❗ Bu makale henüz yayınlanmamıştır!
Sinüzit Nedenleri
Günümüzde bir çok kişinin yakındığı bir hastalık olarak sinüzit, hastalar tarafından çoğu zaman önemli görülmese de oldukça ciddi bir hastalıktır. Kişinin yaşam kalitesini rahatlıkla etkileyebilen bu hastalık, bir uzmana danışmayı gerektirir.
Burun ve göz çevresinde bulunan kemiklerdeki boşluklara sinüs denir. Sinüzit hastalığı da bu boşluklarda bulunan mukozaların iltihaplanması sonucu oluşur. İnsan vücudunda büyüklü küçüklü 10 ila 20 arasında sinüs vardır ve bu sinüslerde her zaman iltihaba yol açabilecek bakteri ve virüsler bulunur. Ancak normal olan sinüslerde her zaman iltihaplanma olmaz. Bu iltihaplanma ancak sinüsün normal çalışmasına engel bir durum olduğunda meydana gelir.
Sinüzit genel olarak iki çeşittir, akut ve kronik. Akut sinüzit, yeni yeni oluşmaya başlamış türdür ve uygun tedaviyle kolaylıkla giderilir. Kronik sinüzit ise, sinüslerde sürekli iltihaplanma olmasıdır, tedavisi zordur, ameliyata bile ihtiyaç duyulabilir.
Sinüzite neden olabilecek, tetikleyebilecek durumlar;
- Burun içinde bulunan etler,
- Büyük geniz etleri,
- Solunum yolları enfeksiyonları,
- Geniz akıntıları,
- Reflü,
- Sigara kullanımı,
- Fazla burun açıcı sprey kullanımı,
- Soğuk ve kuru havalara maruz kalma,
- Saman nezlesi,
- Alerjiler,
- Soğuk algınlığı (fazla mukus oluşumu).
Sinüzitin Belirtileri
Sinüzitin belirtilerini soğuk algınlığının belirtilerinden ayırmak bir hayli zordur. Bu yüzden bir çok hasta soğuk algınlığının olduğunu ve durumunun ağır olmadığını düşünüp hekime başvurmaz. Fakat sinüzit erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi gereken önemli bir durumdur.
- Hasta, iltihaplanan sinüsün türüne göre,
başında, yüzünde, göz çevresinde ağrılar hissedebilir. Etkilenen sinüsün olduğu
bölgeye temas uygulanırsa hassasiyet olduğu görülebilir.
- Ağrılar, öne eğilince artıyor olabilir.
- Hastada renksiz ve değişken kıvamlarda, genelde
sarı-yeşil renkte, bazen de kanlı burun akıntıları görülebilir.
- Hastanın aşırı geniz akıntısı, buna bağlı boğaz
ağrısından şikayetçi olduğu görülür.
- Yüzde gerginlik ve ağız kokusu olabilir.
- Kokulara karşı hassasiyet azalabilir, koku
duyusunda gözle görülür bir azalma görülebilir.
- Ağız bölgesinde, çenede, dişlerde ağrı olabilir.
- Öksürük hem akut hem de kronik sinüzitin
belirtilerinden biridir.
- Hastada , uyuşukluk, halsizlik, isteksizlik ve
depresyon gibi psikolojik etkiler görülebilir.
- Ateşin yükselmesi, sinüzitin erken
belirtilerinden biridir.
Sinüzitin tedavisinde en çok başvurulan yok antibiyotik tedavisidir. Sinüslerin ilaç yardımıyla açılıp normal düzenine dönmesi sağlanabilir. Antibiyotiklere ek olarak tıkanıklığın giderilmesi için sprey ilaçlar da verilebilir. İlaçlara cevap alınamayan durumlarda ise cerrahi müdahale yapılabilmektedir.
Sinüzit hastalığından korunmak için alınabilecek birkaç basit önlem vardır. Kişinin soğukta kalmaması, sinüslerin soğuk havaya maruz kalmaması önemlidir. Banyo yaptıktan sonra saçları kurutmak, saçlar ıslakken dışarı çıkmamak gerekir. Vakit geçirilen ortamların ısısının ve neminin uygun olmasına dikkat edilmelidir. Sigara dumanına, alerjiye yol açabilecek toz, dumandan uzak durmak da sinüzitten korunmak için alınabilecek önlemlerdendir.