Makaleler

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Yazar: Handan Temirci

Günümüzde kullandığımız her şeyin kişiselleştirilebildiğine tanık oluyoruz. Kıyafetten, aksesuara, kullanılan araçlara kadar her şeye kişisel bir kimlik yaratmak mümkün. Kişiye özel olarak alınabilecek bir başka şey de araba plakaları. Bir çok otomobil kullanıcısı, arabasına kişisel bir dokunuş yapmanın yanısıra, arabanın bir nevi kimliği olan plakasını da kişisel zevkine, beğenisine, favorilerine göre özel olarak tahsis edebiliyor.

Şubat ayı istatistiklerine göre 18 milyon aracın kayıtlı olduğu ülkemizde, araç kullanıcılarının araçlarında en çok dikkat ettiği şeyler olarak model ve renk seçiminden sonra sırayı plaka seçimi alıyor. Araç sahiplerinin özel plaka seçimlerinde genellikle isim baş harflerine, tuttukları takımların harflerine, destekledikleri siyasi partinin harflerine ilgi gösterdikleri görülüyor. Ayrıca bağlı oldukları kurumu, eğitim gördükleri üniversiteyi plakasında belli etmek isteyen araç sahipleri de olabiliyor.

Peki özel plakayı edinmek için nasıl bir yol izleniyor?

Türkiye’de özel plaka işlemlerinin en zor olduğu il tabii ki İstanbul. 34 numarasına bağlı bir özel plaka bulmak ve edinmek, hem meşakkatli hem de yüksek maliyetli olabiliyor.

Özel plaka sahibi olmak, sıfır araba alan araç sahipleri için daha kolay olabiliyor. Sürücü aracını satın alırken, trafik müşavirleri ya da arabanın satın alındığı bayii, istenilen özel plakayı sistemden aratarak hangi trafik tescil şubesine bağlı olduğunu tespit ediyor. Eğer istenilen plaka trafik tescil şubesinde varsa, fiyat da bu sırada belirleniyor. İstenilen plakanın özelliğine göre trafik şubesi bir bağış talep ediyor. Bu bağış çok özel plakalarda, mesela en çok rağbet görenlerden biri olarak 34 BJK gibi bir plakada, 15-20 bine kadar çıkabiliyor.

İstenilen plaka trafik tescil şubesinde yoksa özel olarak satın alınıp devredilmesi gerekiyor. İnternet üzerinden bile satışı yapılabilen bu özel plakaların ücretleri ise yine bir hayli yüksek olabiliyor.

Eğer ki mevcut aracın plakasının özelleştirilmesi söz konusu ise, iş biraz daha uğraştırıcı bir hal alıyor. Aracın önce bağlı olunan şehrin dışında bir ile kaydının yaptırılması, daha sonra tekrar kendi iline alınması ile beraber yeni plaka talebi yapılabiliyor. Bu işlemle beraber trafik tescil şubesine ya da özel plaka sahibine ödenen paraya ek olarak 1000-1500 TL’ye kadar işlem masrafı da oluyor. Plakanın özelliğine göre bu masraf da artabiliyor.

İstanbul’da özel plaka işlemleri zorlu olabilirken, Ankara’da ise işlemler internetten bile yürütülebiliyor. Eğer ki istenilen plaka sistemde varsa ankara Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinden 24 saatliğine ayırttırılıp, daha sonrasında şahıs ya da kurum tarafından alınabiliyor. 

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın