Makaleler

Göz Kapakları Neden Şişer, Nasıl Geçer?

Yazar: Hakan Kutluay

Göz kapağı şişmesinin altında yatan nedenler çok çeşitli olması yine bu şişme durumunun ağrılı ya da ağrısız, sadece göz üst kapağı ya da alt kapağı da dahil olacak şekilde, iltihaplı ya da iltihapsız şişmeler şeklinde kendini gösterir. Göz kapağı şişmeleri genel olarak bir ödem oluşumunudur ve eğer göz kapaklarımız sis ise gözü saran bağ dokularımızın iltihap (enflamasyon) ya da aşırı sıvı meydana getirdiğini bilmeliyiz.

Göz kapaklarının şişme nedenleri araştırıldığında 70 den fazla nedenle karşılaşılabilir. Bunlardan başlıcalarını başlıklar halında sayacak olursak, şu şekilde sıralanabilir;

  • Endokrin Problemleri

  • Böbrek Problemleri

  • Tiroid Hastalıkları (Hipo Troid, haşimato troiti vb.gibi)

  • Metabolik sorunlar (diyabet, şeker hastalığı vb. gibi)

  • Üst solunum yolu hastalıklar (faranjit, sinüzit vb. gibi)

  • Alerjik hastalıklar, göz enfeksiyonu, göz yaralanması, göz kapağı yangısı (blefarit), göz nezlesi (konjuntivit)

Daha bir çok önemli hastalığın göstergesi olabilecek göz kapağı şişmeleri, görememe riskine kadar varabileceği için eğer kronik bir halde ve rahatsız etme boyutunda ise muhakkak bir doktora gitmekte fayda vardır. Yalnız rahatsız etmeyen ve evlerimizde kendimizin tedavi edebileceğimiz ya da evlerimizde bu tip göz kapağı şişmelerine karşı önlem alabileceğimiz durumlar da mevcuttur.

Göz Kapağı Şişmesinin Sonuçları

Göz kapağı şişmelerinin en tehlikeleri sonuçları orbital selülit, Graves hastalığı ve öküler herpestir ki bu hastalıklar görme kaybının azalmasına ve hatta kaybına kadar varabilmektedirler. Bazı göz alerjileri de (madde, çilek, polen, kuş tüyü, güneş alerjisi gibi) göz kapaklarının şişmesine neden olabilmektedir. Bu durumda gözümüzün nelere karşı aşırı tepki verdiğini bilip buna göre öncesinde önlem almalıyız ve alerji sonucu şişen göz kapaklarımızı alerji oluşturan maddeye karşı güzelce dezenfekte etmemiz gerekmektedir.

Kadınlarda menstural dönemlerde de göz şişliği artabilmektedir. Bu durumda yine tuzlu yiyeceklerden uzak durmak, yastığı birkaç cm yükseltmek, uyumadan önce şu içmemek bu şişlikleri engelleyecek ya da azaltacaktır. Bu durumlarda sabah geceden buzdolabına koyduğumuz bir göz bandını 15 dakika boyunca gözümüze takılı bir şekilde uzanmamız ya da bir havluya sardığımız buz parçaları ile gözümüze pres yapmamız yine bu şişliklerin önüne geçmemizde yardımcı olacaktır. Sabahları aynanın karşısında soğuk su ile yüzümüzü yıkadıktan sonra parmak uçlarımız ile göz kapaklarımıza masaj yapmamız da yine etkili sonuçlar gösterecektir.

Eğer düzenli olarak kontakt lensler kullanıyorsak kullandığımız lensler ve göz damlalarına dikkat etmeliyiz, bazı durumlarda bazı göz damlalarına, lenslere ya da lens sıvılarına karşı alerji sahibi olabiliriz. Bu durumda bu alerjileri doktorumuza bildirerek farklı lens sıvıları ya da kontakt lensler yazmasını rica etmeliyiz.

Aynı şekilde göz makyajlarını temizlediğimiz sıvılar ve kremler de alerji oluşumuna karşı özenle seçilmeli ve mümkün olduğunca doğal ürünler tercih edilmelidir. Göze alerjik bir maddenin temas etmesiyle birlikte genelde Histamin salgılanması ile oluşan alerji göz kapaklarının şişmesine vada bazı durumlarda göz beyazlarının da kızarmasına neden olabilir. Göz kaşıntısı ile kendini belli eder.

Göz kapağı şişmesinin en çok karşılaşan bir diğer nedeni ise arpacıktır. Arpacık aslen bir bakteriyel enfeksiyondur ve meybomiyan bezinde iltihaplanma şeklinde de oluşabilir. Normalde gözün ihtiyaç duyduğu yağı üreten bu bez bu iltihaplanma sonucu tıkandığında gözde bir şişme ortaya çıkar. Sadece bir arpacık bütün göz kapağının şişmesine neden olabilir ve genelde acı veren bir durumdur. Arpacıklar küçükten büyüğe her yaştan kimsenin gözünde belirebilen durumlardır ve kendini gösterdiği anda elimizin altında bulunan yöntemlerle arpacığa karşı savunmamızı almalıyız.

Tıbbi ismi Blefarit olan Göz yangısı, yine göz kapaklarımızın şişmesine neden olan durumlardan bir diğeridir. Göz kuruluğu var ise Blefarit oluşumu da çok sık görülen bir durumdur. 

Göz Kapağı Şişmesinin Tedavisi

Genel olarak nedenleri bu şekilde sayılabilecek göz kapağı şişmelerine ilk tedavi olarak evlerimizde uygulayabileceğimiz bazı çözümler mevcuttur. Bunlardan ilki gözlerimizi uzun süre açmayacak şekilde uyumak olabileceği gibi, ağlayarak göz yaşı damlaları ile gözümüzün kendini dezenfekte etmesini sağlamak da diğer bir çözüm yöntemi olarak kullanılabilmektedir.

Sodyum kullanımının arttırılması da gözlerimizin kendisini dezenfekte etmesine yardımcı olacaktır. Bu durumda çok fazla tuzlu ürünler tüketmemiz gerekir. İlk etapta deneyebileceğimiz çözümlerden bir diğeri de soğuk sudur. Soğuk su ile şişme olan göz kapaklarımıza bir pamuk ya da temiz bir bez yardımı ile kompres yaptığımızda gözlerimizin biraz rahatlayacağını hissederiz ancak iltihaplı durumlarda bu işlem tek başına ise yaramayacaktır.

Göz alerjisi sonucu oluşmuş şişliklere karşı ise Antihistamin ilaçlar önerilebilmektedir. Bu durumda antihistamin göz damlaları ya da oral yolla alınan alerji ilaçları ise yarayacaktır. Ya da alerjiniz ciddi durumda ise doktorunuz streroid damlası yazabilir. Göz kapağı şişmelerinin göz nezlesi ya da enfeksiyonlara dayanması durumunda ise muhakkak antibiyotik veya Antienflamatuarlara ihtiyacınız olacaktır.

Göz kapaklarının şişmesi veya kızarması durumunda gözlerinizi kaşımaktan ya da ovmaktan muhakkak kaçınmalısınız. Elinizden geldigince gözlerinizi temiz tutmaya özen göstermelisiniz, eğer lens kullanıyorsanız, lenslerinizi çıkarıp yeniden lens kullanıncaya kadar öncelikle sislerin inmesini beklemelisiniz. Şişliğin artmaması için kan akışına ihtiyacınız olacaktır ve bu da başınızı dik tutmanız gerektiği manasına gelmektedir. Uzanmak kan akışını yavaşlatır ve şişlikleri arttırır.

Evlerimizdeki doğal ilaçlara bakacak olursak öncelikle çaylar, siyah çay ya da papatya çayı birinci yardımcınız olacaktır. Şişliklere karşı siyah çaylarla temiz bir şekilde yapacağınız kompres göz kapaklarınızdaki şişmelerin inmesine yardımcı olacaktır. Aynı şekilde temiz bir şekilde kesip uygulayacağınız patates de hem göz ve göz çevrenizin temizlenmesini hem de şişliklerinin azalmasını sağlayacaktır.

Organik nedenlerin dışında dışsal (çevresel) faktörlerle şişmiş göz kapakları için evinizde uygulayacağınız yöntemler gerçekten size yardımcı olacaktır. Çevresel faktörler göz kapaklarının şişmesinde organik nedenler kadar çok rol oynamaktadırlar. Gece nasıl uyuduğunuz, yastık yüksekliğiniz vs. göz kapaklarının şişmesinde etkili olmuş olabilirler.

Aynı şekilde çevresel faktörlere, yediğimiz ve içtiğimiz gıdalar da sayılmalıdır. Çok fazla alkol tüketimi, çok tuzlu yemekler, göz kapaklarına uygulanan krem ve kozmetiklerin fazlalığı da göz kapaklarının şişmesine neden olabilirler.

Göz kapakları şişmesinin altında yatan önemli organik bir hastalık yoksa ilk olarak yapmamız gereken gün içerisinde içtiğimiz şu oranını arttırmak olmalıdır. İkinci sırada ise göz temizliğimize verdiğimiz önem. Uzun süre makyajın gözlerimizde kalması ya da göz kapaklarının nefes almasını engelleyecek kadar çok kremlerin kullanılması da yine aynı şekilde göz kapaklarının şişmesine neden olacaktır. Eğer sahip olduğumuz uzun süreli ağrısız göz kapağı şişme problemlerimiz varsa öncelikle makyaj yapma, temizleme ve krem sürme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Yattığımız yastığı birazcık yükseltmek yine şişliğe karşı yardımcı olacaktır.

Uzun süreli göz kapağı şişliklerinde herhangi bir acı ya da ağrı olmaması durumunda göz kapaklarımızda yine de ödem oluşma ihtimalinin olabileceğini unutmamalıyız bu durumda yine bir doktora göstermekte fayda vardır. Ayrıca evde temiz parmaklarla gözlerimiz çok bastırmadan yumuşak bir şekilde masaj yapmamız da oluşan bu ödemlere karşı iyi gelecektir.

Yorumlar
nisa aydın 2017-01-15 15:07:47

Güzel açıklıyor, puan verecek olsaydım 10 puan verirdim.

Yorumunuzu Paylaşın