Tarih Makaleleri
Tarih ile ilgili 75 yazı bulunmaktadır.

Zitvatorok Antlaşması, uzun yıllar süren Osmanlı-Avusturya Savaşları’nı ve Osmanlı’nın Avrupa’daki hakimiyetini sona erdiren barış antlaşmasıdır.

Bükreş Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu ile arasında 1812 yılında imzalanan bir barış antlaşmasıdır.

Rönesans, 14. yüzyıldan günümüze kadar uzanan Avrupa tarihinin en önemli hareketidir. Orta Çağ’ı kapatarak Aydınlanma Çağı’nı açan bir dönemdir.

Ayastefanos Antlaşması, Osmanlı-Rus Savaşı’nı sona erdiren bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı, antlaşmanın kağıt üzerinde kalmasını sağlamıştır.

Prut Antlaşması, Osmanlı ile Rusya arasında 1710-1711 tarihleri arasında iki yıl süren Prut Savaşı’nı sona erdiren bir barış antlaşmasıdır.

Ziştovi Antlaşması, 4 Ağustos 1791 tarihinde Ziştovi kentinde imzalanan ve Osmanlı-Avusturya Savaşı’nı sona erdiren bir barış antlaşmasıdır.

Paris Antlaşması (1856), bir barış antlaşması olarak görülse de gerçekte bir ateşkes anlaşmasıdır. Antlaşma, Karadeniz'i tarafsız hale getirmiştir.

Dilde, işte, fikirde birlik diyerek çıktığı birlik yolunda, Kırımlı İsmail Bey pek çok ihanete uğradı, parasız kaldı ama yine de idealinden vazgeçmedi.

Atatürk'ün izinden giderek, Türk Tarih Tezi'nin geliştirilmesi amacı ile okuyacağınız araştırmayı yaptım. Okumanız dileği ile.

Atatürk'ün izinden giderek, Türk Tarih Tezi'nin geliştirilmesi amacı ile okuyacağınız araştırmayı yaptım. Okumanız dileği ile.

Osmanlı devletinde her alanda farklı eğitim kurumları tesis edilmiştir. En önemlileri medreseler, sıbyan mektepleri ve Enderun’dur.

Islahat Fermanı; Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne zemin hazırlayan anayasal bir belgedir. Gayrimüslimlere bazı haklar ve eşitlik getirmiştir.

Lale Devri, Osmanlı’nın Batı’ya açılmaya başladığı dönemdir. Birçok reformun yapıldığı; ancak devlet ricalinin zevk ve sefa içinde yaşadığı bir devirdir.

Karlofça Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu’nun Gerileme Dönemi’nin başlangıcı; 16 yıllık savaşın sonucudur.

Haçlı Seferleri, yaklaşık 200 yıl sürmüştür. En önemli sonucu; yaşanan katliamlar ve trajedilerdir!

Türkler tarih boyunca hem Ay yılı, hem Güneş yılı esasına dayanan, bazısı İslamiyet öncesi yaşam biçimini, bazısı değişen ekonomik ve kültürel ihtiyaçları yansıtan bir dizi farklı takvim kullanmıştır. Türklerin ...

Atatürk’ün siyasî kişiliği, askerî dehasının ve başarılarının bir sonucudur. “Karizmatik lider” vasıflarını taşıyan Atatürk; millî, ebedi siyasî önderdir.Siyasî ve askerî bir deha olan Mustafa Kemal Atatürk, ...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birinci Dünya Savaşına (1914-1918) resmi olarak katılmadan önce de Batılı İtilaf Devletlerine giderek artan oranlarda destek vermiştir. Savaşa da nihayet 1917 gibi geç bir ...

İhtişamlı Babil İmparatorluğunun kurucusu olan kavim; Süryaniler ile aynı kökten geldiği bilinmektedir..

Altı büyük uygarlığın başkenti, kutsal kitaplardaki şehir, kanunların yurdu.. Babil..