Makaleler

Kuşburnu Yağının Kullanımı ve Faydaları

Yazar: Hakan Kutluay
Kuşburnu Yağının Kullanımı ve Faydaları

Kuşburnu yağı ya da kuşburnu çekirdeği yağı olarak da bilinen yağ, çok zengin içerikli bir bitkisel yağdır. Açık sarı ve berrak bir renkte olan kuşburnu yağı, içeriğine göre turuncu rengine kadar değişebilir. Bu yağ çeşidi ilaç ve tıp endüstrisinde kullanıldığı kadar günümüzde kozmetik endüstrisinde de kullanım bakımından çok önemli bir yerdedir.

Kuşburnu yağı kuşburnu çekirdeğinin sertliğinden dolayı çok kolay çıkarılamayan bir yağdır ve bu sebeple fiyatı da diğer bitkisel yağlara oranla daha fazladır. Satın alırken dikkat edilmesi gereken, satın aldığınız yağın saf kuşburnu çekirdeğinden yapılmış bir yağ mı yoksa bir karışım mı olduğuna dikkat etmektir. Piyasada daha uygun fiyata satılan aroma şeklinde üretilmiş kuşburnu yağlarına rastlamak da mümkündür. Kuşburnu yağının faydalarından yararlanabilmek için saf halde üretilmiş kuşburnu yağı kullanmanız önerilmektedir. Aroma şeklinde üretilmiş yağların cilt üzerinde herhangi bir faydası yoktur. Hatta yoğun içeriği ile cildin erken yorulmasına neden olabilirler. 

Kuşburnu yağının kullanımının tarihine bakıldığında çok eski tarihlere kadar gidilebilmektedir. Bilindiği kadarı ile Mısır tanrısı Firavun’un eşleri güzelliklerini koruyabilmek için bu yağı kullanmışlardır. Yine aynı şekilde Mayalar ve Kızılderililerin bu yağı cilt güzelliklerini ve cilt sağlıklarını korumak ve ayni zamanda da ciltte oluşan yaraların tedavisinde  ilaç olarak kullandıkları bilinmektedir.

Kuşburnu yağı, kuşburnu çekirdeklerinin ve çiçeklerinin mekanik presleme yöntemi ile sıkılması ve daha sonra da rafine edilmesi sonucu elde edilir. Normal şartlar altında bu yağ oluşturulurken Toçopherol adı verilen E vitamini ek olarak yağa eklenir. Serin ve karanlık yerlerde saklandığında bu yağ bir sene kadar dayanabilmektedir.

Kuşburnu Yağının İçeriği

Kuşburnu yağı diğer bitkisel yağlara benzer şekilde yüksek oranda omega içermektedir. Omega 3 ve 6, retinol ve A vitamini içeriği ile cilt üzerinde çok önemli olumlu etkiler gösterdiği bilinmektedir. Zengin Omega içeriğinin yanı sıra vitamin bakımından da zengindir ve A, E ve C vitaminine sahiptir.

Kuşburnu yağı koklandığında tatlı ekşi ve meyvemsi bir kokuya sahiptir. Oda sıcaklığında sıvı şekilde bulunan yağ yaklaşık % 29,3 oranında yağ asidine sahiptir ve yaklaşık olarak 100 ml kuşburnu yağının içerisinde 47 mg α- ve β-Toçopherol bulunmaktadır. Yağın yoğunluğu 15 °C  0,9270 kg/l ölçülmüştür. Ölçülen bu değer ile yoğun bir yağ olduğu söylenebilir.

İlaç ve Tıp Endüstrisinde Kullanımı

Kuşburnu yağı, ilaç ve tıp endüstrisinde en çok kuru, kepekli ve problemli ciltlere karşı kullanılmaktadır. Aynı şekilde deri yanıklarına ya da deride oluşan yaralara karşı üretilen kremlerin içerisinde bulunmaktadır. Aynı şekilde problemli dış etlerinin ve ağız içinde oluşan yaraların tedavisinde kullanılan ilaçların içerisinde de kuşburnu yağı bulunduğu görülmektedir.

Kozmetik Endüstrisinde Kullanımı

Kuşburnu yağı, kozmetik endüstrisinde diğer bitkisel yağlar gibi kremlerin içerisinde kullanılmaktadır. Özellikle cilde uygulanan gece kremlerinin çoğunluğunda kuşburnu yağına rastlanmaktadır. Kuşburnu yağının cildin kendini yenilemesini hızlandırdığı gibi aynı zamanda cildin nem oranını da korumasını sağladığı bilinmektedir. Bu özelliği ile kuşburnu yağı kozmetik sektöründe önemli bir içerik ve hammadde olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Kuşburnu Yağının Faydaları

  • Kırışıklara Karşı: Kuşburnu yağı, ciltte yaşlanma ile oluşan çizgilerin derinleşmesini önleyerek cildi sıkılaştırır. Bu özelliği ile aynı zamanda sarkma ve kırışıklık sorunlarına karşı savaşır.
  • Kuru Ciltlere Karşı: Kuşburnunun zengin oranda E vitamini içerdiğini söylemiştik. İçeriğindeki bu E vitamini cildin nem oranının korunmasında ve kuru ciltlerin yeniden nemlendirilmesinin sağlanmasında çok önemli bir rol oynar.
  • Hücre Yenilemesi: Kuşburnu yağı hücre yenilenmesi üzerinde sunduğu aktif etkiler ciltteki cansız hücrelerin yeniden canlı hale getirilmesini sağlar ve bu sayede düzenli kullanımı sonucu cilt daha sağlıklı ve parlak görünür.
  • Mikroplara Karşı: Kuşburnu yağının cilt üzerindeki bir diğer önemli etkisi de ciltteki mikroplara karşı savaşması ve soğuk aylarda cildi soğuklara karşı korumasıdır.
  • İçeriğindeki omega yağ asitleri cildinizin bakıma girmesini sağlayarak, yorgun görünen ciltlerin canlılık kazanmasını sağlar.
  • Ciltte yağ hissini sevmeyenlerin dahi rahatça kullanabileceği bir yağdır ve ciltte ağırlık hissi yapmaz.
  • Saçlar için: Cilt üzerinde olduğu kadar saçlar üzerinde de etkisi görülmüştür. Kuru saçların yeniden canlanmasında ve kuruluğunun azalmasında kullanılmaktadır. Kremlerinizde olduğu gibi kuşburnu yağını şampuanlarınızın içerisinde de güvenle kullanabilirsiniz. Kuşburnu yağının saç diplerinde oluşan kepek problemlerinin önüne geçilmesinde de kullanıldığı bilinmektedir. Çok ileri derecede kepek problemlerine sahip olunması durumunda maske şeklinde saça uygulanması önerilmektedir. Bu durumda saç dipleri ile birlikte bütün saça sürülen kuşburnu yağının 30 dakika bekledikten sonra yıkanarak temizlenmesi gerekir.
  • Kuşburnu yağının güneşe çıkmadan önce sürüldüğünde oluşabilecek güneş yanıklarına karşı koruduğu da bilinmektedir. Yine de güneşin zararlı etkilerinden korunabilmek için ekstradan güneş kremlerinin kullanılması unutulmamalıdır.

Kuşburnu Yağının Kullanımı

Kuşburnu yağı, kullanım açısından çok kolay kullanılan bir yağdır. Cilt tarafından çok hızlı bir şekilde emilir ve artık ya da kötü kokuya neden olmaz. Aktarlardan aldığınız kuşburnu yağını düzenli şekilde kullandığınız kremlerinizin içerisine eklediğinizde hem ciltte oluşacak mikroplara karşı bir koruyucu hem de ölü hücrelerin canlandırılması için bir aktifleştirici içerik elde etmiş olursunuz. 

Aynı zamanda kuşburnu yağının sade olarak kullanılması da mümkündür. Bu durumda yağın krem şeklinde masaj yaparak cilde uygulanması gerekir. Kuşburnu yağı kullanarak hazırlayabileceğiniz cilt maskeleri de vardır. Uygulanan kuşburnu yağı deforme olmuş cildin yeniden sağlıklı hale gelmesinde çok önemli bir yardımcıdır. Bu özelliği ile göz ve ağız çevresinde yaşa bağlı olarak oluşan deformasyonları önlemek için bu bölgelerde krem şeklinde uygulayarak kullanılabilir. Aynı şekilde yapacağınız makyajın kalıcılığını arttırmak ve uzun süre kalmasını sağlamak için makyaj yapmadan önce cildinize kuşburnu yağı ile masaj yapmanız önerilmektedir.

Kuşburnu yağı sadece yüzde değil aynı zamanda el, yüz, ayak, bacak, kol ve göğüs gibi vücudunuzun bütün bölgelerinde güvenle kullanabilirsiniz. Kuşburnu yağı birçok güzellik salonunda aroma terapi yağları içerisinde kullanılmaktadır.

Kuşburnu yağı normal ve kuru ciltlerde masaj yapılarak uygulanabilir. Cildinizin bu şekilde kuru olduğu durumlarda sürdüğünüz kuşburnu yağını yeniden su ile yıkamanıza gerek kalmayacaktır. Ancak yağlı ciltlerde yapılan masajın ardından 15 dakika sonra yağın ılık su yardımı ile yıkanması önerilmektedir.

Kuşburnu Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Ayrıntılar

Kuşburnu yağı, diğer bütün bitkisel yağlar gibi alerji açabilecek yağlardandır. Bu nedenle kullanmadan önce küçük bir test yaparak kuşburnu yağına karşı alerjiniz olup olmadığını görebilirsiniz. Bu testi yapmadan kuşburnu yağını cildinize sürmeniz cildiniz daha hassas hale getirebilir. Alerjik bir durum olmadığı takdirde kuşburnu yağının herhangi bir başka yan etkisi yoktur ve daha önce de söylediğimiz gibi bütün vücutta güvenle kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir durum ise kuşburnu yağının cilde günde sadece bir kez kullanılması gereğidir.

Yorumunuzu Paylaşın