Makaleler

Makyaj Nasıl Temizlenir?

Yazar: Çisem Soylu
Makyaj Nasıl Temizlenir?

Biz kadınlar makyaj yaparken en ince ayrıntısına kadar özenip ona göre hareket ediyoruz. Sırf kuyruğunu istediğiniz gibi yapamadığınız için eyelinerı kaç defa silip yeniden sürdünüz ve göz makyajınıza rötuş yaptınız hatırlasanıza. Aynı özeni hak eden daha önemli bir konu daha var; makyaj temizliği. Hepimizin işten ya da gece geç vakit dışarıdan geldikten sonra makyajımızı temizlemeden uyuduğumuz günler olmuştur. Sabah akmış bir makyaj ve kirlenmiş bir yastık kılıfıyla uyanmanın çok keyifli olmadığına eminiz ancak makyajla uyumanın zararları bununla bitmiyor.  

Makyajın nasıl temizleneceğini anlatmadan önce makyaj temizlememenin zararlarından bahsetmek istiyoruz. Belki bu sayede makyajınızı temizlemeden uyuduğunuz gecelerin sayısını azaltabiliriz.


Makyaj Temizlemeden Uyumanın Zararları

  • Kullandığımız cilt ürünlerinin renk eşitleme, kapatıcılık gibi özellikleri aynı zamanda gözeneklerin tıkanmasını sağlar. Eğer makyajınızı temizlemeden uyursanız gözenekleriniz tıkanacağı için cildiniz hava alamaz. Bu nedenle de cildiniz erken yaşlanır ve çeşitli cilt problemleri ortaya çıkar. 
  • Ürünlerin içeriğinde bulunan çeşitli maddeler cildinizde alerjilere yol açabilir. Tamamen temiz içerikli ya da vegan ürünler kullanıyor olsanız dahi bu sorun yaşanabilir. 
  • Göz makyajınızda kullandığınız kapatıcı göz altlarınızda yağ bezelerinin oluşmasına sebep olabilir. Far ve pigmentler göz çevrenizin erken yaşlanmasına ve rimel kirpiklerinizin dökülmesine yol açabilir.  
  • Kaşlarınızı şekillendirmek için sürdüğünüz kaş farı ya da kaş maskarası bir süre sonra kaşlarınızın dökülmesine sebep olabilir. 
  • Cildinize uyguladığınız makyaj malzemelerinin içeriğindeki herhangi bir madde cildinizde alerjiye neden olabilir. Daha da kötü kısmı bu alerji belli bir süreden sonra, siz uyurken ortaya çıkabilir ve sabah gözlerinizi dahi açamayacak kadar şişmiş bir yüzle uyanabilirsiniz. 

Makyajla uyumanın bu kadar fazla zararından sonra bir kereden bir şey olmaz deyip devam etmeyeceğinize eminiz. O halde şimdi makyaj temizlemenin püf noktalarına bir bakalım.

Makyaj Nasıl Temizlenir?

Göz makyajı nasıl temizlenir?

Göz çevresi ciltteki en hassas bölgelerden biridir. Eğer göz makyajınızı temizlerken uygun ürünler kullanmaz ve nazik davranmazsanız bu bölgede ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan bazıları; yağ bezeleri, aşırı kuruma, kızarıklık ve erken yaşlanmadır. Eğer suya dayanıklı makyaj ürünleri kullandıysanız mutlaka suya dayanıklı makyajı temizlemeyi vadeden temizleyicileri kullanmalısınız. Göz makyajı temizleyiciler genellikle çift fazlı ürünler olur ve bir yağ bir de su bazlı üründen oluşurlar. Şişede iki ayrı renk görmenizin sebebi de budur. Bu ürünleri kullanmadan önce iki fazın birbirine karışması için güzelce çalkalamayı unutmamalısınız. Ürünleri uygularken yumuşak ve dikişsiz pamukları tercih etmelisiniz. Gözlerinizi makyaj temizleme losyonu ya da toniği ile temizledikten sonra mutlaka bol su ve uygun bir temizleme jeli ile yıkamalısınız. Göz makyajını yıkamak için tercih edebileceğiniz en uygun ürünlerden biri bebe şampuanıdır. Böylece gözlerinizi yakmadan rahatlıkla yıkayabilir ve kirpik diplerinize kadar detaylı bir temizlik sağlayabilirsiniz.

Göz makyajınızı temizlerken gözlerinizi pamukla ovalamamalısınız. Temizleme ürününü döktükten sonra pamuğu bir süre gözlerinizde bekletirseniz makyajınızı daha rahat temizlersiniz. Önce göz kapağınızın içinden dışarıya daha sonra da kaşlarınızdan başlayarak yukarıdan aşağıya doğru nazik hareketlerle temizleyebilirsiniz.

Göz makyajınız temizlerken akacağı için cildinizi temizlemeden önce mutlaka gözlerinizi temizlemenizi öneririz.


Dudak makyajı nasıl temizlenir?

Rujunuzu temizlemeden önce göz makyajı temizleyicinizden ya da cildiniz için kullandığınız makyaj temizleyiciden kullanabilirsiniz. Bir parça pamuk yardımıyla dudaklarınızı silmeniz yeterli olacaktır.

Cilt makyajı nasıl temizlenir?

Yüzünüzü yıkamadan önce mutlaka makyaj ve cilt tipinize uygun bir losyon ya da makyaj temizleme suyu ile temizlemenizi öneririz. Böylece yüz yıkama jelinizden çok daha iyi bir performans alabilir ve gözeneklerinizi daha derinlemesine temizleyebilirsiniz. Ürünü uygularken dikişsiz pamuk tercih etmenizde fayda var. Eğer kuru bir cilde sahipseniz cilt temizleme sütü ya da krem formlu ürünlerden kullanabilirsiniz ancak yağlı ya da karma bir cilt tipine sahipseniz su bazlı ürünler kullanmanız daha doğru olacaktır. Bu aşamadan sonra cilt tipinize uygun bir yıkama jeli ile yüzünüzü güzelce yıkamalısınız. Jel ya da köpük formlu ürünler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Piyasada yüz yıkamak için satılan süngerlerden kullanabilirsiniz ancak bu ürünleri dezenfekte etmek çok kolay olmadığı için önermiyoruz. Belli dönemlerde yüz yıkama fırçalarını kullanabilirsiniz. Her gün fırça ile yüz yıkamak cildinizin tahriş olmasına sebep olabilir.

Tüm makyajınızı temizleyip yüzünüzü yıkadıktan sonra nazikçe kurulamayı ihmal etmemelisiniz. Havlu yerine kağıt havlu kullanmanız daha hijyenik olacaktır. Böylece havluda oluşan bakteriler sebebiyle herhangi bir cilt problemi ile karşı karşıya kalmamış olursunuz.

Günlük cilt temizliğinizin yanı sıra haftada bir kez cildi derinlemesine temizleyen bir maske uygulayabilirsiniz.

Doğal Makyaj Temizleme Ürünleri Nelerdir?

Eğer kozmetik ürünler kullanmak istemiyorsanız makyajınızı temizlerken doğal ürünlerden de faydalanabilirsiniz.

  • Bir parça pamuğu ılık süt ile ıslatıp hem göz hem de cilt ve dudak makyajınızı rahatlıkla silebilirsiniz.  
  • Kuru cilt yapısına sahipseniz zeytinyağını bir pamuğa dökerek makyajınızı silebilirsiniz. Bu sayede hem cildinizi temizlemiş hem de nemlendirmiş olacaksınız. 
  • Badem yağı da tıpkı zeytinyağı gibi makyaj temizleyici olarak kullanılabilecek yağlardan. Ancak kuru ciltler için değil yağlı ve karma ciltler için uygun olduğunu hatırlatmak isteriz. Bir parça pamuğa badem yağı döktükten sonra makyajınızı silebilirsiniz.  
  • Bir avuç kuru papatyayı bir su bardağı suda demleyip soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip küçük bir şişeye doldurun ve kullanmadan önce güzelce çalkalayın. İşte makyaj temizleme toniğiniz hazır. Bu toniği buzdolabında bir hafta boyunca saklayabilirsiniz. 
  • Bir parça Hindistan cevizi yağını elinizde yumuşatıp tüm cildinize masaj yapın. Bu masaj esnasından makyajınız da cildinizi terk edecek. Daha sonra yüzünüzü yıkamanız yeterli olacaktır.  

Kaynaklar

görsel1: www.india.com
görsel2: www.dailyvanity.sg
görsel3: www.scoopwhoop.com

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın