Makaleler

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Yazar: Çisem Soylu
Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren ürünlerden biri de aromatik kokusu ile insanı mest eden Hindistan cevizi yağı. Tropik bir meyve olan Hindistan cevizinden elde edilen bu yağ zannedilenin aksine sadece cilt bakımında değil birçok alanda kullanılabilen mucizevi etkilere sahip.

Hindistan cevizi taze olarak tüketmeye çok alışık olmasak da bu meyveye yabancı olduğumuzu söyleyemeyiz. Uzun yıllar önce mutfaklarımız bu meyvenin kurutulmuş ve rendelenmiş hali ile zaten tanıştı. Tatlıları süslemek, aromalandırmak için kullanılan Hindistan cevizi o günden bu güne çok yol kat etti ve kullananların gönlünde taht kurmayı başardı.

Hindistan cevizi yetiştiği bölgelerde yaşam ağacı olarak da adlandırılıyor. Adına kanıp yalnızca Hindistan da yetiştiğini düşündürse de suyun ve güneşin bol olduğu, tropikal iklime sahip topraklarda bolca yetişiyor. Üstelik tuzlu ve kumlu yapıdaki topraklarda yetişme becerisine sahip nadir bitkilerden biri. Hindistan cevizi ağacı meyve vermeye başlamak için bu Dünya’da yaklaşık 5-6 yıl geçirmesi gerekiyor. Bu sürenin sonunda da yavaş yavaş minik Hindistan cevizlerini vermeye başlıyor. Bir Hindistan cevizi ağacının verimli hale gelebilmesi için tam 12 yıla ihtiyacı var. 12. yaş gününde ağacın en verimli zamanı başlıyor. Bu kadarla bittiğini zannediyorsanız biraz yanılıyorsunuz çünkü Hindistan cevizi meyvesinin olgunlaşmak için biraz zamana ihtiyacı var; 1 yıl kadar. Bu sürenin sonunda yeterli sabrı gösterdiğinizde ise yemeye hazır, yaklaşık 2-3 kilo ağırlığında nefis meyvelerle sizi ödüllendiriyor.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Hindistan cevizi yağında bulunan miristik asit ve laurik asit benzeri doymuş yağlar karaciğer tarafından hızlıca enerjiye dönüştürülebilen yağlardır. Bu yağlar peynir ya da et grubundaki doymuş yağlardan farklı bir yapıya sahiptirler ve nadiren yağ hücresi olarak depolanırlar. MTC yağları yani orta zincirli yağ asitleri grubunda yer alırlar ve vücutta çok hızlı bir şekilde çözünür ve sindirim sistemini yormazlar. Karaciğer tarafından hızlı bir şekilde enerjiye dönüştürülmeleri sayesinde hem vücuda enerji sağlarlar hem de aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olurlar.  
  • Lorik asit açısından oldukça zengin bir besin olan Hindistan cevizi yağı sahip olduğu bu madde sayesinde kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir.  
  • Hindistan cevizi yağı hem antioksidan hem de antimikrobiyal özelliğe sahiptir. İçerdiği bileşenler sayesinde mantar, bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olur ve bu sayede vücudu akne, grip, bronşit gibi enfeksiyonlara karşı korur. İçeriğindeki antioksidan maddeler ise vücudu hem hastalıklara karşı korur hem de yaşlanma karşıtı savaş verir.  

Bu olumlu etkilerinin beraberinde;

  • Kan basıncını düzenler. 
  • Vücudu kalp hastalıkları riskine karşı korur. 
  • Kas ve kemik sistemini güçlendirir. 
  • Vücudu toksinlerden arındırır. 
  • Ciltte kalkan görevi görerek kimyasalların zararlı etkilerine karşı korur. 
  • Bebeklerde pişikleri hafifletir. 
  • Saçın bitlerden arındırılmasına yardımcı olur.  
  • Siğil tedavisinde kullanılır. 
  • Arpacık tedavisinde kullanılır. 
  • Göz altındaki şişlikleri tedavi eder. 
  • Göz çevresinde kırışık oluşumunu engeller. 
  • Egzama etkilerini hafifletir. 
  • Saçları güçlendirir ve parlaklık verir. 
  • Kas ve eklem iltihaplarını azaltır. 
  • Cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.  
  • Bağırsaklarda parazit oluşmasını engeller. 
  • Hormonları düzenleyerek menopozu daha hafif geçirmeye yardımcı olur. 
  • Kronik yorgunluk belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.  
  • Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.  
  • İdeal bir masaj yağıdır ve kas ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur. 
  • Cilt lekelerinin giderilmesine yardımcı olur. 


Hindistan Cevizi Yağını Nasıl Kullanabiliriz?

  • Hindistan cevizi yağı ideal bir makyaj temizleyicidir. Bir parça pamuğun üzerine az miktarda Hindistan cevizi yağı sürerek ve makyajınızı rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Makyajınızı sildikten sonra cildinizi ılık su ile durulamanız yeterlidir. 
  • Hindistan cevizi yağını saç ve cilt bakımında kullanabilirsiniz. Direkt olarak uygulayabileceğiniz gibi farklı yağlar ile karıştırıp maskeler de yapabilirsiniz. 
  • Hindistan cevizi yağını mükemmel bir peeling elde etmek için de kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 1 tatlı kaşığı esmer şekeri karıştırıp elde ettiğiniz bu peeling ile cildinizi hem ölü hicrelerden arındırıp hem de nemlendirebilirsiniz. 
  • Manikür ve pedikür işleminde tırnak katiküllerini yumuşatmak için de Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz.  
  • Diş temizliğiniz için de rahatlıkla kullanabileceğiniz Hindistan cevizi yağı aynı zamanda diş beyazlatıcı etkiye sahiptir. Bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağını az miktarda karbonat ile karıştırıp dişlerinizi fırçalayın. 
  • Kimyasal içerikli traş kremleri yerine Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz. Yüzünüze ince bir tabaka halinde Hindistan cevizi yağı sürüp akabinde direk traş bıçağınız ile traş olabilirsiniz. 
  • Güneş yanığı olmanız durumunda yanığın harareti hafifledikten sonra Hindistan cevizi yağı ile hafifçe masaj yaparsanız derinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede soyulma riskiniz de azalacaktır. 
  • Kimyasal ve ozon tabakasına zarar veren deodorantlar kullanmak yerine Hindistan cevizi yağından da faydalanabilirsiniz. Koltuk altlarınıza ince bir tabaka halinde Hindistan cevizi yağı sürmeniz ter kokusunu engelleyecektir.
  • Eğer bit problemi ile savaşıyorsanız burada da imdadınıza Hindistan cevizi yağı yetişiyor. Öncelikle saçları elma sirkesi ile iyice ıslatın ve kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra bolca Hindistan cevizi yağı ile saç derisine ve saçlara masaj yapın ve bu şekilde bekletebildiğiniz kadar uzun süre bekletin. Akabinde şampuanlama yaparak durulayın. 
  • Bebeğinizin başında konak oluştu ise banyo öncesinde Hindistan cevizi yağı ile konakların üzerine masaj yaparak birkaç dakika sonra her zamanki gibi banyosunu yaptırmanız yeterli olacaktır. Bunun için öncelikle vücudunun herhangi bir yerine az miktarda yağ sürüp alerjik bir reaksiyon olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. 
  • Kendinizde ya da bebeğinizde oluşan pişiklerde Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Pişik olan bölgeye Hindistan cevizi yağı sürmeniz yeterli olacaktır. Bebeğinizin herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemesi durumunda pişik önleyici olarak da kullanabilirsiniz. 
  • Bebeğiniz diş çıkarma döneminde ise çok az miktarda Hindistan cevizi yağı ile damaklarını ovarak acısının dindirilmesine yardımcı olabilirsiniz. 
  • Böcek ısırması durumunda kaşıntıyı ve acıyı hafifletmek için ısırılan bölgeyi dezenfekte ettikten sonra Hindistan cevizi yağı sürün.  
  • Ayak kokusu sorununuz var ise sabah akşam güzelce temizlediğiniz ayaklarınızı Hindistan cevizi yağı ile ovun. 

Hindistan cevizi yağı maskesi sayfamızda hindistan cevizi yağı ile hazırlayabileceğiniz çeşitli maske tarifleri bulabilirsiniz.

Evde Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?

Biraz zahmetli olsa da evde de Hindistan cevizi yağı yapmanız mümkün. Bunun için uygulayabileceğiniz 3 ayrı yöntem var.

Bunlardan ilki ıslak öğütme yöntemi, diğeri kurutma yöntemi ve son olarak kaynatma yöntemi geliyor.

Islak öğütme yöntemi:

Bu yöntem evde Hindistan cevizi yağı üretmede en klasik yöntemlerden biri. Bu yöntemi kullanmak istiyorsanız öncelikle iyice olgunlaşmış bir Hindistan cevizi satın almanız gerekiyor. Aldığınız Hindistan cevizini keskin bir bıçak ile dikkatli bir şekilde ortadan ikiye bölün. İkiye ayrılan Hindistan cevizinin içerisindeki beyaz kısım onun yenilebilen meyve kısmıdır. Bir kaşık ya da bıçak yardımıyla bu beyaz kısımları güzelce çıkarın. Çıkardığınız parçaları küçük parçalara bölerek mutfak robotundan geçirip iyice öğütün. Bu işlem sandığınızdan biraz daha uzun sürebilir çünkü Hindistan cevizi parçalarının iyice ezilmesi gerekiyor. Ortalama olarak 10 dakika sürmekle birlikte biraz daha uzun sürmesi mümkün. İyice ezilen Hindistan cevizlerini bir temiz ve ince tülbente koyup tülbentten süzerek yağını çıkarın. Yağı cam bir kavanoza süzün ve 1 gün boyunca bekletin. Bu sürenin sonunda meyvenin içindeki su ve yağ birbirinden ayrılıyor olacak ve saf Hindistan cevizi yağınızı elde etmiş olacaksınız.

Kurutma yöntemi:

İyice olgunlaşmış bir adet Hindistan cevizini aldıktan sonra dikkatlice ikiye kesin ve içerisindeki beyaz kısmı bir kaşık ya da bıçak yardımıyla çıkarın. Eğer yaz aylarındaysanız ve güneş gören bir balkona sahipseniz kurutma için bu alanı seçebilirsiniz. Hindistan cevizi parçalarını küçük küçük doğrayıp temiz bir alanda 1 gün boyunca kurutun. Eğer böyle bir imkanınız yoksa yine küçük parçalara böldükten sonra fırını en düşük derecede ısıtıp yaklaşık 8 saat boyunca Hindistan cevizi parçalarını fırında kurutun. Kuruttuğunuz Hindistan cevizi parçalarını katı meyve presinden geçirin. Bu işlemi iki kez tekrarlayın, yani çıkan tortuları tekrar katı meyve sıkacağından geçirin. Elde ettiğiniz yağı cam bir kapta 1 gün boyunca bekletin. Bekleme esnasında sıcak bir ortamda olmasına özen gösterin. 1 günün sonunda kapaklı cam bir kavanoza aktarıp kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kaynatma yöntemi:

Olgunlaşmış 1 adet Hindistan cevizinin beyaz kısımlarını alıp rendeledikten sonra üzerine 2 su bardağı su ekleyerek mutfak robotundan geçirerek iyice pürüzsüz bir sıvı elde edin. Elde ettiğiniz karışımı temiz bir tülbentten geçirip posasından ayırın. Ardından bu sıvıyı bir tencereye aktararak orta ısıda kaynatmaya başlayın. Kaynatma işlemine sıvının rengi kahverengiye dönene kadar devam edin. Kaynama işlemi bittikten sonra bu sıvıyı cam bir kavanoza aktarıp birkaç saat bekleyin. Bu işlemin sonunda Hindistan cevizi yağınız hazır olmuş olacak.

Tüm bu yöntemler biraz uğraştırıcı olabilir. Evde elde etmek yerine piyasada satılan güvenilir markaların katkısız ürünlerini de tercih edebilirsiniz.

Yorumunuzu Paylaşın