❗ Bu makale henüz yayınlanmamıştır!
İsmail Saymaz Kimdir?

İsmail Saymaz, 2014 yılında "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü” tarafından yılın “100 Basın Kahramanı” listesinde yer alan, Türk gazeteci ve yazardır. 11 Temmuz 1980 tarihinde Rize’de doğan Saymaz, aslen Erzurum kökenli bir aileden gelmektedir. İlkokul ve lise öğrenimini Rize’de tamamlayan İsmail Saymaz, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. Yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Lise döneminde ülkücü düşünce yapısına sahip olan Saymaz, edebiyat öğretmeninin önerdiği kitapları okuduktan sonra solcu düşünce yapısına ilgi göstermeye başlamıştır.
15 yaşındayken yerel radyolarda edebiyat programları yapmaya başlayan Saymaz, daha sonra yerel televizyon kanallarındaki tartışma programlarına katılmaya başlamıştır. İsmail Saymaz’ın gazetecilik mesleğine merakı çok genç yaşlarda başlamıştır. Gazetecilik yaşamına ilk olarak Rize’de başlayan Saymaz, daha sonra Konya ve İstanbul’da bulunan yerel gazetelerde çalışmıştır. 2002 yılında ise Radikal Gazetesi’nde görev yapmaya başlamıştır.
Kamuoyu İsmail Saymaz ismini, gezi parkı protestolarının yaşandığı dönemde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne neden olan darp edilme görüntülerini ortaya çıkarıp, kamuoyu ile paylaşmasından sonra daha fazla duymuştur. Erzincan davası başta olmak üzere düşünce özgürlüğü ve insan hakları ihlalleri üzerine yaptığı haberler nedeniyle İsmail Saymaz hakkında yirmiye yakın dava açılmış ve yüz yılı aşkın süreyle hapis cezasıyla yargılanmıştır.
Sıradan İnsanların Sıra dışı Hayatına Odaklanmış Bir Gazeteci
İsmail Saymaz, kendi deyimiyle; sıradan insanların sıra dışı hayatına odaklanmış, sıradan bir gazetecidir. Hemen hemen bütün zamanını gazetecilikle geçiren Saymaz, haftanın 6 gününü gazetede çalışarak, kalan diğer zamanını ise kitap yazarak geçirmektedir. Yazdığı kitaplarda anlattığı hikayeler, sıradan insanların, sıra dışı hikayeleridir. Yani derdini anlatabilecek, destekçisi ve taraftarı olan insanların hikayesini yazmak değildir derdi. Tam tersine imkanı olmayan, kedini ifade edemeyen ve araştırma imkanı olmayan insanların yaşadıkları hikayelere odaklanmaktadır.
İsmail Saymaz’a Göre Gazetecilik Mesleği
İsmail Saymaz’ın gazetecilik mesleğiyle ilgili olmazsa olmazları vardır. Bunlardan en önemlisi gazetecinin iyi bir dünya görüşüne sahip olması gerekir. Sadece duyarlı olmak, politik olmak ya da dünyaya soldan bakıyor olmak bir insanı iyi bir gazeteci yapmaz. Belli bir alanda odaklanmak ve gazetecilik hünerine sahip olmak gerekiyor. İsmail Saymaz’a göre iyi bir gazeteci olmak, neyi, nasıl yazacağını ve kime yazacağını bilmek ve gazetecilik kriterlerinin hepsine uyuyor olmalıdır. Bir gazeteci her zaman nesnel olmak zorundadır. Elde ettiği her bilgiyi hakim olduğu dünya görüşünden bağımsız olarak, elde ettiği bilginin taraflarına danışarak bilgiyi sağlıklı ve kesinliğe yakın biçimde destekleyerek sunmak zorundadır.
İsmail Saymaz, gazetecilik yaşamı boyunca insan hakları alanında da çalışmıştır. İnsan hakları konusunda mağdur edilmiş yüzlerce kişi ve yakınlarıyla, hayatını kaybetmiş kişilerle tanışmış ve onlar hakkında haber yapmıştır. Hiçbir zaman yaptığı haberlere konu olan kişilerin yerine kendini koymamıştır. Çünkü İsmail Saymaz’a göre acının vekaleti olmaz ve vekaleten acı çekilmez. Yani haberi yaparken karşılaştığı mağdurların acısını yaşayamaz ya da hissedemez. Saymaz’a düşen sadece bu durumu haber haline getirmektir ve gazetecilik mesleği bunu gerektirir. Gazeteci hangi trajik hikayeyle karşılaşırsa karşılaşsın kendisini o acının sahibi gibi göremez ve o hikayenin etkisiyle haberini yazamaz. Gazeteci mümkün olduğunca kendisini bu acının dışında tutup, doğrunun peşinde olmalıdır.
Gazetecilik mesleğinin yanı sıra başarılı bir yazar da olan İsmail Saymaz, Türk yazın tarihine birçok kitap kazandırmıştır. 37 yaşındaki genç ve başarılı gazeteci İsmail Saymaz’ın önemli kitapları ise şunlardır:
- Nisan, 2010, Postmodern Cihad- Tarikat, Adalet Üçgeninde Erzincan Davası
- Mart, 2011, Hanefi Yoldaş – Gizli Örgüt Nasıl Çökertilir?
- Ekim, 2001, Nefret – Malatya: Bir Milli Mutabakat Cinayeti
- Nisan, 2012, Oğlumu Öldürdünüz Arz Ederim- 12 Eylül’ün Beş Öyküsü
- Ekim, 2012, Sıfır Tolerans
- Kasım, 2013, Sözde Terörist
- Haziran, 2014, Esas Duruşta Cinayet
- Mayıs, 2015, Ali İsmail
- Kasım, 2016, Fıtrat- İş Kazası Değil, Cinayet
İsmail Saymaz, meslek hayatı boyunca çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından birçok ödüle layık görülmüştür. Bu ödüller ise;
- 2009 yılında, İstanbul Tabipler Odası Basında Sağlık Ödülü
- 2010 yılında, Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü
- 2010 yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü
- 2011 yılında, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Ayşenur Zarakolu Basın Özgürlüğü Ödülü
- 2012 yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Söyleyişi Ödülü
- 2012 yılında, Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce Ve İfade Özgürlüğü Ödülü
- 2013 yılında, ÇGD Bursa Şubesi Onur Ödülü
- 2013 yılında, Halkevleri Derneği “ Halkın Hakları” Basın Ödülü
- 2014 yılında, Elektrik Mühendisleri Odası “Hasan Balıkçı” Onur Ödülü
- 2014 yılında, Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü
- 2015 yılında, Halkların Demokratik Kongresi Emek Meclisi Ödülü
- 2015 yılında, 56. TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülü Siyasi Haber Dalı
- 2015 yılında, Haliç Üniversitesi, Yılın En İyi Gazetecisi Ödülü
- 2016 yılında, Necip Hablemitoğlu Toplumsal Duyarlılık Ödülü
- 2016 yılında, Çırağan Lions Kulübü, 12.Türkan Kahramankaptan, Yılın En İyi Gazetecisi Ödülü