Makaleler

Tavuk Nasıl Haşlanır?

Yazar: Çisem Soylu
Tavuk Nasıl Haşlanır?

Annelerimiz en pratik yemeklerinden biri olan tavuk haşlama yemek hazırlamaya vaktiniz olmadığında, besleyici ve pratik bir şeyler yemek istediğinizde yapabileceğiniz oldukça lezzetli bir alternatif. Haşlanan tavuğun suyundan dilerseniz lezzetli bir çorba ya da pilav da yapabilirsiniz. Böylece tavuğun haşlama esnasında suyuna geçen vitaminlerini de kaybetmemiş olursunuz.

Tavuk Nasıl Haşlanır?

Tek başına bile büyük bir şifa deposu olan tavuğun hemen hemen her parçasını haşlayarak kullanabilirsiniz. Kanat gibi küçük parçalar ya da pirzola genellikle fırında daha lezzetli olurken göğüs, but, baget gibi parçaları haşlayarak rahatlıkla pişirebilirsiniz. Haşlanan tavuğun suyunu özellikle çorba ya da pilav yapımında kullanacaksanız göğüs yerine but ya da kemikli çorbalık kısımlarını tercih etmelisiniz.

Sade tavuk haşlama:

  • 3 parça tavuk but 
  • 6 su bardağı içme suyu 
  • 1 çay kaşığı tuz 

Tavuk butları akan suyun altında güzelce yıkadıktan sonra tencereye yerleştirin. Üzerine 6 su bardağı içme suyunu ve 1 çay kaşığı tuzu ekledikten sonra ocağa alın. Ocağın altını açtıktan sonra su kaynayana kadar harlı ateşte tutun. Su kaynadıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını yarım kapatın. Butlar kemikli etler olduğu için yaklaşık 40 – 45 dakika içerisinde haşlanacaktır. Bu sürenin sonunda bir çatal yardımıyla kontrol ederek pişme süresini dengeleyebilirsiniz.

Tavuğun haşlama suyunu daha lezzetli hale getirmek isterseniz karabiber, defne yaprağı, biberiye gibi baharatlardan bir veya birkaçını da ilave edebilirsiniz.

Haşlanan tavuk bagetleri nasıl değerlendirebilirsiniz?

Haşladığınız tavuk butlarını / bagetlerini suyuna pilav yaparak ya da tavuk suyuna çorba yapımında değerlendirebilirsiniz. Pilavın yanına direkt olarak servis edebilirsiniz. Daha lezzetli bir arayıştaysanız fırını 200 dereceye ısıtıp haşladığınız tavukların üzerine 3 – 4 yemek kaşığı zeytinyağı, ½ yemek kaşığı domates salçası, ½ yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı tatlı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı kimyon ve ½ çay kaşığı karabiber ile hazırladığınız sosu sürdükten sonra üstleri kızarana dek fırınlayıp yanında pilav ile servis edebilirsiniz.

Bütün Tavuk Nasıl Haşlanır?

Haşlayacağınız tavuk buzlukta ise öncelikle haşlama öncesinde mutlaka dolabın normal rafında buzunun çözünmesini beklemelisiniz. Eğer buzu çözünmeden haşlamaya başlarsanız hem lezzetsiz olacak hem de ani sıcaklık değişiminden dolayı çok sayıda bakteri üremesine sebep olacaktır.

  • 1 bütün tavuk 
  • 8 – 10 bardak içme suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Bütün tavuğu akan suyun altında güzelce yıkayıp varsa kanlı kalan kısımlarını temizleyin. Bütün tavuğu haşlarken geniş ve derin bir tencere kullanmaya özen gösterin. Tavuğu yıkadıktan sonra tencereye yerleştirip üzerine 8 – 10 bardak içme suyu ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tıpkı butları haşlarken yaptığınız gibi tavuğu ve suyunu daha lezzetli hale getirmek için karabiber, defneyaprağı, biberiye gibi baharatlardan bir veya birkaçını da ilave edebilirsiniz. Bütün tavuk haşlandıktan sonra genellikle haşlanmış haliyle tüketildiği için haşlamanın 30. dakikasından sonra içerisine iri doğranmış patates, havuç, kereviz sapı, kereviz, soğan ( mümkünse arpacık soğanı ) ve birkaç diş sarımsak ilave ederek besleyici bir yemek haline dönüştürebilirsiniz. Tencereyi ocağa altıktan sonra harlı ateşte kaynamasını beklemeli, kaynadıktan sonra altını kısmalısınız. Altını kıstıktan sonra ortalama 1 saat içerisinde pişecektir ancak bu süre bazen 10 – 15 dakika uzayabilir. Eğer köy tavuğu kullanıyorsanız haşlama süresi çok daha uzun olacaktır. Ortalama 1.5 – 2 saat süren haşlama süresiyle köy tavuğunu pişirmek zahmetli olsa da tadına doyulmaz bir lezzeti vardır.

Köy tavuğu neden geç pişer?

Zaman zaman geç piştiği için kart muamelesi gören köy tavuğu hakkındaki bu durum büyük bir yanılgıdır. Köy tavuğunun marketlerden alınan tavuklara göre daha geç pişmesinin basit ve tek bir sebebi vardır. Entegre tesislerde yetiştirilen tavukların çoğu suni ilaçlarla, hareketsiz kalarak ve bazı yöntemlerle şişirilerek büyütülürken köy tavukları nam-ı diğer özgür tavuklar doğal ortamlarında serbestçe dolaşıp, doğal yollarla beslendikleri için kas ve vücut yapıları entegre tesis tavuklarına göre çok daha farklıdır, bir anlamda daha güçlüdür. Bu sebeple daha geç pişerler. Eğer köy tavuğu bulmak gibi bir şansınız varsa ve pişirmek için fazla vaktiniz yoksa düdüklü tencereden yararlanabilirsiniz.

Düdüklü Tencerede Tavuk Nasıl Haşlanır?

  • 1 bütün tavuk 
  • Tavuğun üzerini geçecek kadar içme suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Öncelikle tavuğu akan suyun altında güzelce yıkayın. Daha sonra düdüklü tencereye alıp üzerini 2 – 3 parmak geçecek kadar içme suyu ilave edin. Düdüklü tencerede tavuğun suyu buharlaşıp kaybolmayacağı için çok fazla su eklemenize gerek olmayacaktır.1 tatlı kaşığı tuzu ekledikten sonra kapağını dikkatlice kapatıp altını açın. Su kaynayana yani düdüklü tencere uyarana kadar altı orta ateşte kalabilir. Kaynadıktan sonra mutlaka en kısığa almalısınız. Market tavukları altını kıstıktan yaklaşık 15 dakika sonra haşlanmış olur. Eğer köy tavuğu kullanıyorsanız haşlama süresi 30 – 40 dakikaya uzayacaktır.


Tavuk Nasıl Kızartılır?

Özellikle fast food kültürünün en sevilen türlerinden biri kızarmış tavuklar. Ancak hem ekonomik değiller hem de yeterince hijyenik koşullarda hazırlanıp hazırlanmadıklarını bilemiyoruz. Bu sebeple dışarıdan almak yerine evde tavuk kızartmak hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli bir alternatif.

Kızarmış çıtır tavuk nasıl yapılır?

  • 1 adet tavuk göğsü 
  • 1 adet yumurta 
  • 3 – 4 yemek kaşığı mısır unu 
  • 2 avuç baharatlı mısır cipsi 
  • 3 – 4 yemek kaşığı un 
  • Kızartmak için: sıvıyağ 

Öncelikle tavuk göğsünü ince uzun parçalar şeklinde doğruyoruz. Daha sonra çıtır panesi için 2 avuç baharatlı mısır cipsini ellerimizle ufalayıp galeta unuyla güzelce karıştırıyoruz. Yağın kızmasını beklerken kestiğimiz tavuk parçalarını öncelikle una, sonra çırpılmış yumurtaya daha sonra da çıtır pane harcına batırıp kızartıyoruz.

Bu aşamada kızarmış tavukları daha lezzetli hale getirmek için unun içerisine 1’er çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber ve karabiber ekleyip tatlandırabilirsiniz.


Fırında Tavuk Nasıl Yapılır?

Fırında tavuk pişirmek için pirzola, kanat ya da but en uygun seçeneklerdendir. Bu parçalar yağlı ve kemikli parçalar olduğu için hem kızartma gibi ekstra yağlanmaya ihtiyaç duymazlar hem de fırın ısısında ağır ağır pişerek çok lezzetli olurlar.

Fırında tavuk but nasıl yapılır?

  • Yarım kilo tavuk but 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 2 – 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 3 yemek kaşığı yoğurt 

Garnitür olarak:

  • 3 adet patates 
  • 3 adet havuç 
  • 4 – 5 adet sivri biber 
  • 2 – 3 adet kapya biber 

Öncelikle tavukları marine etmek için, derin bir kaba zeytinyağı, domates & biber salçası, yoğurt, rendelenmiş sarımsak, tuz ve tüm baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Hazırladığınız sosun içine tavuk butları alıp güzelce karıştırın. Üzerini streçledikten sonra en az 1 saat buzdolabında dinlendirin. Vaktiniz varsa geceden hazırlayıp ertesi gün pişirene kadar marine edebilirsiniz. Fırını 180 dereceye ısıttıktan sonra yağlı kâğıt serilmiş tepsiye tavukları dizin. Patatesleri soyduktan sonra dörde bölüp tepsiye alın, havuçları soyup iri parçalar halinde doğrayın ve iri iri doğradığınız biberlerle birlikte tepsiye dizin. Yaklaşık 40 dakika sonra fırından çıkarabilirsiniz.

Kaynaklar

görsel 1: https://www.bonappetit.com
görsel 2: https://www.bettycrocker.com

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın