Makaleler

Kaynakçı Sertifikası Nasıl Alınır?

Yazar: dilek ılgaz

Kaynaklı imalat yapılan işletmelerde kaynakçılık mesleği yapan veya yapacak olanların, kullanmış oldukları kaynak tekniklerine uygun şekilde teorik ve uygulamalı olarak eğitimlere katılmaları ve değerlendirme sonucunda uluslararası düzeyde belgelendirilmesi ile kaynakçı sertifikasını alabilirler. 

Kurumlarda verilen eğitimler ve eğitim sonrası verilecek olan belgeler 5 yöntemle belirlenmektedir.  

Bu yöntemler şu şekildedir;

  • Gazaltı MIG/MAG Kaynağı
  • Elektrik Ark Kaynağı
  • Oksi- Asetilen Kaynağı
  • TIG (Argon) Kaynağı
  • Polietilen Kaynağı

Tercih edilen eğitimlerin alınması ile birlikte yapılan sınavlar sonucunda EN 287-1 veya EN 13067 standartları doğrultusunda akredite belgeleri verilmektedir.

Kaynakçı sertifikası Avrupa Birliği standardında yer alan TS EN 287-1 maddeleri doğrultusunda yapılan yeterlilik testleri sonucunda alınabilmektedir. Kaynakçı sertifikası almak isteyen kişilerin, ustalık ve becerisini kanıtlamak için yapılan sözlü ve yazılı uygulamalardır. Terimler ve açıklamalar EN ISO 15607 : 2003 standardında belirtilmiştir. Kaynakçı yeterliliği için zorunlu değişkenler uygulanır. Zorunlu değişkenler için yeterlilik aralıkları çerçevesinde kaynak edilmektedir. Zorunlu değişkenler; malzeme grubu, kaynak yöntemi, imalat tipi kaynak pozisyonu ve detayı, kaynak sarf malzemesi gibi sıralanabilir. Kaynak yönetiminde yapılan bir değişiklik nedeniyle yeni bir yeterlilik testi uygulanması gerekir.

Kaynakçı eğitimlerinin saatleri kaynak çeşitlerine göre belirlenmektedir. Çelik kaynakçı sertifika sınavları EN 287-1( metalik malzemelerin ergitme kaynağı- çelik)  standardına uygun olarak, Polietilen kaynakçı sertifika sınavları da EN 13067 ( Kaynakçı nitelik sınavları- Plastik kaynağı yapan personel- Kaynaklı termoplastik birleştirmeler) standardı kapsamına uygun yapılmaktadır. Sınavda başarılı olanlara “ Kaynakçı Vasıflandıra Sertifikası” verilir.

Polietilen kaynakçıları için EN 13067 standardı kapsamında teorik ve pratik bilgilerini değerlendirmek üzere uygulamalı sınav yapılır. Aynı şekilde alüminyum ve çelik kaynakçıları için de sınav uygulamalı olmaktadır. Uzmanlar karşısında gerçekleştirilen uygulamalı sınav sonrasında kaynakçının her bir parçası EN-287-1 Standardı kapsamında değerlendirilecek, tahribatsız ve tahribatlı parçalar teste tabi tutulacaktır. Test sonrasında başarılı çıkan kaynaklı parçaları uygulamalı sınavda yerine getirmiş kaynakçılara "Kaynakçı Vasıflandırma Sertifikaları" verilecektir.

Eğitim ve sınav sürecinde kaynakçı sertifika adayları, yazılı- sözlü uyarıları dikkate almak ve iş güvenliği şartlarını yerine getirmek zorundadır. 

Kaynak: EN 287-1 Standardı ve EN 13067 Standardı

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın