Makaleler

Lohusalık Dönemi - 1. Hafta

Yazar: Çisem Soylu
Lohusalık Dönemi - 1. Hafta

Yaklaşık 40 haftalık bir sürecin sonunda doğum yaptınız ve bebeğinizle buluştunuz. O mucizevi an; ilk bakışma, ilk kucaklaşma ve sonrası… Toplum arasında sürekli depresif bir dönem olarak gösterilen ve gebeliğin sonlarına doğru gelmesinden korkulan bir dönem; lohusalık. Esasında en az gebelik ve doğum kadar normal ve rahat atlatılabilir bir dönem. Lohusalığa geçiş döneminde bebeğinizi artık içinizde taşımak zorunda değilsiniz çünkü o artık kollarınızda. Gebelik ağrılarına, gebelikte yaşadığınız bazı rahatsızlıklara veda edebilirsiniz. Zaman zaman yaşadığınız belirtilerden ötürü kafanızda yeni sorular oluşabilir; doğum yaptım ama neden hala kasılmalar yaşıyorum? Neden bu kadar fazla terliyorum? Neden eski formuma dönemedim, hala 6 aylık hamile gibi görünüyorum? Merak etmeyin, bu soruların hepsinin mantıklı birer cevabı var ve hiç biri panik yapmanızı gerektiren şeyler değil. Lohusalık hakkında bir şeyler öğrenmeye başlamak için doğum yapmayı beklememeniz en doğrusu çünkü lohusalığın ilk dönemlerinde bunun için çok fazla vaktiniz olmayabilir. Bu yazıyı okuyorsanız bir yerden başlamışsınız demektir.

Lohusalığın ilk haftasına bir göz atmamız gerekirse…

Lohusalığınızın ilk haftasında yaşayacağınız duygusal ve fiziksel belirtiler doğum yapma şeklinize ( normal doğum ya da sezaryen ) göre değişebileceği gibi genellikle benzer yanlar gösterir.

Fiziksel olarak sizi neler bekliyor?

Adet kanamasına benzeyen vajinal bir kanama olan loşi görülebilir. Doğum sonrasında rahimden gelen ilk akıntıya loşi adı verilir. Gelen ilk kırmızı kan ise loşi rubra olarak adlandırılır. Loşi rubra’nın içerisinde kan ve doku parçacıkları bulunur. Bu kanamanın miktarı birkaç gün içerisinde azalır ve rengi açılır. Bununla beraber loşi seroza’ya dönüşür. 2. haftadan sonra ise daha koyu kıvamlı ve açık renkli olan loşi alba gelmeye başlar. Tüm bu akıntı/kanama süreci doğumdan yaklaşık 1 ay sonra sona erer.

Yaşadığınız sancılardan dolayı korkmanıza gerek yok. Bu lohusalık sancılarının sebebi rahminizin önceki boyuna dönüyor olması. Dolayısıyla bu süreç içerisinde bazı kasılmalar yaşamanız oldukça normal.

40 hafta boyunca taşıyıp büyüttüğünüz bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra vücudunuz bambaşka bir sürece girer. Bebeğin içinizdeki yokluğuna ve dünyanızdaki varlığına alışması esnasında da halsizlik belirtileri görülebilir.

Perine bölgesindeki bazı rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Perine bölgesi vajinanın dış dudakları ve anüs arasında kalan bölgedir. Bu bölge dışkı ve idrar kontrolünü sağlayan kasları barındırır. Eğer normal doğum yaptıysanız bu kaslar doğum esnasında gevşeyerek bebeğin doğumuna izin verir. Doğum yapan kişilerde perine bölgesinde bazı rahatsızlıklar görülebilir. Doğum sonrasında bu bölgede aşırı gerilmeden dolayı şişme, ağrı, yara gibi durumlar gözlenebilir. Normal doğum esnasında bebeğin başı dışarı çıkmaya çalışırken perine bölgesini sıkıştırır ve bu sebeple burada ödem meydana gelebilir. Normal doğumda gerektiği durumlarda bu bölgeye kesik yapılabilir ve bu fark edilmeyen yırtık ve sıyrıklar oluşturabilir.

Bu sebeple lohusalık döneminde perine bölgesinin temizlik ve bakımına oldukça özen göstermek gerekmektedir.

Perine bölgesi bakımı nasıl yapılır?

  • Lohusalık döneminde akıntı ve kanamalar için kullandığınız pedleri çok sık değiştirmeye ve alerji yapmayan ürünler kullanmaya özen göstermelisiniz. 
  • Doğumdan sonra perine de oluşan kanama ve ağrıları azaltmak için soğuk buz tatbik edilmesi önerilmektedir. 
  • Bu bölgede yaşanan ağrıları azaltmak için doktor tavsiyesiyle ağrı kesici veya lokal spreyler kullanılabilir. 
  • Perine bölgesinin temiz tutulması oldukça önemlidir. Temizliği temiz su ile yapabilirsiniz, bunun dışında ekstra bir şey kullanmanıza gerek yoktur. Dışkının temizlenirken bu bölgeye ulaşmamasına oldukça özen göstermeniz gerekir. İlk birkaç gün doktor önerisi ile antiseptik solüsyonlar kullanmanız gerekebilir. 
  • Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra temizliği mutlaka önden arkaya doğru yapmalısınız. Eğer perinede kesik / dikiş var ise bu bölgeye temas etmemeye özen göstermelisiniz.  

Ağrıları azaltmak için sürekli ayakta kalmamaya ve sürekli oturmamaya özen göstermelisiniz. Yatarken sağ veya sol tarafınıza doğru yatmanız daha doğrudur.  

Duşta veya banyoda oturmak yerine ayakta yıkanmanız daha sağlıklıdır.  

Perine bölgesinde kesik / dikiş var ise bu bölgeyi kuru tutmanız çok önemlidir. 

Lohusalık döneminde kabız olmamaya dikkat etmeniz çok önemlidir. Kabızlık durumunda yaşayacağınız ıkınma perine bölgesine zarar verir ve uyguladığı basınçtan dolayı ağrı şiddetini arttırır.  

Perine de normalin dışında bir ağrı, kanama vb. bir durum oluşursa mutlaka doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz. 

Sezaryen yöntemi ile doğum yaptıysanız özellikle ilk doğumlarda kesi bölgesinde önce ağrı sonraki dönemlerde ise uyuşukluk hissedebilirsiniz.  

Sezaryen, yırtılma ya da epiziyotomi (kesi) geçirdiyseniz otururken ya da yürürken rahatsızlık hissedebilirsiniz. 

İlk birkaç gün idrara çıkmakta zorluk çekebilirsiniz.

Hamilelik döneminizde oluşan ya da normal doğum esnasında ıkınmadan dolayı meydana gelen basur memeleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Normal doğum esnasında çok fazla ıkındıysanız vücudunuzun tüm bölgelerinde ağrı hissedebilirsiniz. Elbette bu geçici bir durumdur.

Yine çok fazla ıkınmaktan meydana gelen gözlerde kanlanma ya da göz çevresindeki damarlarda yaşanan mor ya da mavimsi gölgeler görebilirsiniz.

Özellikle geceleri aşırı terleyebilirsiniz.

Doğumdan yaklaşık birkaç gün sonra göğüslerinizde bir rahatsızlık hissi ve şişme başlayabilir.

Bebeğinizi emzirerek besliyorsanız göğüs uçlarınızda acı hissi oluşabilir. Çatlaklar ve yaralar görülebilir.


Lohusalığın ilk haftasında sizi duygusal olarak neler bekliyor?

Duygularınızda bir takım aşırı değişiklikler meydana gelebilir. Aşırı mutlu, hüzünlü ya da sıkıntılı hissedebilirsiniz. Tüm bu duygular arasında geçiş yapıp her birini de yaşayabilirsiniz.

Eğer ilk bebeğinizse sizinle aynı durumda olan annelerle benzer korkular yaşayabilirsiniz. Bebeğim az mı uyuyor yoksa biraz fazla mı uyudu endişesi. Gece uyurken nefes alıp almadığından korkmak. Emzirdikten sonra kusup boğulmasından korkmak ya da yeterli beslendiğine emin olamamak gibi korkular bunların başında gelir ancak onunla zaman geçirdikçe bu korkularınız yerini tecrübeye ve dolayısıyla daha sakin bir ruh haline bırakıyor olacak.

Lohusalığın ilk zamanlarında görülen en belirgin etkilerden biri de yetersiz hissetme duygusudur. Tamamen bebeğe kanalize olmuş bir hayat ve ona yeterli olamamaktan korkmak tüm annelerin yaşadığı bir tedirginliktir. Sizi bekleyen psikolojik, fiziksel ve lojistik zorlukların altında ezilmiş gibi hissedebilirsiniz. Derin bir nefes alıp sakinleşmenizi öneririz. Bunların hepsinin altından kalkabilecek güce zaten sahipsiniz. Yapmanız gereken tek şey bu gücü nasıl kullanacağınızı ve nasıl yönlendireceğinizi bilmeniz. Bunu da ancak bebeğinizle zaman geçirip onun dilinden anlamaya başladığınızda yapabilirsiniz. Bu süreçte her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmayın ve eşinizden ya da yanınızda olmasının iyi hissettireceği bir yakınınızda yardım istemekten çekinmeyin. Böylece adaptasyon sürecini daha hızlı atlatmış ve gücünüzün farkına daha çabuk varmış olursunuz.

Yeni bir hayata başlamanın heyecanı da en tatlı ruhsal değişikliklerden biridir. Bu zaman zaman stres yaratsa da bundan sonraki hayatınızda çok büyük bir sevgiyle bağlanacağınız birinin daha olması ve onun geleceğine dair her anı şimdiden planlamaya başlamak sizde tarif edilmez bir heyecan yaratabilir. Ancak doğum yaptığınız günün haftasında kızınızın bir gün büyüyüp evleneceği ve artık sizinle yaşamayacağı fikrini düşünmek için bolca zamanınız olacak. Şimdiden bunu planlamanıza hiç gerek yok. Aynı şekilde üniversiteyi şehir dışında kazanırsa ondan nasıl ayrılacağınızı planlamanız ve üzülmeniz için de henüz çok erken. Bunları düşünmek yerine onun ilk kelimelerini, ilk adımlarını hayal etmek sizin için hem daha kolay hem de daha mutluluk verici olacaktır.

Kaynaklar

görsel1: https://images.contentful.com
görsel2: https://static-communitytable.parade.com

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın