Makaleler

Saç Sağlığına İyi Gelen Besinler

Yazar: Çisem Soylu
Saç Sağlığına İyi Gelen Besinler

Vücudumuzdaki tüm organların sağlığını korumak için nasıl düzenli ve dengeli beslenmek gerekiyorsa saç sağlığını korumak için de besinler çok önem taşıyor. Saçlar için beslenmenin olumlu ya da olumsuz etkilerini ciltteki kadar çabuk göremiyor olsak da uzun dönemde oldukça kalıcı etkileri olduğunu söylemek mümkün. Sağlıklı, parlak ve güçlü saçlar için öncelikle sağlıklı ve güçlü bir saç derisine ve saç köklerine ihtiyacımız var. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile bahsettiğimiz gibi sağlıklı saç derisi ve saç köklerine sahip olmak mümkün. Hormonal değerler, düzenli uyku, alkol ve sigara kullanımı, stres ve çevresel faktörler (hava kirliliği gibi) de saç ve saç derisi sağlığı için önem taşıyan ayrıntılardır.

Saç ve saç derisi sağlığına iyi gelen yiyeceklerden bahsetmeden önce bu konuda kendinize zaman tanımanız gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Ne yazık ki bu konu ile ilgili sihirli değnek etkisi gösterecek bir besin ve besin grubu yok. Zamanla, alışkanlıkları değiştirerek ve zararlı etkenlerden olabildiğince uzaklaşarak istediğiniz parlak, güçlü ve uzun saçlara ulaşmanız mümkün. 

Saça İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Ceviz

En zengin Omega-3 kaynaklarından biridir ve aynı zamanda E vitamini ile biotin açısından da zengindir. Biotin B vitamini grubunda yer alan bir vitamindir. B7 vitamini olarak da bilinir. Saç sağlığı için çok önemli olmasının yanı sıra karaciğer yağlanmasını önlemekte de önemli rol oynar. Biotin saç ve tırnakta keratin yapısını güçlendirir, ayrıca kaş ve kirpiklerin sağlıklı uzamasında da etkilidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük biotin miktarı 150-300 mcg arasındadır. Biotin eksikliğinin tedavisi esnasında bu miktar doktor kontrolünde arttırılmaktadır.

Bu özelliğinin yanı sıra ceviz bakır minerali içermektedir ve bu mineral saç renginin canlılığının korunmasına ve parlak kalmasına yardımcı olur.

Ay çekirdeği & Kabak Çekirdeği

Kılcal damarların saç derisi ve saç köklerini beslemek için ihtiyacı olan şeylerden biri de E vitaminidir ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Bu özelliği ile saç köklerinin beslenmesine yardım ederek daha sağlıklı ve sağlam saçlarınız olmasını sağlar.

Badem

Badem de tıpkı ceviz gibi E vitamini ve biyotin açısından oldukça zengin bir besindir. Gün içerisinde tüketeceğiniz bir avuç badem sayesinde çok daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

Yumurta

Biotin açısından zengin besinlerden biri de yumurta. Üstelik bunun yanında sağlıklı saçlar için çok önemli bir vitamin olan B12’yi de içeriyor. Günlük beslenme düzeninizde yeteri kadar protein almadığınızda bunun geri dönüşü saç dökülmesi şeklinde oluyor. Yumurta protein açısından da zengin bir besin ve bu sayede saç dökülmesi sorunlarının önüne geçmenize yardımcı oluyor.

Tavuk ve Hindi Eti

Saç dökülmesi sorununun temel kaynağının protein eksikliği olduğundan bahsetmiştik. Bu eksikliği gidermek adına yüksek oranda yağ içeren protein kaynaklarından yararlanmak vücudunuza zarar vereceği için daha az yağlı kaynaklara yönelmeniz gerekir. Bunlar da tavuk ve hindi etidir.

Deniz Ürünleri

Karides, midye ve balık türleri çinko içerir ve çinko hormonları dengelemeye yardımcı olarak saç köklerini güçlendirir. Özellikle erkeklerde yaşanan saç dökülmesi sorunlarının kökeninde çinko eksikliği görülmektedir. Önemli bir ayrıntı da; fazla miktarda çinko alımının da saç dökülmesine sebep olacağıdır.

Somon

Omega-3 açısından en zengin gıdalardan biridir. Sağlıklı, güçlü ve parlak saçlara sahip olmak istiyorsanız size gereken omega 3 desteğini verecektir. Ayrıca içerdiği B12 ve demir sayesinde vücut açısından da oldukça kıymetli bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

Yoğurt

Protein ve kalsiyum açısından zengin olan besinler saçların daha hızlı ve kolay uzamasına yardımcı olur. Yoğurt da bu gruptaki besinlerin başında gelir. Ayrıca içerdiği bakteriler sindirime iyi gelir.

Havuç

Göz sağlığı için en önemli sebzelerden olarak bildiğimiz havuç aynı zamanda saçlarımız için de önemli bir besin. İçeriğinde bol miktarda A vitamini barındırıyor ve A vitamini saç derisini besleyip saç uçlarındaki kırılmaların engellenmesine yardımcı oluyor.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, pazı, roka ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler bünyelerinde barındırdıkları demir sayesinde güçlü ve parlak saçlara sahip olmanız için sıklıkla tüketmeniz gereken besin grubunda yer alırlar. Demir eksikliğinin en belirgin belirtilerinden biri saçlardaki incelme ve dökülmedir. Bunun sebebi vücutta demir eksikliği olduğunda kandaki oksijen seviyesinin düşmesi ve organlar ile saçlara yeterince oksijen taşınamamasıdır.

Meyveler

Kivi, yabanmersini, çilek, portakal, greyfurt gibi C vitamini yönünden zengin meyveler sağlıklı saçlara ulaşmak için de bol tüketilmesi gereken besinler arasındadır. C vitamini kışın hastalıklardan korunmak için sıklıkla kullandığımız bir takviye olarak bilinse de bunun yanında saç sağlığı için en önemli vitaminler arasında yer alır. Çeşitli çevresel faktörler (hava kirliliği, ısı, güneşin zararlı ışınları vb.) sebebiyle yıpranan saçlarımızı korumaya yardımcı olur.

Zeytinyağı

E vitamini saçı koruyan ve tellerin güçlenmesini sağlayan en önemli maddelerdendir ve zeytinyağı E vitamini açısından güçlü bir kaynaktır. Aynı zamanda saç köklerini nemli tutarak kırılmalara karşı korur.

Saç Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olan Vitamin, Mineral ve Proteinler Nelerdir?

Protein

Hindi, tavuk, kırmızı et, balık, yeşil mercimek, nohut, süt, yumurta, peynir ve tam tahıllar.

Selenyum

Brokoli, salatalık, turp, lahana, soğan, kereviz, yumurta, mantar, sarımsak, balık, ay çekirdeği ve tam tahıllar.

Niasin

Mantar, buğday kepeği, yer fıstığı, ay çekirdeği, hindi, tavuk, balık süt, yoğurt, yumurta, peynir ve patates

Magnezyum

Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem, kabak, patates, brokoli, fasulye, kırmızı et, süt, yumurta, balık, tam tahıllar, çikolata, bira ve kuru baklagiller

Bakır

Patates, deniz ürünleri, karaciğer, kayısı, kakao, kuru meyveler, kuru baklagiller, tam tahıllar ve yağlı tohumlar

A Vitamini

Balık, yumurta, kırmızı et, süt ve yoğurt, tere, dereotu havuç, kayısı, kavun, şeftali, roka, ıspanak, maydanoz ve brokoli.

B6 Vitamini

Muz, patates, nohut, balık, tavuk, kavun, ıspanak, brokoli, yer fıstığı, bira mayası, kırmızı et, ay çekirdeği ve domates.

C Vitamini

Çilek, greyfurt, portakal, domates, kuşburnu, kivi, turunçgiller, brokoli, kırmızı ve yeşil biber, kavun ve yeşil yapraklı sebzeler.

D Vitamini

Yumurta sarısı, peynir, süt ve yağlı balıklar.

E Vitamini

Ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, yer fıstığı, badem, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar ve kepeği ayrılmamış un.

Demir

Yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kuru baklagiller, yumurta, kırmızı et, yağlı tohumlar ve kırmızı et.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın