Makaleler

Güneş Yanığından Korunmanın Yolları

Yazar: Büşra Sunal
Güneş Yanığından Korunmanın Yolları

Yazın gelmesi ve sıcakların bastırmasıyla beraber kendini deniz ve havuz kenarına atanların en sık yaşadıkları kabus güneş yanıklarıdır. Özellikle beyaz tenli kişilerin, bir kez de olsa ‘ıstakoz’ kıvamına gelmeden bronzlaşamadıkları sıklıkla görülür. 

Güneş yanığı, cildin güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına fazlaca maruz kalması sonucunda oluşan ve kendini kızarıklık, acı, yanma, batma şeklinde gösteren bir cilt sorunudur. Ağır yanıklarda tedavi birkaç günden önce iyileşmeyebilir ve güneşten etkilenen cildin daha sonrasında kuruyup soyulması olasıdır.

Güneşe çıkarken alınması gereken tedbirler;

  • Günümüzde güneşten korunma amaçlı piyasada satışı olan bir çok ürün bulunmaktadır. Kişinin cildinin tipine, rengine göre bu ürünlerden doğru olanını seçip uygulaması çok önemlidir. Açık tenlilerin yüksek faktörlü ürünleri tercih etmesi gerekir.
  • Yüksek faktörlü ürünlere rağmen, belirli saatlerde yüksek tehlike taşıyan ultraviyole ışınları engellenemez. Vücudun bu ışınlardan minimum zarar alması için, güneşe çıkılan saatlere dikkat edilmelidir. Uzmanlar 11:00 ve 15:00 saatleri arasında güneşe fazla maruz kalmanın cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara sebep olabileceğini açıklamaktadır. Bu saatlerde güneşten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve koruyucu önlemler muhakkak alınmalıdır.
  • Bronzlaşmadan önce de cildin temiz ve iyi nemlenmiş olması önemlidir. Bu cildin sağlığı açısından önemli olduğu gibi, bronzluğun kalitesi açısından da önemlidir.
  • Bronzlaşmak isteyen açık tenli kişilerin, yüksek faktörlü bir ürünle başlayıp, kademeli olarak faktörü düşük ürünlere geçmesi mantıklı olacaktır. 

Sayılan bu tedbirler alınmadığında kişi bir hayli sıkıntı verebilecek olan güneş yanıklarıyla karşı karşıya kalabilir. Güneş yanığı olan bölgede oluşan yanık aslında kaynar su veya ateş teması sonucu oluşan yanıklarından pek de farklı değildir. Yanığın derecesi ve ciddiyetine göre evde tedavi veya bir sağlık kuruluşunda yanık tedavisi olmak gerekebilir. Ani oluşan ve şiddetli ağrı ve yara meydana getiren güneş yanıkları en tehlikeli yanık türleridir ve bir yanık merkezinde veya uzman dermotolog eliyle tedavi edilmesinde fayda vardır. Acil servisler de güneş yanıklarına ilk yardım müdahalesi bulunma kapasitesi ve yetkisine sahiptir. Daha hafif yanıklarda ise evde de uygulanabilecek birkaç tedavi söz konusudur;

  • Cilde nemlenmesi için sürülen losyon, krem gibi ürünlerin içeriğine dikkat edilmelidir. Eczaneden danışılarak alınan ilaçların kullanılması daha doğrudur.
  • Sızıyı gidermenin en iyi yolu, yanık bölgeye bir sünger yardımıyla soğuk suyla ıslatmaktır. 
  • Yanık bölge ovuşturulmamalıdır. Elle müdahale olabildiğince az olmalıdır. Yanık bölgeye giyilen kıyafetler hafif ıslak olursa sızısı azaltılabilir.
  • Vücudun kaybettiği sıvıyı telafi etmek için bol su içilmelidir. 
  • Güneş yanıklarının acısını dindirmek için, bölgeyi kısa süreliğine uyuşturan kremler eczanelerde bulunabilir.
  • Uzmanlar, yanık bölgelerine uygulanacak salatalığın da faydalı olduğunu belirtmektedir. 
  • Acıdan kurtulmak amaçlı ağrı kesiciler kullanılabilir ama kanın sulanmasına sebep olan aspirin tavsiye edilmez.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın