Makaleler

Kediler Neleri Sever, Neleri Sevmez?

Yazar: Çisem Soylu
Kediler Neleri Sever, Neleri Sevmez?

Kediler de tıpkı insanlar gibi farklı karakterlere sahiptir. Genel olarak hoşlandıkları veya hoşlanmadıkları şeyler olduğu gibi bunlar farklılık da gösterebiliyor.

Kediler Suyu Neden Sevmez?

Bu toplum arasında kedilere dair bilinen en temel noktalardan biridir; kediler suyu sevmez! Bunu anlamak için kediyi alıp duşun altına sokmanıza gerek yok. Onu banyonun kapısından içeri sokmanız dahi yeterlidir. Kedilerin temizliklerine bu kadar düşkün canlılar olmasına rağmen suyu sevmemeleri oldukça şaşırtıcı gelebilir. Kendilerini mütemadiyen yalayarak temizleyen bu sevimli hayvanlar iş su ile bir araya geldiğinde pek de sevimli olmayabiliyorlar. Esasında bunun için oldukça haklı sebepleri olduğunu da söyleyebiliriz. Islanmış kıllar onları ciddi anlamda rahatsız eder. Kediler ıslandıktan sonra kısa sürede kuruyamazlar. Bu ıslaklık ve uzun süren kuruma süreci sonrasında vücut ısıları çok hızlı düşer ve üşüyerek titremeye başlarlar. Bıyıklarındaki ıslaklık kedilerin duyularına dayalı algılarını sınırlayarak kafalarını karıştırmaktadır. Kedilerin kendilerini yalayarak temizlediğinden bahsetmiştik. Bu temizleme işlemi onlar için vücutları kuru olduğunda oldukça kolay ve keyiflidir ancak ıslak olduklarında işin o kadar da kolay olduğunu söyleyemeyeceğiz. Çok daha fazla zaman harcamaları gerekir ve yorulabilirler. Bir diğer önemli mesele insanlar için de geçerli olan kulağa su kaçmasıdır. Kedilerin kulak yapıları oldukça kıvrımlı olduğu için su kaçması durumunda oldukça rahatsız olurlar. Eğer bu kıvrımların içerisinde su kalırsa bu da kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir.


Unutmamak gerekir ki kedilerin kendilerine has bir yaşam şekli vardır ve insanlar gibi yıkanma ihtiyacı duymazlar. Kedinizi sık sık yıkamanız onun kendini yalayarak temizleme alışkanlığını da bozabilir.

İşe veteriner hekimler tarafından bakıldığında kedinin yıkanması konusunda iki ayrı fikir vardır. Bir grup veteriner kedilerin kesinlikle yıkanmaması gerektiğini savunurken bir diğer grup kedinin belli periyodlarda yıkanmasında hiçbir sıkıntı görmemektedir. Eğer kedinizi yıkamak konusunda kararlıysanız bu aşamada onu daha az rahatsız etmek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var.

  • Bunlardan ilki kedinizi yıkayacağınız yerin ya da banyonun yeterince sıcak olmasıdır. Sizin için ısıtılmamış bir ortamda yıkanmak çok büyük bir problem teşkil etmeyebilir ancak bu kediniz için ciddi problemdir. 
  • Öncelikle kediniz su ile temas ettiğinde sinirlenip agresif hareketler sergileyebilir. Aynı şekilde korkarak kaçmaya çalışabilir. Bu sebeple etrafınızda ne var ne yoksa darmadağın olacağın için kedinizin bu ruh hali esnasında kendisine ve size zarar verebileceği ekipmanları ortadan kaldırmanız oldukça önemlidir. 
  • Kedinizi sakın ola direkt akan suyun altına sokmayın. Öncelikle küveti ya da onu yıkayacağınız kabı 4-5 parmak su ile doldurun. Akan suyun da ısısını kontrol ettikten sonra kediyi suyla buluşturma aşamasına gelebilirsiniz. Suyun derecesi soğuk olmamalıdır ancak aşırı sıcak olmasından da kaçınmanız gerekmektedir. Akan su sesi kedinizi daha çok strese sokabileceği için onu yıkayacağınız suyu bir kovaya doldurmanız ve akan suyu kapatmanız daha sağlıklı olacaktır. 
  • Kedinizi banyoya sokarken acele etmeyin. Oldukça sakin ve yavaş hareketlerle onu sakinleştirerek bu işlemi yapmalısınız. Kediniz banyoya girdiği anda muhtemelen kucağınızdan kaçmaya çalışacaktır. Onu su ile buluşturmadan önce sakinleştirmeniz oldukça önemli.  
  • Kediniz yeterince sakinleştiğinde yavaş yavaş su ile buluşturabilirsiniz. Kedinizi nazik hareketlerle suyun içerisine bırakıp bir süre sakince bekleyin.  
  • Onu korkutmadan küvetin dibindeki su ile elinizi kullanarak yavaşça tüylerini ıslatın. Kafasını ıslatma işini en son aşamaya bırakın. Bu aşamada kedinizi kontrol altında tutmaya ve nazik olmaya özen gösterin. 
  • Tüyleri ıslandıktan sonra şampuanlama aşamasına geçebilirsiniz. Çok fazla şampuan kullanmanıza gerek yok. Az miktarda şampuanı nazik hareketlerle masaj yaparak tüylerine yedirin ve köpürtün. Başını en son şampuanlayın ve ağzına, gözlerine, kulaklarına dikkat edin. 
  • Şampuan işlemi bittikten sonra suyu kontrollü olarak dökün ve durulayın.  
  • Hızlıca büyük bir havlu ile sarın ve banyodan çıkarak sıcak bir odaya alın.  
  • Kurulama işlemini oldukça hızlı ama yumuşak hareketlerle yapın. Havlu ile tüylerini ve kulaklarını iyice kuruladıktan sonra bir saç kurutma makinesi yardımıyla iyice kurumasını sağlayın. Kediniz saç kurutma makinesinin sesinden çok hoşlanmayabilir. Bu da strese girmesi için ayrı bir neden oluşturacaktır. Saç kurutma makinesini asla direkt olarak yüzüne tutmayın.  
  • Kedinizi yıkadıktan sonra hemen oynamasına ya da evin içinde dolaşmasına izin vermeyin. Kış aylarında iseniz sobanın ya da kaloriferin yakınıza yatırın ve sıcakta kalmasını sağlayın. Yaz aylarında iseniz rüzgâr ve cereyan almayan bir alanda üşümemesini sağlayın. 

Banyo süreci görüldüğü gibi oldukça stresli ve zor bir süreçtir. Bunu atlatıp kedinizi strese sokmak yerine onu düzenli olarak tarayıp haftada bir kez pudralayabilirsiniz. Eğer bir yerine bir şey bulaştırırsa tüm vücudunu yıkamak yerine kirli alanı yıkayabilir ya da bez ve su yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Kedilerin Sevmediği Diğer Şeyler:

Karınlarının okşanması: Bu sizin için çok keyifli bir an olsa da kedinizin bundan pek hoşlandığını söyleyemeyiz. Kedilerin karınları onlar için oldukça hassas bir bölgedir ve oraya dokunmanızdan hoşlanmazlar. Kedinizin karnını sevmeye kalkarsanız tüm patileriyle elinize saldırabilir. Bunu sadece size zarar vermek için yapmayabilir, bir tür refleks olarak düşünebilirsiniz.

Gürültü / yüksek ses: Kediler yüksek sesli ve gürültülü ortamlarda kendilerini tehdit altında hissederler. Bu sebeple bu tür ortamlardan pek hoşlanmazlar.

Sert hareketlerle sevilmek: Kedinizi içinizdeki sevgiye hakim olamayarak hırpalarcasına seviyor olabilirsiniz ancak bu onun hoşlandığı bir hareket değildir. Kediler daha nazik hareketlerle sevilmekten hoşlanırlar. Sert hareketler onu sinirlendirir ve rahatsız eder.

Tırnaklarını kesmek: Tırnakları kediler için bir korunma aracı olduğu için tırnaklarının kesilmesinden hiç hoşlanmazlar.

Araba yolculuğu: Kediler bulundukları alana sadık ve alışık oldukları alanda huzurlu olan canlılardır. İnsanlar gibi mekân değişikliklerine çok sıcak bakmazlar. Bu sebeple hem rahat hareket edemedikleri hem de bulundukları ortamı kontrol edemeyecekleri için araba yolculuklarından pek hoşlanmazlar.

Taranmak: Kediler genel olarak taranmaktan pek hoşlanmazlar. Eğer küçük yaştan beri sizinle olan ve taranmaya alışık bir kediniz var ise kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Bunun dışında kalan kediler ise genellikle tarağı gördükleri anda kaçmaya çalışırlar.

Aşırı ilgi: Kedinizi ancak o istediği zaman sevebilirsiniz. Ancak onun sevilmek istediği ve izin verdiği zamanlarda ona sevgi gösterebilirsiniz.

Az ilgi: Kediniz onunla çok ilgilenmenizden hoşlanmayacağı gibi onun istediği zamanda ilgilenmemenizden de çok hoşlanmaz. Acıktığında, oyun oynamak ya da sevilmek istediğinde onunla ilgilenmek istemezseniz rahatsızlığını çok rahat belli edecektir.

Kirli kum kabı: Kediler temizliklerine oldukça düşkün canlılardır. Eğer kum kabını düzenli olarak temizlemezseniz onun dışkısını kum kabı dışında bir yerde bulmanız olası bir durumdur.

Başka bir kediyle aynı kaptan mama yemek: Kediler mamalarını kendilerine ait bir kapta tek başlarına yemek isterler. Mama yemenin başka bir kediyle rekabet haline dönüşmesi onları mutsuz eder ve bu durumdan hiç hoşlanmazlar. Üstelik bu durum iki kedinin kavga etmesine, hatta birbirlerine zarar vermelerine sebep olabilir.

Kedilerin sevdiği şeyler:

  • Mama ve su kabı: Kedinizi mutlu etmek istiyorsanız mama ve su kabını her zaman aynı yerde tutun ve daima taze mama ve su ile doldurun.  
  • Temiz kum: Kum kabını düzenli olarak temizleyin. Eğer topaklanan bir kum kullanıyorsanız idrar ve kakayı düzenli olarak atın. Kristal kum kullanıyorsanız düzenli olarak değiştirmeye özen gösterin 
  • Uyku: Kediniz rahat uyumaktan oldukça fazla hoşlanır. Bazen ayaklarınızın üzeri onun için en rahat uyku alanı olabileceği gibi bazen de bir masanın köşesinde uyumayı tercih edebilir. Uyurken kedinizi rahatsız etmemeniz, onu aniden uyandırmamanız onu mutlu etmek için yeterlidir. 


  • Kedi çimleri: Çimler kedilerin sindirimlerine yardımcı olduğu için doğaları gereği çim yemeyi çok severler. Bu sebeple evin bir köşesinde çim bulundurmanız onu oldukça mutlu edecektir. 
  • Pencereler: Kediniz hangi cins olursa olsun onun özgürlüğe düşkün bir canlı olduğunu unutmayın. Dışarı çıkmasına izin vermiyorsanız ona camın önünde vakit geçirebileceği bir alan yaratın. 
  • Oyunlar: Kediler yaradılışları gereği avlanma içgüdüsü olan hayvanlardır. Bu sebeple oynadığınız oyunlarda onun yakalaması için çeşitli oyuncaklar kullanabilirsiniz. Kimi zaman hiçbir oyuncağa ihtiyaç duymadan odada gördüğü bir sineği avlamak için saatlerini harcayabilir. 
  • Tırmalamak: Kediler tırmalamayı çok severler. Ona bir tırmalama tahtası almanız onu çok mutlu edecektir. Tırmalama tahtasının olması onun her an onu tırmalayacağı anlamına da gelmiyor elbette. Zaman zaman koltukları ya da halıları tırmaladığını da görebilirsiniz. 
  • Poşetler: Alışverişten döndüğünüz anda poşetlere atlamasının sebebi budur. İçinde ne olursa olsun poşetleri kurcalamayı, onlarla oynamayı çok sever. 
  • Karton kutular: Kediler tıpkı poşetlerle oynamayı sevdikleri gibi karton kutulara da bayılırlar. Kendi boyutlarından oldukça ufak kutulara girmeye çalışmalarının sebebi de budur. 
  • Çamaşır sepetleri: Makinedeki çamaşırları çıkarmaya çalışırken bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Üstelik bu kediniz bu sürprizi temiz çamaşırlarla dolu bir sepetle de yapabilir. Çünkü sepetler onlar için eşsiz bir uyku ve oyun alanıdır. 
  • Pet şişeler: Ortalıkta onlarda oyuncağı varken ele geçirdiği bir pet şişeyle oynaması sizi şaşırtmasın. Bir miktar dolu olan şişeleri devirmekten de inanılmaz keyif alırlar. 
  • Tuvalet kağıdı ruloları: Bu onun için çok keyifli olsa dahi sabah uyandığınızda evin dört bir yanına serilmiş tuvalet kağıtlarını görmek sizin için pek keyifli olmayabilir. O yüzden tuvalet kağıdı rulolarını ondan uzak tutmanızda fayda var. 
  • Plastik kapaklar: Ele geçirdiği plastik bir kapakla saatlerce oynayabilir.  

Kaynaklar

görsel 1: http://r.ddmcdn.com/s_f/o_1/APL/uploads/2014/10/do-cats-really-hate-water0.jpg
görsel 2: https://poopycat.com/wp-content/uploads/2016/05/water1.jpg
görsel 3: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/1e/03/c1/1e03c1cb4d06466141d2499e1ab65be7.jpg

Yorumlar
ipek mülayim 2020-08-06 17:57:12

benim kedimde aynılarını yapıyor teşekkür ederiz

Kadir Zarok 2017-11-04 16:53:01

Çok teşekkür ederiz..
Kızım İrma da sizi öpüyor:)

Rıdvan Solmaz 2017-09-24 00:20:25

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler işime yaradı.

Yorumunuzu Paylaşın