Makaleler

Lens Kullanmak Zararlı mı?

Yazar: Çisem Soylu

Uzun zamandır gözlük kullanıyorsanız ve artık vücudunuzun bir uzvu haline gelen gözlüklerden kurtulmak istiyorsanız ameliyat dışında bir seçenek olarak lens kullanmayı deneyebilirsiniz. Tıpkı imaj değiştirmek uğruna herhangi bir göz doktoruna muayene olmadan rastgele bir gözlük alıp kullanmak gibi lens muayenesi olmadan lens kullanmaya başlamak da göz sağlığı için çok zararlı ve tehlikeli bir hareket olacaktır. Geçmiş yıllarda lenslerin yetkili optik mağazaları ve hastanelerin dışında eczanelerde dahi kolayca bulunuyor olması ve reçetesiz satılması bu tehlikeli harekete zemin hazırlayabiliyordu. O kadar ki herhangi bir öğrenci reçetesi olmadan sadece göz renginden sıkıldığı için göz numarasına, göz durumuna ve göz çapına uymayan sıradan bir renkli lens satın alıp kullanabiliyordu. Lens satışında reçetenin zorunlu hale getirilmesi bu sorunların önüne geçen bir hareket oldu.

Lens kullanmaya başlamadan önce bir göz doktoru ile görüşüp detaylı bir göz ve lens muayenesi yaptırmanız gerekir. Öncelikle yapılan göz muayenenizde göz sağlığınızın durumunun kontrol edilmesi gerekir. Miyop, hipermetrop, astigmat ya da farklı bir göz rahatsızlığınız olup olmadığı tespit edilmelidir.

Daha sonra göz doktorunuz tarafından görme keskinliğinizin değerlendirilmesi yapılmalıdır.

Bunun akabinde göz numaranızın tespiti yapılmalıdır. Göz numaranız belirlendikten sonra biyomikroskop ile göz muayenesi yapılmalı ve akabinde gözyaşı değerlendirmeniz yapılmalıdır.

Bu muayenenin ardından keratometri muayenesi yapılmalıdır. Göz doktoruna gidenlerin bileceği üzere bu muayene bir cihaz ile yapılmaktadır. Çeneniz ve alnınız sabit kalacak şekilde dürbüne benzer bir alandan size gösterilen ekrana bakmanız ve ekrandaki şekli takip etmeniz istenmektedir. Bu çoğu zaman havada süzülen bir balondur. Cihaz zaman zaman gözünüze hava üfler ve testin doğru çıkması için en önemli faktör başınızı sabit tutmanız ve gözünüzü kırpmamanızdır. Bu testin amacı korneanın ön yüzünün kırıcılık gücünün ölçülmesi ve eğrilik çapının belirlenmesidir.

Bu değerlendirmelerin ardında çıkacak sonuca göre doktorunuz gözünüzün lens kullanmaya uygun olup olmadığının kararını verir. Lens kullanmaya uygun ise bir sonraki aşama ne tür bir lens kullanacağınızı belirlemektir ve bu karar da doktorunuz tarafından verilmelidir.

Lens Kullanmak Zararlı mı?

Lens Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada farklı isim ve türde lensler görüyor olsak da lensler temelde iki çeşittir. Bunlar gaz geçirgen yapıya sahip sert lensler ve yumuşak lenslerdir. Gaz geçirgen sert yapılı lensler bazı durumlarda ve hastalıklarda tercih edilebilir ancak yumuşak lensin kullanımı daha yaygındır.

  • Gaz geçirgen yapıdaki sert lensler oksijen geçirgenliğine sahiptir ve oksijenin göze ulaşmasına izin verirler, bu ismi de bu özelliklerinden dolayı alırlar. Gaz geçirgen özellikleri sayesinde günümüzde neredeyse hiç kullanılmayan sert lenslere göre daha sağlıklı ve kullanışlıdırlar. Kornea epitel metabolizmasını daha az bozarlar. Sert yapılı oldukları için yumuşak lensler gibi korneanın yapısal şekline uyum sağlayamazlar, keratokonus ve yüksek dereceli astigmat tedavisinde kullanılırlar. Keratokonus korneanın (gözün ön kısmındaki saydam tabakanın ) öne doğru bombeli bir hâl alması ve incelmesi sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Kornea sivrileşmesi olarak da bilinmektedir. Astigmat ise korneanın her iki yönde de aynı eğriliğe sahip olmamasından kaynaklanan bir problemdir ve bu durum retinada görme bulanıklığı oluşmasına sebep olur.
  • Yumuşak lenslerin göz yapısı ve sorununa göre oldukça farklı çeşitleri vardır. Belirli hastalıkların tedavisi için kullanılan özel lensler, bifokal (çift odaklı) lensler, toric lensler, multifokal lensler, günlük, haftalık, aylık ve renkli lensler en sık kullanılan türlerindendir.

Bifokal lensler yani çift odaklı lensler hipermetrop ve miyop sorunlarını aynı anda yaşayan yani hem uzağı hem de yakını görmede problem yaşayan kişiler için üretilmiştir.

Multifokal lensler odaklanma problemi yaşayan kişilerde kullanılmaktadır. Ortalama 40 yaşından sonra yaygın görülen bir problem olan odaklanma probleminde tercih edilebilir.

Torik lensler astigmat problemi olan kişilerin kullanımı için üretilmiştir.

Lens kullanımı doktor kontrolünde ve onayıyla olduğu sürece göze zarar vermez ancak kullanırken yapılabilecek bazı dikkatsizlikler ciddi sorunlara yol açabilir. Bunun için alınabilecek önlemler oldukça basittir;

  • Lensleri takıp çıkarmadan önce ellerinizi anti - bakteriyel sabunla güzelce yıkayın. Ellerinizi devamlı kullandığınız havlu yerine kâğıt havlu ile kurulayın. Yıkama esnasında parfümlü, kremli sabunlar kullanmayın.
  • El kremi kullanıyorsanız lenslerinizi taktıktan sonra kullanın.
  • Lensi çıkardıktan sonra avuç içinizde lens solüsyonu ile yıkayın.
  • Lensleri mutlaka lens kabı içerisinde kapakları kapalı olarak saklayın.
  • Kabın içerisindeki solüsyonu her kullanımda değiştirin.
  • Lenslerinizi taktıktan sonra gözlerinizi ellemeyin, kaşımayın, ovuşturmayın.
  • Lensi taktıktan sonra görme bozukluğu yaşıyorsanız elinizi yıkadıktan sonra hafif bir miktar solüsyon döküp lensi hafifçe bastırın ve gözünüzü sağa, sola, yukarı ve aşağıya doğru oynatarak lensin yerleşmesine yardımcı olun.
  • Lenslerinizle uyumayın, duşa, denize ve havuza girmeyin.
  • Eğer lensleri çıkaramayacak durumda iseniz mutlaka su almayan bir yüzme gözlüğü kullanın.
  • Lenslerinizin ömrü dolduktan sonra kullanmaya devam etmeyin, yeni bir lens alın.
  • Her iki gözünüzün numarası farklı ise lensleri takarken karıştırmayın, dikkatli kullanıp saklayın.
  • Lensleriniz yırtılmış veya hasar görmüş ise kullanmayın.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın