Makaleler

Çemen Otunun Faydaları Nelerdir?

Yazar: Çisem Soylu

Buyotu olarak da bilinen çemen otu Çin’den Akdeniz’e kadar yaygın bir alanda yetişmektedir. Tohumları tüketilirken bazı ülkelerde yeşil yaprakları ıspanak gibi de tüketilmektedir. Acımsı ve aromatik bir tada sahiptir. Çemen otu esasında kırk değişik çeşit madde bulunur. Kullanımı oldukça eski tarihlere dayanan çemen otunun günümüzde en yaygın kullanıldığı mutfaklar aromayı ve baharatı seven Ortadoğu ve Hint mutfaklarıdır.

Türk mutfağında bu ot çemen tozu şeklinde kullanılır. Çemen tozu çemen otunun tohumları kurutularak elde edilen acımsı ve bol aromalı bir baharattır. Tahmin edileceği üzere en çok Kayseri’de pastırma üretiminde kullanılır.

Diğer ülkelerde öğütülmüş olarak et yemeklerinde, yemek soslarında ve turşularda kullanılmaktadır. Ülkemizde de bol miktarda salça ve birkaç farklı baharatla da karıştırarak kahvaltılık sos olarak tüketilmektedir.

Çemen otunun bitkisel tedavi yöntemleri arasında da önemli bir yeri vardır. Leziz bir baharat olmasının yanı sıra çay şeklinde demlenerek tedavi amaçlı da kullanılmaktadır.

Faydaları

  • Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Kolesterol seviyesini düşürür.
  • Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Menapoz belirtilerini hafifletir.
  • Adet dönemi sancıları için ağrı kesici özelliği taşır.
  • Anne sütü miktarını arttırır.
  • Tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini düşürdüğü tespit edilmiştir.
  • Yüksek kan şekerine bağlı olarak oluşan sinir ağrıları, aşırı susama, ciltteki enfeksiyonlar, sık sık idrara çıkmak gibi sorunları hafiflettiği görülmüştür.
  • İştah açıcı etkisi vardır.
  • Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
  • Çayın dışında harici kullanım ile cilt yüzeyinde oluşan iltihaplı yaraların, egzamanın ve çıbanların tedavisinde kullanılır.

Çemen otu tohum ve filizlerini az miktarda bitkisel bir yağ ile karıştırdıktan sonra bir macun hazırlayabilir ve kendi göğüs dolgunlaştırıcı kreminizi yapabilirsiniz. Çemen otunun içerisinde bulunan diosgenin maddesi östrojen yani kadınlık hormonunun yarı sentetik formunu elde etmek için kullanılan bir kimyasal türüdür. Östrojenin başlıca etkilerinden biri göğüslerde yarattığı büyüme etkisidir. Göğüs hücrelerinin büyümesine yol açarak daha dolgun göğüslere sahip olmayı sağlar. Göğüs dokuları bitkisel ürünleri belli bir miktarda emebilme özelliğine sahiptir. Bu sebeple bu macun kullanılarak doğal yoldan dolgunlaşmış göğüslere sahip olunabilir. Bu elbette estetik bir müdahale ile oluşan büyümeyi sağlamayacaktır ancak Dr. James Duke yaptığı araştırmalarda bu yöntemlerin işe yaradığından bahsetmiştir. Aynı zamanda çemen otu tozu ile göğüslere masaj yapmanın da faydalı olabileceğini söylemiştir.

Çemen otu çayı çemen otunun tohumları kullanılarak hazırlanır. Çemen otu çayı hazırlanırken en önemli nokta bütün tohumların kullanılmasıdır. Kırılmış, öğütülmüş haldeki tohumlardan değil bütün haldeki tohumlardan kullanmanız gerekir.

İki farklı demleme yöntemi vardır. 

Bunlardan ilki soğuk demleme yöntemidir. 2 su bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı ( ortalama 5 gram ) çemen otu tohumunu koyduktan sonra 3 saat bekleyip tohumları süzün. Soğuk demleme yöntemi ile elde ettiğiniz bu çayı ısıtarak da tüketebilirsiniz.

İkinci yöntem ise sıcak demleme yöntemidir. 250 ml suyu kaynattıktan sonra altını kapatın ve içerisine yine 1 tatlı kaşığı ( yaklaşık 5 gram ) çemen otu tohumunu ilave edin. Yaklaşık 20 dakika demledikten sonra tohumları süzerek tüketebilirsiniz.

Çemen otunun aşırı tüketildiği durumlarda gaz problemleri yaşanabilir. Bunun beraberinde baş dönmesi ve ishal gibi yan etkiler de gösterebilmektedir.

Cerrahi operasyonlar öncesinde kullanılmaması gerekir aksi takdirde kanamayı arttırabilir.

Ayrıca çemen otu üzerinde yapılan araştırmalarda kanda bulunan potasyum seviyesini düşürdüğü yönünde tespitler bulunmaktadır. Bu sebeple potasyum düşüklüğü olan kişilerin kullanması sakıncalı olabilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde olan kişilerin kullanmadan önce bir doktora danışmaları gerekmektedir.

Diyabetli hastaların da belirtilen faydalar sebebiyle çemen otu kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın