Makaleler

EMG Nasıl Çekilir?

Yazar: dilek ılgaz
EMG Nasıl Çekilir?

EMG iki aşamada çekilmektedir. 

1. İlk aşamada sinir iletimleri incelenir. Sinir iletimleri incelenirken, sinirlere küçük elektriksel uyarılar verilerek, sinir iletim hızları hesaplanır. Ayrıca bu aşamada refleks yanıtlara da bakılmaktadır. İşlem yapılmadan önce hastanın sıkıntısının olduğu bölgeye ( kol, bacak, el ve ayak bileği) yüzey elektrotlar medyan sinire bağlanır. Daha sonra bilekten ve dirsekten uyarı verilerek, bilekte ve dirsekte bir sinir sıkışması ve bu sinirin çalışmasıyla ilgili bir anormallik olup olmadığı gözlemlenir. Elektrik uyarısı çok düşük dozda verilir. Öncelikle bilekten sonra dirsekten uyarı verilerek iki farklı potansiyel elde edilir. Bilek ve dirsek arasındaki mesafe bir metre yardımıyla ölçüldükten sonra ekrana aktarılan verilerle sinirlerin iletim hızı değerlendirilir. Bu işlemle motor sinirlerin hareketini sağlayan liflerin durumu tespit edilmiş olur. Diğer aşamada sinire ait duyusal liflerin çalışıp çalışmadığı ölçülür. Bu işlem için yüzük elektrotlar kullanılır. Hastanın medyan sinirinin ölçümü için işaret parmağına takılarak, medyan sinirin gitmiş olduğu yol üzerine yine bilekten uyarı gönderilir. Elektrot takılan bölge ile uyarı verilen bölge arasındaki mesafe mezura ile ölçülerek  sinirin hızı öğrenilebilir.
2. Bu aşamada kaslarsa tek kullanımlık iğne elektrotları yerleştirilmektedir. İğne elektrotu aracılığıyla kaslarda kayıt yapılmaktadır. Kas kayıtları 3 aşamada gerçekleştirilmektedir.
  1. Aşamada hastanın sakin ve hareketsiz durması istenir ve bu durumdaki potansiyeller incelenerek kayıt edilir.
  2. Aşamada incelenen kas üzerine minimum bir kası yaptırılarak bu durumdaki potansiyeller kayda alınır.
  3. ve son aşamada hastadan tam bir kası yapması istenir ve bu durumdayken potansiyel değişiklikleri izlenir.

EMG uygulayan uzman, bu 3 aşama sonucunda, hem çevresel sinir sistemi iletim hızlarını gözlemlemiş olur, hem de kaslardaki değişiklikleri izleyerek bir tanı koyabilir.

EMG şehir voltajıyla çalışan elektrikli bir cihazdır. Yalnızca elektrik enerjisinden yararlanıldığı için radyasyon içermez ve hastaya her hangi bir zararı yoktur. EMG kullanımı sırasında ve öncesinde hastanın vücuduna bir ilaç verilmez.  Elektrik dalgaları hastanın kas ve duyularına gönderildiğinde halk arasında gıdıklanma denilen bir his duyulabilir. EMG mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Hastaların boyun, her iki kol ve her iki bacağında işlem yapılabilir. Ancak hepsini bir arada yapmak yerine, boynunda sorun yada boyun fıtığı olan hastaların kollarında, bel fıtığı ve bel sorunları olan hastaların ise bacaklarında EMG uygulanır. İşlem iğneli ve iğnesiz olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Elektrotlar vasıtasıyla sinirlere uyarı göndererek, sinir ileti ölçümü yapılır. Sonra kol ve bacaklarda bulunan belli kas gruplarına iğneler batırılarak kasların işlevleri izlenir. Özellikle sinir sıkışmaları tanısında EMG ile tetkik yöntemiyle teşhis koymak mümkündür.

EMG işleminin süresi 15-30 dakika arasında sürer.  

EMG değerlendirilmesine alınacak hastaların nelere dikkat etmesi gerekmektedir?

  • Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastaların, önceden bu durumu doktorlarına bildirmesi gerekir.
  • Ayrıca kalp pili takılı hastalarda aynı şekilde durumlarını doktorlarına iletmelidir.
  • Kronik rahatsızlıklarından ötürü düzenli ilaç kullanan hastaların EMG ölçümünden önce ilaçlarını kullanmalarında bir sakınca yoktur.
  • EMG yapılmasına engel olabileceğinden incelemeden önce her türlü takının (bilezik, yüzük, kolye, saat vs) çıkarılması gerekir.
  • EMG yapılmadan önce vücudun temiz olmasına önem verilmelidir ancak krem, parfüm veya benzeri kozmetik ürünler kullanılmamalıdır.
  • EMG yapılacak hastaların rahat kıyafetler giymesi önerilir, böylece kol ve bacaklarda daha kolay çalışma imkanı sağlanmış olacaktır. Bayanlar kilotlu çorap giymemelidir.
  • Hastanın aç olmasına gerek yoktur, hafif bir şeyler atıştırmış olması tavsiye edilir.

Kaynaklar

Tıp sözlükleri, Dış kaynaklı tıp dergileri kaynak olarak kullanılmıştır.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın