Makaleler

Kediler Neden Miyavlar?

Yazar: Çisem Soylu
Kediler Neden Miyavlar?

Kedi dilinin bize yansımasıdır miyavlamalar. Aynı dili konuşamasak da kedinizi iyi gözlemlerseniz neden miyavladığını ve aslında size ne anlatmak istediğini rahatlıkla çözebilirsiniz. Böylece daha keyifli bir ilişkiniz olabilir. Kısacası nasıl miyavladığını dikkatle dinlerseniz kediniz hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.

Kediler de tıpkı insanlar gibi farklı özelliklere sahiptir. Kimi kedi neredeyse hiç miyavlamayıp sessiz sakin otururken kimi kediler tıpkı geveze bir insan gibi sürekli miyavlayabilirler. Her ikisi de oldukça normal bir durum ve karakteristik bir özelliktir. Kediniz sizinle miyavlayarak iletişim kurmayı tercih ettiği gibi uzaktan seyrederek ya da vücut dilini kullanarak iletişim kurmayı da tercih edebilir.

Miyavlama ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Kediler içgüdüsel olarak miyavlamayı bilerek doğarlar. Nerede nasıl miyavlayacaklarını ise zaman içinde öğrenerek geliştirirler.
  • Kediler miyavladıklarında sahiplerinin onlarla ilgilendiğini fark ederlerse adeta deneme yanılma yöntemi ile farklı miyavlama türleri geliştirirler.
  • Kediniz gün içinde evde yalnız kalıyor ve akşam eve geldiğinizde miyavlıyorsa bu sizi özlediği ve ilgi çekmek istediği içindir. Kediler akıllı canlılardır. Siz daha evin kapısından girmeden anahtar sesini duyup harekete geçerler. Kediniz sizi gördüğü için mutludur ve hadi beni kucağına al mesajı veriyordur. Oturduğunuz anda siz onu kucağınıza almadan o çoktan yerleşmiş bile olabilir.
  • Kedi bir av ile karşı karşıya kaldığında size tuhaf gelen, gıcırtı şeklinde miyavlayabilir. Bunun sebebi yüksek ihtimalle avına konsatre olmak ve onu ele geçirmektir.
  • Kızgınlık dönemlerinde daha uzun miyavlamalar hatta ulumalar görülebilir. Bunun sebebi çevredeki karşı cins kedilere sesini duyurup çiftleşme isteğini göstermektir. Özellikle dişi kediler tarafından sergilenen bir miyavlama biçimidir.
  • Kuma çişini/kakasını yaparken, mama yerken ya da kendini temizlerken sürekli olarak miyavlıyorsa bu kedinizin bir sıkıntısı olduğunu gösterebilir.
  • Aynı şekilde normal şartlarda hiç ses çıkarmayan ancak aniden miyavlamaya başlayan ya da tam tersi durumda normal şartlarda oldukça geveze olup aniden suskunlaşan bir kediniz varsa bu da bir sıkıntısı olduğu anlamına gelebilir.
  • Kediniz uzun uzun ve ısrarcı bir şekilde miyavlıyorsa bu sizden bir şey istediğinin göstergesidir.
  • Kediniz daha nağmeli bir şekilde miyavlıyorsa, sesi gırtlaktan geliyorsa bu sizi gördüğüne sevindiği anlamına gelir. Aynı zamanda anne kedilerin yavrularını etrafına toplamak için kullandıkları bir miyavlamadır.
  • Kediniz gerk-gırk arası sesler çıkarıyorsa bu heyecanlandığı anlamına gelir. Genellikle kuşları gördüklerinde bu sesleri çıkarırlar.
  • Uzun ve boğuk bir sesle miyavlıyorsa bu mutsuz olduğu anlamına gelir, canı acıyor olabilir ya da o anki duruma itiraz ediyor olabilir. Kediler tüylerini kusarken bu sesi çıkarabilirler.
  • Kediniz miyavlamayı bırakıp tıslamaya başladıysa verdiği mesaj oldukça basittir. Ne yapıyorsanız onu hemen kesmeli ve kedinizi rahat bırakmalısınız.

Kedinizin yaşını insan yaşına çevirmek isterseniz kedi yaşı hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Yorumunuzu Paylaşın