Makaleler

Bitkiler Nasıl Büyür? Bitki Yaşamının Biyolojisi

Yazar: Mehmet KÖSE

Bitkiler etkileyicidir, özellikle nasıl büyüdüklerini merak ettiğinizde. Toprak üstünde ve su altında 350.000'den fazla bitki çeşidi vardır. Bunların her birinin büyümek için zalim koşullara karşı dayanması gerekir, ve kanyon yamaçlarına tünemiş veya eski kaldırımlardan yollarını açmış bitkileri gördüğünüzde bitkilerin büyümek için ne kadar inatçı olduklarını anlayabilirsiniz. Hayatta kalmak ve yayılmak için istekleri çok yoğundur!

Bitkiler çiçekleri, ağaçları, fundaları, çalıları, otları, yosunları, asmaları, deniz yosunlarını ve yeşil algleri içerir. Bunların birçok ortak yanı vardır. Hayatta kalmak için doğaya ve diğer canlıların içeriklerine bağlıdırlar. Yaşamak için gün ışığına (derin deniz bitkileri hariç), suya, havaya, arılara ve böceklere, toprağa, hayvanlara ve ateşe ihtiyaç duyarlar. Bazı çam ağaçları sadece büyük bir yangından sonra tohumlarını bırakırlar; kozalakları ve tohumları açması için ısıya ihtiyaç duyarlar.

Bazı sualtı bitkileri gıdalarını sudan temin ederler, ve gün ışığı olmadan hayatta kalırlar. Hidroponik büyümede, bitkiler toprak yerine sadece suda yetişirler ve kök büyümesini gözlemleyebilirsiniz. Suyun gerekli gıdaları barındırması gerekir, ya da gelişmesi için gerekli bitki besini sonradan katılabilir.

Bitkilerin nasıl büyüdüğü sorusuna cevap vermek için, yayılmalarına bakmalısınız. Bazı bitkiler hem erkek hem de dişi organlara sahiptir, bazıları değildir, ama hepsi de döllenme ve tozlaşma için rüzgara, havaya, hayvanlara, arılara ve böceklere bağlıdırlar. Diğerleri tohumlar ve yumrular gönderirler veya çiçek soğanı, maceracı goncalar gönderirler ve bunlar toprakta yeni yerlere yeni bitkileri taşırlar. Insanlar da bitkileri aşılayarak çapraz türleme ve eski bitkilerin yeniden büyümesi konusunda yardımcı olurlar.

Tohumlar olan bitkiler, bir besin stoğuna ve yavru bitki embriyosuna sahip küçük paketler oluştururlar (tohum), döllenmiş yumurtaya benzer, ve tohumun üzerinde koruyucu bir tabaka vardır. Tozlaşma sırasında döllendiğinde, çiçek öldükten sonra tohum gelişmeye başlar. Çiçek, döllenme için gerekli erkek ve/veya dişi organları bünyesinde barındırır. Bu da tohum veya tohum içeren meyve haline gelir.

Tohum toprağa düşer ve tohum kabuğu filizlenme için kök ve kök saçakları tarafından yeterince açılıncaya kadar nemle yumuşamaya başlar, ve bitkinin tepesi ısı ve ışığa doğru büyümeye başlar. Bu tohumlanan bitkidir. Kökler daha fazla nem bulabilmek için aşağıya doğru, tepe kısmı da besin ve enerji bulabilmek için yukarıya doğru büyür.

Bitki besini sudan ve topraktan gelir. Bitkiler besin ve enerjiyi fotosentez aracılığıyla gün ışığından alırlar ve solunumu da yaprakları aracılığıyla yaparlar (ozmos). Gündüz vakti havadan karbondioksit alırlar ve gece de oksijen verirler. Doğru mineralleri topraktan almak bitkiler için önemlidir. Neyse ki, toprak ana birçok durumda olduğu gibi bitki yetişmesinde de mükemmel çalışmaktadır.

Doğanın mükemmel ve dengede olması için gerekenlere bakıp bitkilerin nasıl büyüdüğü sorusuna cevap verdiğinizde, etkileyici bir düşüncedir, ve mucizevi bir süreçtir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın