Makaleler

İyi Bir Veli Toplantısı İçin 10 Tavsiye (Velilere ve Öğretmenlere)

Yazar: Mehmet KÖSE
İyi Bir Veli Toplantısı İçin 10 Tavsiye (Velilere ve Öğretmenlere)

Çocuğunuzun okuldaki durumunu öğrenmek istiyorsanız bir veli toplantısına katılmalısınız. Tabi, toplantıda bazı şikâyetler duymayı göze almalısınız!

Veli toplantıları genellikle yılda iki kez gerçekleştiriliyor. Velilerin, çocuklarının durumu hakkında bilgilendirilmesini içeren toplantılara nasıl hazırlanmak gerekir? Toplantıda neler yapmalısınız? İşte cevapları…

Veli Toplantısı Nedir?

Bir veli toplantısında veliler bir sınıfa veya salona toplanır. Okul müdürü ve öğretmen gerekli açıklamaları yapar. Velilerden beklentilerini dile getirirler. Velilerden de tavsiye ve beklentilerini öğrenmek isterler. Bazı durumlarda veliler sınıfta çocuklarının sıralarına oturtulur. Öğretmen, öğrencinin ismini söyleyince veli ayağa kalkar. Öğrenci hakkında “duymak istemedikleri” bir bir sıralanır. Bütün veliler, birçok şikâyeti dakikalarca dinler. Genellikle veliler bu durumdan mahcup olarak çıkar. Veli de bunun acısını evde çocuğundan çıkarır. Bu durumla karşılaşmak istemeyen veliler genellikle veli toplantılarına katılmaz.

Tabi her veli toplantısı böyle değildir. Böyle olmamalıdır da… Veli toplantıları, ortak kararların alınabildiği toplantılar olmalıdır. Alınacak kararlar, velilerin ve öğretmenin fikir alışverişi ile alınabilmelidir. Bunun için toplantı ortamları uygun şekilde hazırlanmalıdır. Örneğin, velilerin çay içerek sohbet edebilecekleri bir ortam hazırlanmalı; veliler masadaki öğretmen ile sırayla çocukları hakkında konuşabilmelidir. Böylece veli toplantısı salonu, “mahkeme salonu” olmaktan çıkar. Bu şekilde veliler, çocukları hakkında daha gerçekçi olacaktır. Öğretmen de rahat bir şekilde öğrencinin sorunlarını anlatabilecektir.

Veli toplantısı, bir öğrencinin okuldaki durumunu tartışmak, akademik ve davranışsal sorunlarına çözüm bulmak için düzenlenir. Öğrencilerin bireysel konulardaki güçlü ve zayıf yönleri, müfredat dışı becerileri ve yeterlilik düzeyleri değerlendirilir. Çoğu veli toplantısı, öğrenciler olmadan düzenlenir. Bazı araştırmalar, “öğrencilerin veli toplantısına katılmasının eğitimdeki verimliliklerini arttırdığını” belirtse de, genellikle öğrenciler katılmaz. Toplantılar genellikle bilgi paylaşımında daha aktif bir rol alan öğretmenler tarafından yönlendirilir. Ebeveynler çoğunlukla dinleyici konumundadır.

Velilere Veli Toplantısı Tavsiyeleri

Veli toplantılarına katılan veliler, katılmadan önce ve toplantı sırasında neler yapmalıdır? Şu tavsiyeler işinize yarayabilir;

  • Çocuğunuzu toplantıya getirmeyin. Çocuğunuz yanınızdayken dürüst bir tartışma yapmanız mümkün değildir. Ayrıca eğitimciler size çocuğunuzla ilgili bilgi verirken çekinceler yaşayabilir. 
  • Çocuğunuzla ilgili paylaşmanız gereken bilgileri mutlaka öğretmeni veya yöneticilerle paylaşmanız gerektiğini unutmayın. 
  • Öğretmene sormak istediğiniz soruların bir listesini yapın. Böylece toplantı sırasında sormanız gereken konuları unutmamış olursunuz.
  • Çocuğunuz hakkında gerçekçi olun. Öğretmen, çocuğunuzun başarılı olduğu alanları ve çalışması gereken konuları belirtecektir. 
  • Eğer öğretmen kaygılı olduğu bir konuya değinirse, belirgin tavsiyeler isteyin. Çocuğunuzun matematik derslerinde sorun yaşaması genel bir sorundur; ancak uzun basamaklı bölme problemleri ile ilgili bir sorun daha belirgindir. 
  • Çocuğunuzun derslerinde daha başarılı olması için öğretmenden materyal tavsiyeleri alın. Bu materyalleri nereden temin edebileceğinizi öğrenin. 
  • Çocuğunuzun özel bir öğretmenden eğitim alması gerekir mi? Okul tarafından sunulan ücretsiz kaynaklar yeterli mi? Bu sorulara cevap arayın!
  • Çocuğunuzun sınıf genelinde hangi seviyede olduğunu öğrenin. Seviyesi vasatın üstünde mi, vasat mı, vasatın altında mı? Onun ihtiyaçlarını karşılayabilecek “yetenekliler programı” gibi servisler mevcut mu? Bunları öğrenmeniz, çocuğunuzun daha verimli eğitim alması için önemlidir. 
  • Okul hakkında çocuğunuzun düşüncelerini öğretmenle paylaşın. Örneğin; bilgisayar dersini seviyor mu? Problemli bir öğrenci ile sorun mu yaşıyor? Sınıftaki sırası tahtayı görmesini engelliyor mu? En çok hangi öğretmeni seviyor? Bu gibi konularda bilgi vermeniz, öğretmenin çocuğunuza karşı önyargılarını kırabilir. 
  • Ev ve aile hayatındaki değişikliklerden öğretmene bahsedin. Yeni doğan bir kardeş, taşınma, ölüm, boşanma, uzun süreli hastalık, ekonomik sorunlar gibi konularda öğretmenin bilgi sahibi olması, çocuğunuzla daha fazla ilgilenmesini sağlar ve davranışlarını takip edebilir. 
  • Çocuğunuzla ilgili paylaşılması gereken bir not veya bilgi verilmişse, bunları çocuğunuza uygun bir dille anlatın. 
  • Öğretmenin çocuğunuz hakkında söylediği olumlu şeylerden bahsedin. Bu onu çok mutlu edecektir! 

Tüm bunların dışında toplantı sırasında tartışılan konular hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız öğretmenden başka bir gün için randevu alabilirsiniz. Resmi veli toplantılarıyla sınırlı kalmanız gerekmiyor. Özel bir toplantı, öğretmenin bütün dikkatini size vermesine ve çocuğunuzun çalışmalarına odaklanmasına yardımcı olur. Ayrıca, öğretmen bu sorumluluğunuzu takdir edecektir. Çocuğunuz da eğitimdeki “takım anlayışı” yaklaşımından fayda sağlayacaktır!

Öğretmenlere Veli Toplantısı Tavsiyeleri

Geçmişte öğrenciler öğretmene teslim edilirken, “eti senin kemiği benim” denirdi. Artık bu anlayış yerini takım çalışmalarına, fikir alışverişlerine ve beyin jimnastiklerine bıraktı. Artık öğretmen, öğrenci ve velilerin işbirliği ön plana çıkıyor. Veli toplantıları, bu noktada önem kazanıyor. Öğretmenin, öğrenci ile ilgili bilgi alması, onu daha yakından tanıması ve gelişiminde anne ve baba ile işbirliği yapılması için velilerle periyodik olarak görüşmesi gerekiyor. Öğretmenler, ailelerle iyi ilişkiler geliştirmeli ve veli toplantılarından yarar sağlamak için çaba göstermelidir. Peki, öğretmenler veli toplantısı öncesi, sırasında ve sonrasında neler yapmalıdır?

  • Toplantı duyurusunu zamanında yapın: Velilerin programlarını ayarlayabilmeleri için toplantı duyurusu en az 10 gün önceden yapılmalı. Toplantıya yakın tarihlerde duyuru yapılırsa velilerin programları ile çakışabilir. Daha uzak tarihlerde duyuru yapılırsa da veli, toplantıyı unutabilir. Toplantının tarihi, başlama ve bitiş saati ve gündemi duyuruda mutlaka belirtilmelidir. Duyuru; mail, SMS veya öğrenciye verilecek bir not kâğıdı ile yapılabilir. 
  • Sınıfı toplantıya hazırlayın: Okul ve sınıf atmosferi, velilerin algısı ve verimli bir toplantı için önemlidir. Bunun için özellikle sınıfların toplantıya uygun şekilde hazırlanması gerekir. Örneğin; sınıf panolarında öğrencilerin çalışmaları olmalıdır. Sınıfta kalabalık görüntü veren gereksiz objeler, araç ve gereçler olmamalıdır. Yani sınıfta ve okulda toplantı havası hissettirilmelidir.
  • Velileri misafir gibi karşılayın: Okula gelen veliler, her şeyden önce eğitim verdiğiniz öğrencilerin anne ve babalarıdır. Yani özel bir ilgiyi hak ediyorlar. Veliler, öğretmen tarafından misafir gibi güler yüzle karşılanmalıdır. Giyimi ve şıklığı ile de velilerde “misafir” algısını pekiştirmelidir.
  • Velilerin olumsuz algısını değiştirin: Veliler, öğrenci yıllarından beri veli toplantılarına karşı bir algı taşır. Bazıları olumlu, bazıları da olumsuz algılar olabilir. Öğretmenlerin, velilerin okula, sınıfa ve öğretmene karşı hangi algı ile toplantıya geldiğini bilmesi zor olabilir. Bu sebeple en kötü ihtimal düşünülmeli! Olumsuz algıyla okula gelen bir velinin algısını değiştirmek için öncelikle öğretmenin dış görünüşüne ve tavırlarına dikkat etmesi gerekiyor. Şık giyimli, nazik ve güler yüzlü bir öğretmen, velilerin olumsuz algısını bertaraf edebilir. Öğretmenler velileri sınıfın kapısında karşılamalı ve onlarla yakından ilgilenmeli. Ayrıca çocuğu ile ilgilendiğini ve onun gelişimini önemsediğini hissettirmesi de olumsuz algıları sona erdirecektir.
  • Ders anlatır gibi konuşmayın: Toplantıya başlayan öğretmen, öncelikle küçük bir hikâye ile velileri toplantıya hazırlamalıdır. Sıralarda oturanların veliler olduğunu unutmamalı; ders anlatır gibi konuşmamalıdır. Velilere nasihat eden bir konuma düşmemelidir. Olumlu konulara öncelik vererek, sürekli “bardağın dolu tarafını göstererek” gerekli bilgileri paylaşmalıdır.
  • Velileri rencide etmeyin: Öğretmen, bir öğrenci ile büyük bir sorun yaşayabilir. Bu öğrenci ile ilgili velisini, diğer velilere karşı rencide edecek konulardan bahsetmemelidir. Bu tür konular, toplantı sonrası veya başka bir gün randevulaşarak çözülebilir. Öğretmen, bu konuda dikkatli olmayı kendisine ilke edinmelidir.
  • Velileri suçlamayın: Yukarıdaki maddeye benzer şekilde velileri suçlayıcı ifadeler de kullanılmamalıdır. Sade bir dille, eleştiri ve suçlamalardan uzak bir tarzda konuşulmalıdır. Bir öğretmen, bu şekilde velilere karşı saygınlığını koruyabilir. 
  • Geri bildirim yapın: Toplantı sonrası velilere geri bildirim yapın. Bir teşekkür mesajı, bir sonraki veli toplantısı için çok olumlu bir etki yapacaktır. Bu teşekkür mesajını, toplantıdan birkaç saat sonra SMS, e-mail veya sosyal medya mesajlaşma grupları aracılığı ile gönderilebilir.
  • Kararları paylaşın: Veli toplantısında alınan kararlar, yazılı bir şekilde velilerle paylaşılmalıdır. Bunun için e-mail veya sosyal medya iletişim kanalları kullanılabilir. Bu şekilde toplantıyı ciddiye aldığınız algısı oluşturursunuz.
  • Toplantıya katılmayan velilere ulaşın: Veli toplantısına katılmayan velilere ulaşarak, neden katılmadıklarını öğrenebilirsiniz. Velinin bir sonraki toplantıya mutlaka katılması konusunda ısrarcı olmalısınız.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın