Makaleler

TEMA Vakfı Nedir? (Çalışmaları, İlkeleri ve Projeleri)

Yazar: Büşra Sunal
TEMA Vakfı Nedir? (Çalışmaları, İlkeleri ve Projeleri)

Varoluş nedeni toprağa sahip çıkmak ve toprağı korumak olan TEMA, “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Kuruluşundan bu yana çok sayıda projeye imza atan TEMA Vakfı’nın amaçlarından bazıları topraklarımız için büyük bir tehdit olan erozyona dikkat çekebilmek, doğal varlıkların korunması için çabalamak ve ormanları korumaktır. Ancak TEMA çok daha fazlasıdır ve bu yazı da TEMA’yı daha yakından tanımak isteyenler için hazırlanmıştır.

TEMA’nın Açılımı Nedir?

TEMA’nın açılımı şöyledir: “Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı”.

TEMA’nın İngilizce açılımı ise şöyledir: “The Turkish Foundation for Combating Soil Erosion, for Reforestation and the Protection of Natural Habitats”.

TEMA Vakfı Nasıl Kurulmuştur?

hayrettin karaca ve nihat gökyiğit

TEMA Vakfı, 1992 senesinde Hayrettin Karaca ve A.Nihat Gökyiğit tarafından kurulmuştur. Karaca ve Gökyiğit’in amacı Anadolu’daki erozyona ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek, ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine yardımcı olmaktı.

O dönemde doğanın korunması konusu ülke gündeminde ön sıralarda değildi ve insanlar doğanın karşı karşıya olduğu tehlikeleri yeni yeni farketmeye başlamıştı. İşte böyle bir dönemde TEMA Vakfı “Toprak Yaşamdır” sloganıyla kuruldu.

TEMA Vakfı’nın Çalışmaları Nelerdir?

TEMA Vakfı’nın varoluş nedeni topraktır. Türkiye her sene milyonlarca ton toprağını kaybetmektedir. Birçok şeyi borçlu olduğumuz toprağı kaybetmekse büyük bir sorundur. Bu nedenle, TEMA’nın çalışmaları başta toprak olmak üzere doğal varlıkların korunması üzerinedir.

Türkiye topraklarının karşı karşıya olduğu erozyon tehditine ve çölleşmeye dikkat çekmek ve bir adım daha ileri giderek yürütülen mücadelenin devlet politikası haline gelmesine yardımcı olmak, ağaçlandırma çalışmaları ile vatandaşlara ağaç sevgisi aşılamak ve aynı zamanda da yeni ormanlar oluşturmak, çayır ve mera gibi yerlerin korunması konusunda insanları bilinçlendirmek ve bu konularda devlet politikası oluşması için çabalamak TEMA Vakfı’nın amaçları arasındadır.

TEMA Vakfı’nın Logosu Nasıl Oluşmuştur?


Bugün birçoğumuzun tanıdığı TEMA Vakfı logosu 1994 senesindeki bir yarışmayla oluşmuştur. Tasarımı Sadık Karamustafa isminde bir grafik sanatçısı yapmıştır. “E” harfi erozyonu simgelerken, yazının altındaki yeşil çizgi ise bu problemin çözümünün yeşilin çoğaltılması ile mümkün olacağını vurgulamaktadır. Logonun yanında yer alan yaprak ise TEMA Vakfı’nın 5. yılındaki “Her Yakaya Yeşil Yaprak Kampanyası” ile eklenmiştir.

TEMA Vakfı’nın Üye Olduğu Uluslararası Kuruluşlar Hangileridir?

TEMA Vakfı birden fazla uluslararası kuruluşa üyedir. Bu kuruluşlar şunlardır:

  • European Environmental Bureu
  • Drynet
  • International Union for Conservation of Nature (IUCN)
  • GEF-CSO Network (Eski adıyla GEF-NGO Network)
  • MIO-ECSDE

TEMA Vakfı’nın İlkleri Nelerdir?

Toprak erozyonu, çölleşme, ormanların yok olması, doğal yaşam alanın zarar görmesi, biyolojik çeşitlilikteki kayıp ve iklim değişikliği gibi çevresel problemlerdeki kamusal farkındalığı arttırmayı amaçlayan TEMA Vakfı’nın ilklerinden bazıları şunlardır:

İlk Erozyonla Mücadele Haftası

Varoluş nedeni toprak olan TEMA Vakfı için en önemli konulardan bir tanesi elbette erozyonla mücadele olmuştur ve 22-28 Kasım 1993’te İlk Erozyonla Mücadele Haftası düzenlenmiştir. İstanbul’da düzenlenen etkinliğe Süleyman Demirel de katılmıştır.

İlk Ağaçlandırma

Çok sayıda TEMA gönüllüsünün katılımı ile gerçekleşen ilk ağaçlandırma Feneryolu Garipçe mevkiinde gerçekleştirilmiştir. 14 Mart-02 Nisan tarihleri arasındaki etkinlikte 4500 fidan dikilmiştir.

“Türkiye Çöl Olmasın” Sloganı

Bu sloganla tanışmamız TEMA sayesinde olur ve bu tanışma 1994 senesinde gerçekleşir.

TEMA Vakfı’na Nasıl Destek Olabilirsiniz?

TEMA Vakfı’na destek olmanın çeşitli yolları vardır. Bu yollardan bazıları ise şunlardır:

Gönüllü Olabilirsiniz

Doğayı korumanın, erozyonla mücadele etmenin ve toprağa sahip çıkmanın bir parçası olmak isterseniz TEMA Vakfı gönüllüsü olabilirsiniz. Bunun için TEMA Vakfı’nın resmi websitesini inceleyebilirsiniz.

Bağışta Bulunabilirsiniz

Bütçeniz doğrultusunda yapacağınız bağışlarla TEMA Vakfı’nın çalışmalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Fidan Bağışı Yapabilirsiniz

Kendiniz ya da sevdikleriniz adına fidan bağışı yapabilirsiniz. Doğum günü, yıl dönümü gibi günlerde böyle bir hediyeyle sevdiklerinizi mutlu ederken aynı zamanda doğamız için de katkıda bulunmuş olursunuz.

Hatıra Ormanı Oluşturabilirsiniz

Kurumunuz adını yaşatmak ve bir yandan da doğa için de birşeyler yapmak isterseniz hatıra ormanı oluşturabilirsiniz. 

Kullanılmış Kağıtları TEMA Vakfı’na Ulaştırabilirsiniz

Erozyonla mücadele konusunda farkındalık yaratmak için uğraşan ve çok sayıda ağaçlandırma kampanyası yürüten TEMA Vakfı elbette kullanılmış kağıtların geri dönüşümü konusuna da büyük önem vermektedir. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz vakfın resmi sitesini ziyaret edebilir ve gerekli şartları inceleyebilirsiniz.

Nikah Davetiyelerinizi TEMA Vakfı’ndan Edinebilirsiniz

Sevdiklerinizi mutlu gününüze çağırmak için kullanacağınız davetiyeleri TEMA Vakfı’ndan edinebilirsiniz. Böylece hem sevdiklerinizi bu güzel güne davet etmiş hem de vakfın doğayı koruma mücadelesine destekte bulunmuş olursunuz.

TEMA Vakfı Projelerinden Bazıları

TEMA kuruluşundan bu yana çok sayıda projeye imza atmıştır ve atmaya da devam etmektedir. Bu projelerden bazıları şunlardır:

  • 81 İlde 81 Orman Projesi
  • Ülkem İçin Ormanlar Projesi
  • Sakız Ağacı Klon Parkı Projesi
  • Meşe Projesi
  • Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi
  • Antepfıstığı Üretiminde Verim ve Kalitenin Arttırılması

Son Olarak…

Toprağa ve diğer doğal varlıklara sahip çıkmak, onları korumak için çabalamak, kamuoyunu bu konularda bilinçlendirmek, erozyon ve çölleşme tehdidine karşı farkındalığı arttırmak gibi amaçları olan TEMA Vakfı bugüne kadar çok sayıda projeye imza atmıştır. Doğanın korunması konusunun ülke gündeminde şimdiki kadar yere sahip olmadığı yıllarda kurulan TEMA Vakfı gerek iz bırakan sloganları, gerekse doğa ve toprak adına yaptığı çalışmalarıyla her zaman ses getirmiştir.

Yazımızı burada sonlandırıyor ve son cümleyi de TEMA Vakfı’nın sloganıyla yapmak istiyoruz:

Türkiye Çöl Olmasın

Toprak dede Hayrettin Karaca'yı saygı ile anıyoruz.

Kaynaklar

tema.org.tr

İlgili Makaleler

Yorumlar
Bülent METİN 2021-12-23 23:21:29

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri kağıt hammadde sıkıntısı.
Acaba hem bataklıkların kurutulması hem de bu alanlarda kağıt hammaddesi ağaçları yetiştirmek. Bataklıkta yetiştirebilen ağaçların verimini artırmak ve bu konuda çalışmak. Sizce ülke yararına olmaz mı...

şeyma 2019-12-03 14:38:06

harika olmuş dersimde çok işime yaradı. Teşekkürler açıkca yazdığınız için....

Yorumunuzu Paylaşın