Makaleler

Zayıflamak İçin Yapılması Gerekenler

Yazar: Hakan Kutluay
Zayıflamak İçin Yapılması Gerekenler

Günümüzde bir çok insanın yaşadığı bir sorun olan fazla kilolar, sadece görüntü anlamında değil, sağlığa tehdit olarak algılanması ve gerekli önlemlerin alınması gereken ciddi bir durumdur. Fakat üç kişiden ikisi kilosu ile ilgili şikayet ederken, bu kişilerden ancak birinin gerçek kilo problemi olduğu görülmektedir.

Eğer fazlalık olarak görülen ağırlık 5-10 kilo arasındaysa, yemek alışkanlıklarında ve aktivitelerde  yapılacak ufak düzenlemelerle bu fazlalıklardan kurtulmak mümkündür. 10 kilonun üstündeki fazlalıklarda ise bir doktora başvurmak doğru olacaktır çünkü fazlalıkların sebebi obezite olabilmektedir.

Sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen birinin yapması gereken ilk şey psikolojik olarak buna hazırlanmaktır. Kişinin kendine duyacağı güven ile birlikte yapacağı her şey çok daha kolay olacaktır.

Kilo vermek için uyulması gereken bir kaç kural şöyle;

  • Porsiyonları küçültün ve sayısını arttırın. Azar azar ama sık sık yemek, metobolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacağı gibi şeker değerlerinizin de ortalama düzeyde tutulmasını sağlayacaktır. Öğünlerinizde aldığınız kalorileri kolaylıkla hesaplayarak fazlasını çıkartabilirsiniz. Ortalama bir insanın günde alması gereken maksimum kalori miktarı 2500’dür, bu rakama göre öğünlerinizi planlayabilirsiniz.

  • Ara öğünlere de yer açın. 200 kalorinin altında tutacağınız ara öğünler, tok kalmanıza ve metobolizmanızın hareketlerine yardımcı olacaktır. Bu ara öğünler abur cubur, cips, kurabiye, çikolota gibi besinler değil, elma, armut, muz, portakal gibi lifli meyveler, havuz, salatalık gibi sebzeler, tahıllı atıştırmalıklar, probiyotik yağsız yoğurtlar olmalıdır.

  • Bolca su tüketin. Defalarca duyduğunuz ama asla tam olarak başaramadığınız bir şey olabilir fazla su tüketimi. Ama vücutta mucizeler yaratan bir hayati sıvı olarak su, açlık krizlerinde yardımcınız olabilir. Böyle kriz zamanlarında yemeklere gömülmek yerine su içmeyi deneyebilirsiniz. Suyun içine doğranmış salatalık, çilek, limon ya da portakal koymak da su içme faaliyetinize renk ve tat katabilir.

  • Karbonhidratlardan uzak durun. Tabii ki tamamen değil ama özellikle geceleri karbonhidratlardan uzak durmak oldukça önemlidir. Şekerli gıdalar, ekmek, makarna gibi gıdalarda glisemik indeksi yüksektir, yani bu gıdaları ne kadar tüketirseniz tüketin tokluk hissetmez ve haliyle daha fazla yemek istersiniz. Bunlar yerine meyve, sebze, tuzsuz kuruyemiş, tahıllı ürünler gibi glisemik indeksi düşük yiyecekler tüketirseniz açlık düzeyiniz gözle görülür seviyede azalacaktır.

  • Tuzu hayatınızdan çıkarın. Tuz hem vücutta suyun tutulmasına sebep olur hem de yüksek kan basıncına yol açtığından kalbiniz için zararlıdır.

  • Alkolden uzak durun. Kilo verme k için diyet yaptığınız dönemlerde alkolden uzak durmanız önemlidir. Metobolizmanın yavaşlamasına sebep olan alkoller aynı zamanda şeker oranınızı yükseltir. Diyet dönemlerinizde illa ki alkol içmek isterseniz, en mantıklı seçim şarap olacaktır.

  • Dışarıda yemekten vaz geçin. İçine konan yağ ve tuz miktarını kontrol edebilmek açısından kendi ellerinizde hazırladığınız yemekleri tüketmeye çalışın. Çalışma hayatındaysanız da mümkünse öğle yemeklerinizi hazırlayıp yanınıza alın. Dışarıda yenmesi zorunlu hale geliyorsa da kızarmış yiyeceklerden uzak durun, ızgarada ya da fırında pişen yiyecekleri tercih edin.

  • Egzersiz yapın. Düzenli spor ya da ufak egzersizler, diyetlerinize yardımcı olacak bir faaliyettir. İlla ki spor salonunda yapılması gerekmeyen spor aktiviteleri arasında uzun yürüyüşler, karın, kol, bacak bölgelerini çalıştıracak egzersizler, mekik ve şınav yer almaktadır.

  • Kendinize arada bir iyilik yapın. Tüm bu önerilere uyarken hayatınızın şekersiz ve yağsız çok tatsız bir hale geldiğini düşünebilirsiniz. Bu yüzden sık olmamak koşuluyla kendinize tatlı ya da yağlı yiyecekler ısmarlayın. 

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın