Makaleler

Karma Ciltler İçin Maskeler

Yazar: nazan
Karma Ciltler İçin Maskeler

Karma bir cildiniz varsa, özel maskeler kullanmalısınız. Cildinizin de besinlere ihtiyacı var. İşte, evdeki besinlerle yapabileceğiniz maske önerileri…

Karma ciltler, yağlı veya kuru ciltlere göre daha az sorunlu cilt tipidir. “En ideal cilt” diyebiliriz; ancak karma ciltlerin de elbette bakıma ihtiyacı var. Şayet yüzünüzde “T bölgesi” yağlı, diğer bölgeler kuru ise karma bir cildiniz var demektir. Peki, hem yağlı hem de kuru bölgeler içeren karma bir cilde ne tür maskeler uygulanabilir? Sizin için derlediğimiz önerilerden uygun olanı seçebilirsiniz!

Karma Ciltler İçin Maske Önerileri

Karma ciltlerin yağlı bölgelerinin haricindeki kuru bölgelerde akneler, sivilceler ve büyük gözenekler oluşabilir. Bu sebeple farklı bölgeler için uygun bakım uygulamaları seçmelisiniz. Karma cilt sorunlarını çözebilecek, cildi doğal parlaklığına döndürebilecek bazı doğal maskeleri evinizde hazırlayarak uygulayabilirsiniz.

  • Güzellik dünyasında “doğal botox” olarak bilinen muzların, hem nemlendirici hem de yağ kontrolü özelliği vardır. Muz ile birlikte bal ve yulaf ezmesi karşımı maske, karma ciltlerin hücrelerini nemlendirerek, pul pul dökülür. Bunun için 1 adet muz, 1 çorba kaşığı süzme bal ve 1-2 çay kaşığı yulaf ezmesi gerekiyor. Hazırlanan karışımı 10-15 dakika yüzünüzde bekletmeniz yeterli. 
  • Karma ciltler için uygulanabilecek farklı bir yüz maskesinde yoğurt ve yumurta akı kullanılıyor. 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yumurtanın akını küçük bir kapta iyice karıştırın ve yüzünüze uygulayın. Göz ve ağız bölgesine sürmemeye özen gösterin. Maskeyi yüzünüzde 10 ila 15 dakika bekletin. Tamamen kuruduğunda gözenekleri soğutmak için ılık suyla durulayın ve daha sonra soğuk su ile yıkayın. 
  • Olgunlaşmış bir avokadoyu 1/4 oranında kesin. Kabuğunu çıkarın ve yumuşak hamur elde edilinceye kadar bir kaşıkla ezin. 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı ilave edin ve malzemeler iyice karışıncaya kadar karıştırın. Karışımı, parmak uçları ile yüzünüze masaj yaparak sürün. Gözeneklerin derinliklerine ulaşıncaya kadar 10 ila 15 dakika bekleyin ve ardından soğuk su ile durulayın. Yumuşak, temiz bir havlu ile kurulayın. 
  • Karma ciltlerde siyah noktaları yok etmek için birer tatlı kaşığı bal, yoğurt ve mısır ununu iyice karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayarak 20 dakika bekleyin. Ardından yüzünüzü iyice yıkayın. 
  • Maden suyuna birkaç damla limon sıkarak bir buz kalıbına dökün. Ardından buzdolabında donuncaya kadar bekletin. Bu buz kalıplarını yüzünüze sürerek, cildinizi rahatlatabilirsiniz. 
  • Limon, havuç, salatalık, su teresi, elma ve maydanozu sıkarak, sularının karışımını cildinize sürün. Beş dakika kadar bekleyerek, ılık su ile yıkayın. 
  • Elma suyunu doğrudan yüzünüze uygulayın. Bu şekilde yüz cildinizin gözeneklerini sıkılaştırabilirsiniz. 
  • İki yemek kaşığı gül yaprağı, bir tatlı kaşığı bal ve yeteri kadar gülsuyunu karıştırın. Bu karışımı yüzünüze sürün ve 15 dakika bekleyin. Ardından durulayın. 
  • Üzümü sıkarak suyunu damla damla iki kahve kaşığı nemlendirici kremin içine katın. Maskeyi yüzünüze sürerek, 10 dakika bekletin. Bu maskeyi haftada iki kez uygulayabilirsiniz. 
  • Kil ile iki damla zeytinyağı ve limon suyunu iyice karıştırın. Karışımı özellikle yağlı bölgelere sürebilirsiniz. 15 dakika kadar bekleyip, cildinizi yıkayın. 
  • Bir kahve kaşığı elma içini iyice ezerek, iki kahve kaşığı nemlendirici kremle karıştırın. Yüzünüze sürerek, 20 dakika bekleyin. Haftada iki kez uygulayabilirsiniz. 
  • Taze yumurta sarısını iki kahve kaşığı nemlendirici kremle karıştırın ve kalın bir tabaka halinde yüzünüze sürerek, 20 dakika bekletin. Bu maskeyi de haftada iki kez uygulayabilirsiniz. 
  • Rendelenmiş bir elmayı çok az miktarda süt ile pişirerek, ılık halde yüzünüze sürün. Maske kuruyunca, yüzünüzü gülsuyuna batırılmış bir parça pamukla silerek temizleyin. 
  • Bir tatlı kaşığı bira mayası ve bir tatlı kaşığı balı, ılık sütün içinde eritin. Karışımı 1 saat serin bir yerde bekletin. Mayalandıktan sonra yüzünüze sürün. 10 dakika kadar ciltte bekleterek durulayın. 

Maskelerde Kullanılan Meyve ve Besinlerin Faydaları

Maskeler için çok sayıda meyve, sebze ve çeşitli gıdalar kullanılabiliyor. Doğal bir uygulama sunan bu malzemelerin faydalarına göz atalım:

  • Muz: Potasyum ve nem açısından zengin olan muz, deri hücrelerini nemlendirerek, besler. Ciltteki gözenekleri ve cilt yüzeyini derinlemesine temizler. Ciltteki renk değişikliğini ortadan kaldırır, lekeleri yok eder. Yağlı cildi nemlendirir, böylece fazla yağ üretimini kontrol eder. 
  • Bal: Nemi cilt hücrelerine kilitleyerek, doğal bir nemlendirici işlevi görür. İltihaplı aknede kullanılabilecek güçlü antiseptik ve antibakteriyel özellikler içerir. Cildin yüzeyinde bulunan bakteri ve mikropları öldürür. Derinlemesine temizler ve mikropları, kiri, aşırı sebum (yağlı salgı) salgısını bloke ederek, gözenekleri temizler. Cildi nazikçe nemlendirir. 
  • Yulaf ezmesi: Ciltten salgılanan fazla sebumları (yağlı salgı) cildin yüzeyinden ve gözeneklerden emer. Doğal emici işlevi görür. Ölü hücreleri cildin yüzeyinden sıyırarak, cildi nazikçe pul pul döker. Cildi besler ve nemlendirir. 
  • Yoğurt: Cildi besleyen, yumuşatan, koşullandıran ve nemlendiren bir gıdadır. Deri renk değişimlerinde solgunluğu önler. Cilt tonunu ve lekelerini parlatır. Cilt gözeneklerinde ve yüzeylerde sivilceye neden olan bakterilere ve mikroplara karşı savaşır. Kuru deri bölgesini nemlendirir ve hidratlar. 
  • Yumurta akı: Büyük cilt gözeneklerini sıkar. Yüzü yukarı doğru gerdirir ve sıkar, sarkmaları önler. Yağ kontrolü sağlar. 
  • Avokado: Güçlü fito-kimyasallar, sağlıklı ve doğal yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. E vitamini yoğunluğu vardır. Cilt hücrelerini nemlendirir ve besler. Gözenekleri temizler. Canlı, yumuşak ve esnek bir cildi teşvik eder. Antifungal, antienflamatuar ve antiaging özellikleri vardır. 
  • Hindistan cevizi yağı: Kaprilik asit, lorik asit ve diğer antioksidanlar gibi orta zincirli yağ asitleri içerir. Bu antioksidanlar, cilt hücrelerini iyileştirir ve onarır. Cilt gözeneklerine derinden nüfuz eder, kuru cilt hücrelerini nemlendirir ve yağlandırır. Cildi serbest radikal hasarından ve güneşten korur. Akneleri temizler.
  • Çay esansiyel yağı: Doğal bir sıkılaştırıcı olan çay ağacı, ciltteki yağ oranını azaltmanın yanı sıra büyük gözenekleri sıkıştırma ve tonlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda, benzoil peroksit kadar etkili olduğu söylenen güçlü bir sivilce savaşçısıdır. 
  • Kil: Yeşil, beyaz ve kırmızı kil maskeleri, cilt için şaşırtıcıdır. Her biri farklı bir işlev görür. Yeşil kil cildi berraklaşır; beyaz kaolin kili hassas, kuru cildi rahatlatır; kırmızı kil üst düzeyde yağ emilimi gerçekleştirir. Karma cildinizin her santimetrekaresini işleyen çok amaçlı kil maskeleri deneyebilirsiniz. 

Maskeler İçin Bazı Öneriler

Yukarıda bahsettiğimiz maskelerin haricinde farklı bir takım öneriler de vermek istiyoruz:

  • Yulaf ezmesini, özellikle yanaklarınız gibi yağlı bölgelere ovuşturarak uygulayın. Yulaf ezmesi, ölü hücreleri temizleyecek ve yağlı cildi esnek bir hale getirecektir. 
  • Yüz maskesini duruladıktan sonra kuruluğu önlemek için bir damla hindistancevizi yağı veya zeytinyağı uygulayın. 
  • Maskelerin ardından her havlu kullanışınızda mikropların ve yağların yüzünüze yapışmasını önlemek için havlularınızı her gün değiştirin. 
  • Cildin gözeneklerini açmak için yüzünüze masaj yapın. Böylece yüz maskesinde kullanılan besinlerin derinlere nüfuz etmesine ve cildinizin besin içeriklerinden faydalanmasına olanak tanımış olursunuz. 
  • Ciltte tahriş ve alerjileri önlemek için daima sade, şekersiz, aromalı probiyotik yoğurt kullanın. 
  • Cilt tahrişlerinden kaçınmak için organik, rafine edilmemiş, soğuk preslenmiş hindistancevizi yağı kullanın. 
  • Boynunuz, elleriniz ve bacaklarınızda parlayan ve yumuşak bir cilt istiyorsanız, ekstra yüz maskesi karışımı kullanabilirsiniz. 
  • Saç çizgilerinizi yüz maskelerinden koruyun. Bunun için bir alın bandı takarak saçınızı atkuyruğu haline getirebilirsiniz. 
  • Her maske uygulaması öncesi yüzünüzü mutlaka sabunla temizleyin. 

Yorumunuzu Paylaşın