Makaleler

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

Yazar: Hakan Kutluay

SRC belgesi, ticari amaçlı eşya, yük, kargo, yolcu veya tehlikeli olabilecek madde taşıyan sürücülerin, yani karayolu taşımacılığı yapan/yapacak sürücülerin alması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. 

SRC belgesi edinmek için geçerli iki durum bulunmaktadır. Ehliyet 2003 yılından önce alınmışsa ve 2003 yılından önce SGK’da ödenmiş minimum 90 günlük pirim varsa vatandaşın belgeye eğitimsiz ve sınavsız sahip olması mümkündür. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkilendirdiği bir kuruma başvurmak yeterlidir.

Bu şarttan muaf olmayan sürücülerin ise yine Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumlara başvurarak eğitim almalı ve bakanlığın yapacağı sınava girmelidir. 

SRC Belgesi Çeşitleri

SRC 1 Uluslararası Yolcu Taşımacılığı: Yolcu taşımacılığında çalışacak sürücülerin 26-63 yaş arasında olmaları, uyuşturucu, silah, gümrük kaçakçılığı gibi suçlardan hüküm giymemiş olması şartları istenir. Bu belgeyi alan sürücü SRC 2 belgesini de almış kabul edilir ve yolcu taşımacılığı yapan tüm araçları kullanabilir.

SRC 2 Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı: Bu sürücülerin 63 yaşından gün almamış olmaları, kullanacakları aracın sürücü belgesine sahip olmaları şartları istenir. Yurtiçinde yolcu taşımacılığı yapan tüm araçları kullanabilir.

SRC 3 Uluslararası Yük/Eşya ve Kargo Taşımacılığı: Yük/eşya ve kargo taşımacılığı yapacak sürücülerin 63 yaşından gün almamış olmaları, uyuşturucu, silah, gümrük kaçakçılığı gibi suçlardan hüküm giymemiş olması şartları istenir. Bu belgeyi alan sürücü SRC 4 belgesini de almış kabul edilir ve yük/eşya ve kargo taşımacılığı yapan tüm araçları kullanabilir.

SRC 4 Yurtiçi Yük/Eşya ve Kargo Taşımacılığı: Bu sürücülerin 63 yaşından gün almamış olmaları, kullanacakları aracın sürücü belgesine sahip olmaları şartları istenir. Bu belgeyi alan sürücü yurtiçinde yük/eşya ve kargo taşımacılığı yapan tüm araçları kullanabilir.

SRC 5 Tehlikeli Madde Taşımacılığı: Kimyasal, yanıcı, patlayıcı madde taşıyan sürücülerin almak zorunda olduğu belge olup, SRC 3 ya da SRC 4 belgelerinden birine sahip olmayı, en az ilkokul diploması sahibi olmayı ve kullanılacak aracın sürücü belgesine sahip olmayı gerektirir.

Sınavsız SRC belgesi hakkına sahip olmayanların, eğitim için Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkilendirdiği bir kuruma başvururken ibraz etmeleri gereken belgeler aşağıdaki gibidir;

  • 2 adet fotoğraf,
  • Ehliyet fotokopisi,
  • TC Kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesi fotokopisi,
  • Alacağınız belgeye göre Diploma, tasdikname ya da öğrenci belgesi fotokopisi.

Eğitimini tamamlayan adayların Ulaştırma Bakanlığı’nca belirlenen yıl içinde 4 kez gerçekleştirilen sınavlara girmesi gereklidir. 

Sürücülerin denetimlerde, kullandıkları araçların cinsine uygun SRC belgelerini bulundurmadıkları tespit edildiği halde sürücüye 270 TL, firma sahibine ise 679 TL para cezası uygulanır.

Yorumunuzu Paylaşın