Makaleler

Ponza Taşı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yazar: Sena Ayaydın
Ponza Taşı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Ponza taşı, Latince adıyla pumicite, lavların en üstünde oluşan hafif bir camdır. Genellikle renklidir ve her şekilde bulunabilir. Çevredeki herhangi bir aktardan veya eczaneden alınabilecek kadar düşük maliyetlidir. Ponza taşı Türkçede sünger taşı, topuk taşı, hısır taşı, nasır taşı ve köpük taşı gibi isimlerle de bilinir. İngilizcede ise iri taneli olanlarına pumiz, ufak taneli olanlarına ise pumicite adı verilir. 

Ponza taşı, ilk olarak 1800 yılında Amerika’da bulunmuştur fakat bundan önce Antik Yunan’da da kullanıldığı bilinir. Türkiye’de ponza taşı üretimine 1988 yılında başlanmıştır. Nevşehir, Bitlis, Sivas, Van, Ankara ve Kars gibi şehirlerde üretimi yapılmaktadır.

Ponza Taşı Nasıl Kullanılır?

Ponza taşının dünya genelinde en büyük üretim payı Amerika’ya aittir. Türkiye’de ise %45’lik bir üretim payı vardır. Daha çok binaların yapısal çelik gereksinimlerini azaltmak ve yalıtım amacıyla kullanılır. İnşaat sektörü dışında yaygın olarak peyzaj ve bahçe bitkileri düzenlemesinde, saksıların içinde dekoratif bir örtü amacıyla da kullanılır. Ayrıca ponza taşı;

  • Kot pantolonların taşlanmasında,
  • Lavanta sabunu gibi sıvı sabunların yapımında,
  • Kalem izini silmek için yapılan silgilerde,
  • Yüz için kullanılan peeling ürünlerinin yapımında,
  • Parlatma amaçlı ürün olarak,
  • Karla kaplı yollarda taşıma malzemesi olarak,
  • Lastik kauçukların yapımında,
  • Kedi dışkılarının emilmesinde,
  • Seramik killerin içinde dolgu metali olarak kullanılır.

Fakat tüm bunların dışında ponza taşı, genel olarak cilt bakımında, cildin ölü derilerden arındırılmasında ve nasırlı bölgelerin temizliğinde kullanılır. 

Ponza Taşı ile Peeling

Vücudumuzda ponza taşının en sık kullanıldığı bölge ayaklardır. Çünkü topuklar kuruyarak sert bir katman oluşturmaya yatkındır. Ponza taşını kullanarak topuklarınızda etkili bir temizlik yapabilirsiniz. Bir diğer bölge ise dirseklerdir. Kuruyup pul pul olan dirseklerinizi de ponza taşı sayesinde temizleyip sağlıklı bir görüntü oluşturabilirsiniz. 

İlk adım olarak nasırlı bölgeyi 5 dakika boyunca ılık suda bekleterek yumuşamasını sağlayın. Eğer ponza taşıyla sadece topuklarınıza bakım yapacaksanız, leğen gibi geniş bir kovaya ılık su doldurarak ayaklarınızı bekletebilirsiniz. Diğer bölgelerinizi temizlemek için de duştan çıktıktan sonra ponza taşı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü vücudumuzdaki kuru bölgeler ılık bir duştan sonra oldukça yumuşar ve bu sayede ponza taşıyla temizlik yapmak kolaylaşır.

Cildinizin iyice yumuşadığından emin olun. Cilt temizliği, cildiniz yumuşak ve esnekse daha da kolaylaşır. 5 dakikalık bekleme süresinden sonra cildinizin suyu iyice emdiğinden emin değilseniz, birkaç dakika daha beklemeniz iyi olacaktır. Eğer cildiniz yeteri kadar yumuşaksa, ponza taşıyla temizlik için uygun demektir.

Ponza taşını ıslatın. Taşın ıslatılması, cildinizde kolayca kayabilmesi ve tahriş etmemesi bakımından oldukça önemlidir. Ilık suyun altında taşı ıslatın veya temizlemek istediğiniz bölge suyun altında kalacak şekilde temizliğinizi yapın.

Nasırlı alanı hafifçe ovalayın. Ölü derinin dökülmesi için ponza taşını dairesel hareketlerle bölgenin üzerinde gezdirin. Eğer bölgenin yeterince tazelendiğini düşünüyorsanız, ponza taşıyla ovalamayı bırakabilirsiniz. Eğer ölü derilerden yeterince arınmadıysa, temizlendiğinden emin olana kadar dairesel hareketlere devam edebilirsiniz. 

Ponza taşını sert bastırarak kullanmayın. Eğer ponza taşını fazla bastırarak kullanırsanız, cildinizin tahriş olmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca ayaklarınız için kullanıyorsanız, ağırlıklı olarak topuk bölgenizi temizlemeyi, eğer nasırlıysa ayak parmaklarında ve yanlarda da kullanabileceğinizi unutmayın.

Durulayın ve tekrar yapın. Ölü derileri durulayarak akıtın ve tekrar ihtiyacınız var mı yok mu diye bir göz atın. Eğer hala ölü derilerin var olduğunu görüyorsanız yukarıdaki işlemleri en başından tekrar yapın. Aldığınız sonuçtan memnun olana kadar tekrar edebilirsiniz. İşlemleri tekrar ederken ponza taşının kullanmadığınız temiz kısmını çevirerek kullanın. Temiz ve etkili yüzeye sahip olmak için ponza taşını sık sık durulamayı ihmal etmeyin.

Cildinizi kurutun ve nemlendirici sürün. Ölü derilerden arındırdığınız bölgeyi duruladıktan sonra yumuşak bir havlu yardımıyla kurutun ve nemlendirici kremle nemlendirin. Bu sayede eskiden nasırlı olan deriniz şimdi yumuşak, esnek ve pırıl pırıl olacaktır.

Diğer Kullanım Alanları

  • Batık kılların giderilmesinde de ponza taşını kullanabilirsiniz. Batık olan bölgeye taşı aşağı yukarı olacak şekilde sürerseniz, yarım saat içinde batıkların azaldığını görebilirsiniz.
  • Giysilerinizin üzerindeki ufak lekeleri yok etmek için de ponza taşı doğru bir tercih olacaktır. Lekeli olan giysinizi düz bir zemin üzerine koyun ve ponza taşını lekenin üzerine sürün. Eğer kumaşınızın zarar görmesini istemiyorsanız, taşı sert hareketlerle değil daha hafif bastırarak yapın.
  • Tuvalet temizliğinde kullanmak için de, ponza taşını temizlemek istediğiniz bölgeye bir temizleyici dökerek uygulayın. Fakat tuvalet temizliği için kullandığınız taşla cilt bakımı için kullandığınız taşın aynı olmamasına dikkat edin.

Ponza Taşının Temizliği

  • Ponza taşını kullandıktan sonra durulayın. Taşın üzerinde kalan ölü derileri temizlemek için durulama sırasında, kullanılmayan bir dış fırçası yardımıyla taşı fırçalayabilirsiniz. Tamamen temizlenmesini istiyorsanız sabunla da temizleyebilirsiniz.
  • Taşınızın tamamen kuruduğundan emin olun. Bu adım, ponza taşı temizliğinde önemli adımlardan biridir. Çünkü ıslak kalan taş, üzerinde bakteri üremesine ve sizin de mikrobik hastalıklar yaşamanıza sebep olabilir.
  • Eğer ponza taşının temizliğinden tamamen emin olmak istiyorsanız, kaynatarak da temizleyebilirsiniz. Önceden kaynatılmış suyun içine atıp 5 dakika bekleyerek taşın derinlemesine temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer sık sık kullanıyorsanız, ponza taşını iki haftada bir kaynatarak temizlemeniz daha sağlıklı olacaktır. Kaynatırken isteğe göre içine bir fincan çamaşır suyu da ekleyebilirsiniz. Fakat kaynatma işlemi bittikten sonra ponza taşını kurulamayı kesinlikle unutmayın.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın