Makaleler

Sezgin Tanrıkulu Kimdir?

Yazar: Hakan Kutluay

Mustafa Sezgin Tanrıkulu, 2011 yılında yapılan seçimlerde 24. Dönem CHP İstanbul milletvekili seçilen siyasetçidir.

Sezgin Tanrıkulu Kimdir?

27 Mayıs 1963 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, Fehmi ve Sabahat Tanrıkulu’nun oğlu olarak dünyaya gelmiş ve çocukluk yıllarını Diyarbakır’da geçirmiştir. Ardından üniversite eğitimi vesilesiyle İstanbul’a gelmiş ve İstanbul Üniversitesi’ne başlamıştır. Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kamu Hukuku yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Son olarak Kültür Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora eğitimini bitirmiştir.

1985 yılında iş hayatına atılan Tanrıkulu, Diyarbakır’da serbest avukat olarak çalışmaya başlamıştır. 1986 ve 2002 yılları arasında Diyarbakır Barosu Genel Sekreterliği, Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 2002 ve 2008 yılları arasında da Diyarbakır Barosu Başkanlığı yapmıştır.

İnsan Hakları konusunda çeşitli çalışmaları olan Tanrıkulu 1988 yılında İnsan Hakları Derneği’nin Diyarbakır şubesinin açılmasına ön ayak olmuştur. 1998 yılından itibaren kurucuları arasında yer aldığı Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın Diyarbakır Temsilcisi olarak görev almıştır. İnsan hakları alanında yaptığı tüm başarılı çalışmaları sonucunda da 1997 yılında Robert Kennedy İnsan Hakları Ödülü’ne layık görülmüştür. Tören sırasında Tanrıkulu Bill Clinton ile bir araya gelmiştir.

Tanrıkulu’nun ismi, 2009 yılında Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giren PKK teröristlerine avukatlık yapması ile gündeme gelmiştir.

Tanrıkulu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi Başkanlığı’na gelmesini takiben partiye katılmış ve 2010 yılında İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmuştur. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçimlerde de 24. Dönem CHP İstanbul milletvekili seçilmiştir.

Kürtçe ve İngilizce bilgisine sahip Tanrıkulu evli ve 3 çocuk babasıdır. Kendisinin 2002 yılında, İstanbul Barosu Yayınları tarafından basılan İnsan Hakları Avrupa Mahkemesine Başvuru Yöntemi adlı bir kitabı bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın