Makaleler

ODY Belgesi Nasıl Alınır?

Yazar: dilek ılgaz

ODY1, ODY2, ODY3, ODY4 için birtakım evraklar gereklidir. Öncelikle başvuru yapacak kişinin hangi belgeyi istiyorsa onla ilgili isteğini belirttiği bir dilekçe,  TC kimlik numarası mevcut olan nüfus cüzdanı ya da ehliyet aslı ve fotokopisi,  konuyla ilgili tecrübesini içeren döneme ait SSK veya BAĞ-KUR belgeleri, tecrübesini belgeleyebilmek adına çalışmaya devam ettiği veya daha önce çalışmış olduğu yurtiçi ve uluslararası yolcu ya da eşya, yük, kargo taşımacılığı yaptığı firmalarda idareci, müdür, uzman, şef, operatör veya operatör yöneticisi gibi ünvanlara sahip olduğunu içeren, içinde çalışma sürelerinin de yer aldığı firmadan edinilmesi gereken belge gerekmektedir. Ancak, belirtilmiş olan çalışma sürelerinin toplamı 3 yıl ve 25.Şubat.2006 yılından önce olmalıdır. Ayrıca, boyutları 4,5 x 6 cm ebatlarında 2 adet fotoğraf dosyada mevcut bulunmalıdır.

Bu belgelerin temininden sonra, Ulaştırma Bakanlığı Kara Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş takvim gereğince yapılan sınavlarda başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanmaktadır. Başarılı olanlara sınav sonucundan sonra ki 15 günlük süreç içerisinde belgeleri PTT kargo tarafından ulaştırılmaktadır. Ayrıca T.C. kimlik numarası, e-devlet şifresi veya www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılarak ODY belgesi sorgulama işlemi öğrenilebilmektedir.

ODY Belgesi alabilmek için,

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından SRC-ODY-ÜDY eğitimi vermek için yetkilendirilmiş kurumlar tarafından uzman akademisyenler tarafından verilen toplam 72 saatlik eğitimlere katılabilirler. Eğitim kurumlarına kayıt yaptırabilmek için noter tasdikli diploma, 4 adet vesikalık fotoğraf ve kimlik fotokopisi gerekmektedir. ODY eğitimine katılabilmek için en az ilkokul diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Yapılan sınavlar sonucunda belge hak kazanan kişiler, yönetmelik kapsamında taşımacılık faaliyetlerini etkin bir şekilde sevk ve idare eden idareci, müdür, uzman, operasyon yöneticisi, şef, operatör gibi ünvanlara sahip olmaktadırlar. 

Eğitim kurumlarında eğitim almadan sertifika almak isteyen kişilerin Bakanlığın istemiş olduğu kriterlere sahip olması gerekmektedir. Bu kişiler eğitime katılmadan, sınava girmeden ve iş kaybı yaşamadan kendilerine verilen bu haktan faydalanabilirler. Doğrudan belge almak isteyenlerin B, C, D ehliyetlerinin 25.02.2003 yılından önce alınmış olması gerekmekte ve yine bu tarihlerden öncesinde başlayan herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda kayıtları bulunmalıdır. 

Kaynak: Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve Karayolu Taşıma Kanunu

Yorumunuzu Paylaşın