Makaleler

GDO Nedir?

Yazar: Fatih SOYSAL
GDO Nedir?

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO), canlılar arasında gen aktarımı yoluyla bir canlıya sahip olmadığı özelliklerin kazandırılmasıdır. Bu yöntem en çok bitki bioteknolojisi alanında kullanılarak GDO' lu gıda maddeleri üretilmektedir.

Her canlı milyonlarca yıllık yaşam döngüsünde kendine has biyolojik bir yapıya sahip olarak, bir denge ve bütünün parçasını oluşturmuştur. Genetik olarak canlının biyolojik yapısından bazı özelliklerinin çıkarılması ya da yenilerinin eklenmesinin canlının yapısında ve genel bütünlüğünde ne gibi etkiler meydana getirebileceği kesin olarak bilinememektedir.

Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda;

  • GDO’ lu gıdalardaki bazı enzimlerin insan sindirim sisteminde tamamen parçalanmadığı ortaya çıkmıştır.

  • İtalyan bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre marketlerde satılan sütlerin % 25' inde GDO geni parçalarına rastlanmıştır.

  • GDO' lu gıdaların içeriğinde bulunan bazı toksinler hamile bayanların kan ve fetuslarında tespit edildi.

Hayvanların beslenmesinde kullanılan GDO' lu yemlerde hayvanların antibiyotik direncini arttıran, antibiyotiklerin etkisini azaltan, vücutta birikerek öldürücü olabilecek alerjilere yol açan maddeler olduğu tespit edilmiştir.

Dünyanın değişik yerlerinde GDO 'lu gıdalar tüketen insanların veya denek olarak kullanılan hayvanların böbrek, akciğer, bağırsak, testis, böbrek, pankreas, kan, midelerinde hastalıklar, çoklu organ yetmezliği ve ölümler tespit edildi. Bazı ülkelerde yoğun olarak kullanılan GDO' ların %99'u böcek öldürücü gen veya zararlı otları öldüren ilaçlara bağışıklık taşımaktadır. Bu da, zararlı otları öldüren zirai ilaçların üretilen meyve ve sebzelere zarar verememesinden dolayı korkmadan kullanılabilmesi demektir. Kullanılan zirai ilaçlar GDO' lu bitkileri öldürmese de bünyelerinde birikir. GDO’ lu meyve ya da sebzeyi tüketen hayvanlara ya da direk insanlara geçer. GDO' lu bitkilerle üretilmiş yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin tüketilmesiyle sonunda besin zincirinin en üst noktasındaki insan vücudunda birikirler. Memelilerde toksik etkisi bulunan zirai kimyasallar bu canlılarda hormonal dengeye zarar verip, ilerleyen süreçte organlarda birikmeleriyle birçok hastalığa sebep oldukları bilinmektedir. GDO' lu ürünlerin zararları ile alakalı yapılan araştırmaların en önemli örneklerinden birisi Fransız Caen Üniversitesi’nden Gilles-Eric Seralini ve araştırma ekibinin FCT dergisinde yayımlanan bilimsel araştırmasıdır.

GDO' lu ürünlerin patent hakları üreten şirketlerin elinde olması, GDO' lu ürünler üzerindeki yapılmak istenen araştırmalara izin vermemeleri sebebiyle araştırmalar olması gerekenden  yavaş ilerliyor olsa da, GDO' lu ürünlerden kötü yönde etkilenen canlılar ve GDO’ lu ürünlerin zararlarını ispatlayan araştırmalar giderek artmaktadır.

Türkiye’ de GDO’ lu ürünlerin üretilmesi yasaklanmış olmasına rağmen yurtdışından ithal edilen gıda maddelerinin ya da yarı mamullerin ülkeye girişinde kontrol eksikliği ve yasal düzenlemelerdeki boşluklardan dolayı mısır, pamuk, patates, kanola gibi ürünler evlerimize kadar gelebilmektedir. Kendimizin ve ailemizin sağlığını riske atmamak adına tükettiğimiz gıda maddelerini temin ettiğimiz yerlere çok dikkat etmeliyiz. Güvenmediğimiz, bilmediğimiz satıcılardan gıda maddesi almamalı, hem bu gıdaları satanlara hem de üretenlere tepkimizi göstermeliyiz.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın