Makaleler

Lapis Lazuli Taşı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yazar: Hakan Kutluay
Lapis Lazuli Taşı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Latincede lapis “taş” lazuli ise “mavi” anlamına gelmektedir. Bu nedenle lapis lazuli taşı, gök taşı ve mavi taş olarak nitelendirilmektedir. Sahip olduğu özellikler bakımından en güçlü taşlar arasında yer alan lapis lazuli, yay, balık, terazi ve boğa burcunun taşıdır. Lapis taşının, çıkarıldığı yere göre yoğunluğu ve rengi değişebilmektedir. Bu nedenle mavi, mor ve yeşilimsi renkte olabilir. Renginden dolayı göklerin sembolü olarak da kabul edilen lapis, “Gerçek Taşı” ya da “ Gece Taşı” olarak da adlandırılmaktadır. Doğada saf olmayan taşlardan biridir ve Mısır Kralı Tutanhamon’un mezar süslemesinde kullanılmıştır. Ateş ve toprak unsuruyla uyumlu olan lapisin sertlik derecesi 5-6 arşındadır. Yapısal görünümü opak ve yarı saydamdır. Uyumlu olduğu şakralar ise alın ve gırtlaktır.

Lapis taşı birçok minerali içinde barındırmaktadır. Bu mineraller pirit, noselit, kalsit, sodalit, hoynit ve lazurittir. Bu nedenle bilinenin aksine bir mineral değil kayadır. Mineral olması için tek bir mineralden oluşması gerekmektedir. Lapis, mavi rengini lazurit mineralinden, bazı kısımlarında bulunan beyazımsı rengini kalsitten, diğer bölümlerinde bulunan altın sarısı rengini ise pirit mineralinden alır. Kalsit mineralinin fazlalığı beyazlığını arttırırken taşın değerini de düşürmektedir. Genelde kireçtaşlarının kontakt metamorfizmasıyla oluşan lapisin en güzel rengi, pirinç sarısı renginde, pirit zerrecikleriyle hafif şekilde kaplanmış koyu mavi renkte olanlarıdır. Pirit kalıntılarının az olması ve beyaz kalsit damarlarının olmaması gerekir. Çünkü fazla pirit ve kalsit ihtiva eden taşlar diğerlerine göre pek değerli değildir.

Lapis Lazuli Taşının Faydaları

Yüzyıllar boyunca insanoğlu tarafından en çok kullanılan taşlardan biri olan lapis, ruhun, onurun, soyluluğun ve tanrıların sembolü olan bir taştır. Doğada bulunun birçok değerli taşlar gibi lapis lazulinin de insan sağlığı açısından önemli faydaları bulunmaktadır. İşte bu önemli faydalardan bazıları şunlardır:

  • Bünyesinde bulundurduğu birçok mineralden dolayı lapis lazuli taşının çok yönlü bir iyileştirici özelliği vardır. 
  • Kemikleri kuvvetlendirerek, iskelet sitemini güçlü tutar. 
  • Çocuk taşı olarak da bilinen lapis lazuli, küçük çocukları korkularından uzak tutarken, solunum yolu hastalıklarından da korur. 
  • Troid bezlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olur. 
  • Kullanan kişilere canlılık hissi verir. 
  • Kaygı azaltıcı özelliğe sahiptir. 
  • Tansiyonu dengede tutar. 
  • İletişim ve fiziksel yetenekleri kuvvetlendirerek, yüksek seviyede tutar. 
  • Hamile kadınların düşük yapma riskini azaltır. 
  • Kişinin zihnini açarak, akıl ve zeka kıvraklığı sağlar. 
  • Kişinin kendisine değer verecek davranışlarda bulunmasına engel olur ve kendi iç dünyasıyla barışık olmasını sağlar. 
  • Akıl ve kalp arasındaki bağı güçlendirir. 
  • İşitme bozukluğu tedavisinde kullanılır ve işitme gücünün artmasına yardımcı olur. 
  • Katarakt için yararlı olan lapis lazuli, görme bozukluğu tedavisinde de kullanılır. 
  • Kişinin ruhsal ve fiziki güçleri arasındaki dengeyi sağlar. 
  • Kaygıyı, aşırı hüznü ve neşesizliği ortadan kaldırır. 
  • Kullanan kişilere olumlu bir bakış açısı kazandırır. 
  • Kişinin ruhsal çöküntüden kurtulmasına yardımcı olur. 
  • Düşüncelere yoğunluk kazandırarak, akılcı olmayan düşüncelerin netleşmesini yardımcı olur. 
  • Kişinin bakış açısını genişletir ve gerçek bilgiye ulaşmasına sağlar. 
  • Odaklanma sorununu ortadan kaldırarak, derin düşünmenize yardımcı olur. 
  • Zihni berraklaştırır ve ruhunuzun gerçeğe ulaşma arzusunu kuvvetlendirir. 
  • Yaydığı çok güçlü enerji nedeniyle görmezden geldiğiniz olaylara sağlıklı bakmanızı sağlar. 
  • Lapis, özelikle gırtlağa, boğaza ve ses tellerine iyi gelir
  • Kadınların adet sancılarını azaltıcı özelliğe sahiptir. 
  • Lapis lazuli taşını öğüterek evinizde kullanabilirsiniz. Lapis, evinize huzur, sevgi ve bereket getirir.  

Ayrıca lapis lazuli taşının yaydığı güçlü enerjiden dolayı, kullanan bazı kişilerde baş dönmesine neden olduğu söylenmektedir. Taş çok sık kullanıldığında, kullanan kişi artık taşın gücüne alıştığı ve bağışıklık kazandığı için taşın etkisi azalmaktadır. Bu nedenle lapis lazuli, belli aralıklarla ve çok dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Lapis Lazuli Taşı Nerelerden Çıkarılır?

Dünyanın çeşitli bölgelerinden ve ülkelerinden çıkarılan lapis lazuli taşının en saf ve en kaliteli olanı Afganistan, Bedahşan’da, beyaz mermer içinde damarlar ve mercekler halinde çıkarılır. Afganistan dışında; Şili, Ovalle yakınındaki And dağlarında da lapis lazuli yataklarına rastlanmıştır. Bu maden yataklarından çıkarılan taşların rengi, açık ve soluk mavidir. ABD, Angola, Pakistan, İtalya, Sibirya, Kanada, Burma ve İsviçre lapis lazulinin çıkarıldığı diğer ülkelerdir. Buralardan çıkarılan lapis lazuli taşları işlenerek dünyanın dört bir yanına satılmaktadır.

Lapis Lazuli Taşı Nerelerde Kullanılır?

Lapis lazuli taşı, yüzyıllar boyunca özellikle oymacılıkta ve mücevher yapımında kullanılmıştır. Ayrıca mozaik, boncuk, vazo ve mücevher kutusu yapımında da lazuli taşından yararlanılmıştır.

Kültürel ve tarihi alanda çeşitli kullanım alanlarına sahip olan lapis lazuli taşı, Babil ve Asurlular tarafından mühür olarak, Antik Mısır’da ise nazarlık, takı ve süs eşyası yapımında kullanılmıştır. Ayrıca Antik Mısırlı kadınlar, lapis taşını toz haline getirerek göz farı olarak kullanmışlardır. Mısır’da yapılan arkeolojik kazılarda, Nakada bölgesinde kraliyet dönemi öncesinden kalma lapis lazuli taşından yapılmış mücevherler bulunmuştur. Bir diğer arkeolojik kazılar sonrasında ise Fırat Nehri kenarında bulunan Urun Antik Sümer kraliyet mezarlarında lazuli taşından yapılmış 6000’den fazla geyik, kuş ve kemirgen heykelcikleri ile çok sayıda tabak, boncuk ve silindir mühür bulunmuştur. Bulunan bu eşyaların yapımında kullanılan lapis lazuli taşının, Afganistan, Bedahşan’daki madenlerden çıkarıldığı bilinmektedir.

Orta Çağda, insan sağlığına birçok faydası olduğuna inanılan lapis taşının, insanın ruhunu kıskançlıktan, günahlardan ve korkulardan arındırdığına inanılıyordu. Romalılar lazuli taşının güçlü bir afrodizyak olduğuna inanmışlar ve kullanmışladır. Ayrıca birçok Sümer ve Akadlara ait belgelerde lapisin, krallara layık, ihtişam ve zenginlik taşı olduğu belirtilmiştir.

Lapis Lazuli Taşı Nasıl Temizlenir?

Lapis taşının etkisinin devam etmesi için taşı her gün değil de ara sıra ve belli aralıklarla kullanılması gerekir. Eğer her gün kullanılırsa vücut buna alışır ve taşın bilinen etkileri zamanla azalır. Lapis taşının etkisini arttırmak için onu temizlemek ve arındırmak gerekir. Temizleme işlemi kesinlikle su ya da sabunla yapılmamalıdır. Çünkü su ve sabun taşınızın matlaşmasına neden olur. Bu nedenle lapis taşınızı bir gün güneşte beklettikten sonra kuru bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.

Lapis Lazuli Taşı Nasıl Anlaşılır?

Lapis taşını elinize alıp baktığınızda üzerinde pirit ışıltı vardır. Aynı zamanda yarı saydam ve opak olur. Fakat bu ışıltı bütün lapis taşlarında olmayabilir. “Aptal altını” olarak da adlandırılan pirit minerali, metal gibi hafiften parlar ve sarımsı altın rengini andırır. İşte bu parıltılı noktalar nokta şeklinde ya da küçük bir kısmında çizgi halinde de olabilir. Örneğin; lapis taşlı bir yüzük aldıysanız yüzüğün iç tarafına el feneri tutun ve içinde parıltılı ve sarımsı renkler görürseniz taşınızın gerçek olma ihtimali yüksektir. Sahte lapis taşlarında bu sarımsı ve parıltılı renkler olmaz.

Lapis taşında pirit ne kadar yoğun ise o kadar iyidir. Pirit mineralinin hiç olmaması taşınızın sahte olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte rengi çok mavi ve çok parlak olan ve herhangi bir doğallık göstermeyen taşlarda sahtedir. Daha önce değindiğimiz gibi lapis taşı tek mineralden oluşmaz, birçok minerali içinde barındırır. Bu nedenle eğer kendinize lapis lazuli taşı almak istiyorsanız muhakkak iyi araştırmalı ve güvendiğiniz bir yerden temin etmelisiniz.

Yorumlar
Sinan Korucuoğlu 2021-01-12 22:28:45

Lapis-lazuli taşıyla ilgili yazınızı okudum. Çok beğendim. Teşekkür ederim.

Yorumunuzu Paylaşın