Makaleler

Milli Bayramlarımız Hangileridir?

Yazar: Sena Ayaydın
Milli Bayramlarımız Hangileridir?

Ülkemizde her yıl belirli günlerde milli bayramlar kutlanır. Bu bayramlar ülke tarihi açısından büyük önem taşıyan günlerde anma törenleri ve merasimlerle yaşanır. Bütün ülkede resmi tatil ilan edilir. Ülkemizdeki belirli milli bayramlar şu şekildedir:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 nisan bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının şerefine, sadece Türk çocuklarına değil bütün dünya çocuklarına armağan edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan milli bayramımızdır. TBMM’nin açılmasıyla hâkimiyet tamamen millete verildiği için ulusal egemenlik açısından da çok büyük bir öneme sahiptir.

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mart 1920’de olağanüstü yetkiler taşıyan bir meclisin Ankara’da toplanacağını bildirdi. İkinci Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti kulübü olarak kullanılmış tek katlı bir binanın meclis olarak kullanılmasına karar verildi. Bina için gerekli hazırlıklar tamamlandığında meclisin 23 Nisan günü toplanacağı açıklandı. 23 Nisan 1920 sabahı, Ankara’da bulunan herkes meclisin etrafında toplandı. Hacı Bayram Camii’nde kılınan öğle namazının ardından meclis binası girişinde bir tören yapıldı. Böylece meclis resmi olarak açılmış oldu. 115 kişiden oluşan milletvekili grubu meclis salonunda toplandı. En yaşlı meclis üyesi olarak Sinop Milletvekili Şerif Bey, Burada bulunan saygıdeğer insanlar, İstanbul’un geçici kaydiyle yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğu ve bütün temelleri ile halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepimizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmek, milletimizin, teklif olunan yabancı köleliğini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olara kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz, kölelik durumunu son derece ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplamaya başlayarak Yüksek Meclis’imizi meydana getirmiştir. Bu Yüksek Meclis’in en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum. konuşmasıyla meclisin isminin Büyük Millet Meclis’i olacağını ilan etti. Büyük Millet Meclisi, 24 Nisan 1921 günü Mustafa Kemal Paşa’yı meclis başkanlığına seçti. Meclisin açılışıyla milli egemenlik ilkesine dayalı Türk devletinin temelleri atılmış oldu.

23 Nisan bayramı, meclisin açılışının birinci yılından itibaren kutlanmaya başlandı. Bu bayram 1 Kasım 1922’de ilan edilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın birleştirilmesiyle oluştu. Daha sonra bu bayrama resmi olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adı verildi. 23 Nisan her yıl ülkemizde büyük bir coşkuyla kutlanır ve resmi tatil ilan edilmiştir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı


19 Mayıs 1919, yeni bir Türk devletinin fiilen temellerinin atıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen bir gündür. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda ülkemizde Gençlik ve Spor Bayramı olarak da kutlanmaktadır. 19 Mayıs Bayramı, 1919 tarihinde ilan edilmedi. Birçok milli bayramımızda olduğu gibi Cumhuriyet’in ilanından sonra kutlanmaya başlandı. 24 Mayıs 1935’te Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün çabalarıyla Atatürk Spor Günü olarak kutlandı. Fenerbahçeli ve Galatasaraylı sporcular da bu kutlamalara katıldı. Bu kutlamaların temel amacı, Türk gençliğinin Atatürk’e olan saygısını, bağlılığını ve minnetini gösterebilmekti. Bu kutlamadan birkaç yıl sonra Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün kurucu üyelerinden Ahmet Fetgeri Aşeni, bu bayramın bütün gençliğe armağan edilmesini ve “Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl kutlanmasını önerdi. Bu öneri kongrede yapılan oylama sonucu kabul edildi. Böylece tasarı Atatürk tarafından da onaylandı. “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” 1938 yılından itibaren her yıl coşkuyla ülkemizde kutlanmaktadır. Aynı zamanda resmi tatil ilan edilmiştir.

30 Ağustos Zafer Bayramı


30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anma amacıyla her yıl 30 Ağustos günü kutlanan milli bayramımızdır. Türkiye Cumhuriyeti’nde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve dış temsilciliklerde büyük merasimlerle kutlanır. Başkomutanlığını Mustafa Kemal Atatürk yaptığı için “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan askerleri İzmir’e kadar takip edilmiş, 9 Eylül 1922 tarihinde de İzmir toprakları Yunan işgalinden kurtarılmıştır. İşgalcilerin ülkeyi terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, sembolik olarak 30 Ağustos ülke topraklarının tamamen geri alındığını ve büyük bir zafer yaşandığını ifade etmektedir.

Büyük zaferi kutlamak için tam iki sene beklendi. Bunun en önemli sebebi, 1923 yılının yeni kurulan Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslar arası alanda çok yoğun bir yıl olmasıydı. Çünkü o yıllarda Cumhuriyet yeni ilan edilmişti ve halkı bu duruma alıştırmak için çalışmalar yapılıyordu.

Zafer Bayramı ilk defa Afyonkarahisar, Ankara, Kahramanmaraş, Denizli ve İzmir’de kutlanmıştır. Resmi olarak milli bayram olması ise Mayıs 1935’te gerçekleşmiştir. Zafer Bayramı her sene bütün yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret eder. Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına şükranlarını sunar. Ayrıca 30 Ağustos günü Türkiye’de resmi tatildir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 ekim cumhuriyet bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te ülkenin yönetim biçimi olarak cumhuriyet rejimini benimsemesi şerefine her sene bu tarihte kutlamalar yapılır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan milli bayramımızdır. Cumhuriyet Bayramı, ülkemizde resmi tatil olarak ilan edilen günlerden biridir.

 “Cumhuriyet” fikrini Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirmiştir. Milletvekilleri ile yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan önerinin kabul edilmesiyle Türkiye devletinin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak ilan edildi. Devletin yeni adı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” oldu ve yeni kurulan devletin Cumhurbaşkanı, Mustafa Kemal Atatürk seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, 1933 yılında yapılan kutlamalarda Cumhuriyet Bayramı’nın önemine değindiği 10. Yıl Nutku’nda bu bayramın büyük bir bayram olduğunu belirtmiştir. Mustafa Kemal’in söylediği gibi bu yeni yönetim biçiminde halkın egemenliği esastır. Cumhuriyet yönetiminde halkın seçme ve seçilme hakkı vardır. Vatandaşlar yöneticilerini seçime giderek seçebilmektedir.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü


Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde teşkilatlanmış bir grup asker, emir komuta zincirinin dışına çıkarak 15 Temmuz 2016 günü askeri darbe girişimi başlatmış ve başarısız olmuştur. Bu darbe girişimin engellenmesinde halkın büyük bir başarısı vardır. Çok sayıda vatandaşımız şehit olmuştur. Bu nedenle 15 Temmuz, 26 Ekim 2016’da yasalaştırılan kanunla demokrasi zaferi ve milli bayram ilan edilmiştir.

Darbe girişimi, İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Atatürk Havalimanı gibi önemli noktalar zapt edilerek başlatıldı. Ankara’da Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gölbaşı Polis Özel Harekât Merkezi’ne bombalı saldırılar düzenlendi. Her iki şehirde de darbeci askerler F-16’lar ile alçak uçuş yaparak halkı korkutmaya çalıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkı milli iradeye sahip olmak için sokaklarda darbeye karşı direnmeye çağırdı. Silahsız bir şekilde direnmek için sokağa çıkan halka ateş açıldı. Bu çatışmalar sonucu 248 sivil hayatını kaybetti. 1537 kişi yaralandı. Bu nedenle 15 Temmuz halkı birleştirdiği ve demokrasi açısından büyük bir zafer kazanıldığı için ülke tarihimizde önemli bir olay sayılmaktadır. Ayrıca ülkemizde resmi tatil olarak ilan edilmiştir.

Yorumlar
Ahsenay ONGUNMAN 2020-12-09 15:26:06

5 Aralık Dünya kadınların seçme ve seçilme günü kutlu olsuuuuun

kerem 2020-09-08 22:29:12

en çok 15 temmuza sevindim elinize sağlık çok güzel olmuş

AZRA EYLÜL 2020-05-21 21:29:52

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş, ödevimde çok yardımcı oldu bilgiler. Teşekkürler:)

zeynep 2019-12-05 20:33:55

bir şey söyleyeceğim neden 5 aralık kadın hakkı günü yazılmadı

Özen 2019-01-22 13:36:31

Helal olsun milli birlik bayramını ben bile aklımda tutamadım:)

Yorumunuzu Paylaşın