Makaleler

Avrupa'da Havası En Temiz Şehirler

Yazar: Hakan Kutluay
Avrupa'da Havası En Temiz Şehirler

Temiz hava sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı. Bu konuda özellikle bazı kentlerde yaşayanların daha şanslı olduğunu söylemeliyiz.

İşte Dünya Sağlık Örgütü’ne (World Health Organization - WHO) göre dünyanın havası en temiz Avrupa şehirleri…

Havası En Temiz 4 Avrupa Şehri

Helsinki, Finlandiya

helsinki

Finlandiya’nın başkenti olan Helsinki, aynı zamanda ülkenin nüfus bakımından en büyük şehridir. 2016 verilerine göre bu kentin nüfusu 628 bin 208’dir. Espoo, Vantaa ve Kauniainen bu kentin komşu kentleridir. Helsinki ve komşu kentlerin olduğu bölgeye Başkent Bölgesi denir ve bu bölgenin toplam nüfusu 1 milyona yakındır. Finlandiya’da Fince ve İsveçce olmak üzere 2 dil konuşulmaktadır. Helsinki’de yaşayan insanların yüzde 6.2’si İsveçce konuşmaktadır. Burası aynı zamanda ülke içerisinde en çok yabancı nüfusa sahip kenttir. Helsinki’de 130’dan fazla millete ait insan yaşamaktadır. Yabancıların büyük bölümünü Rusya, Estonya, İsveç, Somali, Sırbistan, Çin ve Almanya vatandaşları oluşturmaktadır. 

Her ülkede ekonomi başta olmak üzere sanat ve çeşitli faaliyetlerin merkezi olan kentler vardır. Helsinki de böyle bir kenttir. Hatta Helsinki’ye Finlandiya’nın geçiş yolu denilebilir. Burası işletme, finans, moda, tıp, eğlence, medya ve kültürel etkinlikler konusunda ülkenin merkezidir. Çeşitli müzeler, sergi salonları, galeriler ve sahneler vardır. Finlandiya’nın 2006 yılında Avrupa Birliği başkanlığı yapması, ayrıca 2007 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nın Helsinki’de yapılması, bu kenti bir adım daha ön plana çıkarmıştır. 

Stockholm, İsveç

stockholm

Ada ve kanalları ile Kuzeyin Venediği olarak bilinen Stockholm, İsveç’in başkentidir. İdari olarak Stockholm Şehri ismi ile Stockholm Bölgesi'ne bağlıdır. 2008 verilerine göre 810 bin 120 kişilik nüfusu ile İsveç’in en büyük kenti olan Stockholm ayrıca ülke sanayisinin yüzde 35’inin olduğu bir merkezdir.

13’üncü yüzyıldan bu yana İskandinavya kültür, medya, ekonomi ve siyasetinin merkezi olan bu şehirde anakara dışında 14 ada ve Mälaren Gölü’nün denizle birleştiği kanal bulunur. Şehirdeki Stockholm Takımadaları da tarihi açıdan oldukça önemlidir.  

İskandinavya’nın en çok turist çeken yerlerinden olan Stockholm’u yılda 1 milyonun üzerinde turist ziyaret etmektedir. Bu kentin turizm merkezi olmasında hiç kuşkusuz tarihi yapıları, doğaya doyuran yeşil alanları, parkları, mimari yapıları ve eğitim merkezleri oldukça etkilidir. 

Stockholm konum olarak; İsveç'in orta-güneydoğu kuşağında yer alır ve Mälaren Gölü'nün Baltık Denizi ile birleştiği bölgede kurludur. Kent merkezinde Stockholm Takımadaları’nı takip eden 14 ada vardır. Kent merkezi Riddiarfjärden Körfezi’nde, yani su üzerindedir. Stockholm hem doğayla iç içe hem de suyu bol bir kenttir. Şehrin 10’da 3’ü su yolları ile kapıyken diğer 10’da 3’ü ise park ve yeşil alanlarla kaplıdır. Stockholm’un havasının bu denli temiz olmasında yeşil alanların katkısı oldukça fazladır. 

Stockholm, bir belediye olarak bölgelere ayrılmış durumdadır. Oluşturulan alt birimler bölgenin sosyal ve toplumsal yaşamı, eğitim ve kültürel faaliyetlerinden sorumludur. Ayrıca mecliste alınan kararlar doğrultusunda yönetimin kendilerine verdikleri görevleri yerine getirirler. Stockholm Belediyesi; Stockholm Kent Merkezi (Innerstaden), Güney Stockholm (Söderort) ve Batı Stockholm (Västerort) olmak üzere 3 bölgeye ayrılmıştır. Stockholm Kent Merkezi’nde Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm, Östermalm; Güney Stockholm’da Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Hägersten-Liljeholmen, Skarpnäck, Skärholmen, Älvsjö; Batı Stockholm’da ise Bromma, Hässelby-Vällingby, Rinkeby-Kista ve Spånga-Tensta bulunur. 

Nemli kıta iklim özelliklerine sahip olan Stockholm’da gündüzleri yaz aylarında 18, kış aylarında ise 6 saat olarak yaşanmaktadır. Bunun sebebi kentin çok kuzeyde yer almasıdır. Bu konum özelliğine rağmen kentte yıl boyunca ılık ve yumuşak bir iklim görülmektedir. Bu duruma da Gulf Stream isimli sıcak su akıntıları sebep olmaktadır. Stocholm yılda ortalama bin 981 saat güneş görmektedir. 

Kent yaz aylarında diğer kuzey ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça sıcaktır. Yazın en fazla 23 °C, en az ise 15 °C sıcaklık görülür. Bununla birlikte sıcak rüzgarlar ile sıcaklığın 25 °C’nin üzerinde çıktığı da olur. Bahar ayları ise serin ve ılık bir hava vardır. Yıllık yağış 539 mm civarındadır. Yağışlar bahar aylarında yağmur, kış aylarında ise kar şeklindedir. Kent yılın ortalama 164 gününü yağışlı geçirir. 

Stockholm’da sanayi kentin dışındadır. Bu durum da havanın temiz olmasında etkilidir. Bu kentte halkın 10’da 8’i hizmet sektöründe çalışmaktadır. Ayrıca Stockholm’un İsveç’in finans merkezi olduğunu ve merkez İsveç olan bankaların büyük bölümün bu kentte olduğunu söylemek mümkündür. Kentte turizm de oldukça önemli bir ekonomik kaynaktır. 

Zürih, İsviçre

zürihalli

2013 verilerine göre nüfusu 394 bin 709 olan Zürih, İsviçre’nin en büyük kenti olma özelliği taşıyor. Zürih Kantonu’nun başkenti olan bu şehir için ülkenin ekonomik ve kültürel başkenti desek kesinlikle abartmış olmayız. 

Zürih konum itibariyle; deniz seviyesinden 408 metre yükseklikte, Zürih gölünün kuzey kıyısında, Alp dağlarına 30 kilometre mesafede, batı ve doğusunda ağaçlıklı tepelerin olduğu bir bölgededir. 91.88 kilometrekarelik bir alana yayılan şehrin 4.1 kilometrekaresini Zürih Gölü oluşturmaktadır. Bu bölümün kuzeyinde İsviçre Platosu uzanır. Şehrin en kalabalık bölgeleri Limnat Nehri’nin kıyılarıdır. 

Kozmopolit bir şehir olan Zürih’te yaşayanların yüzde 31.3’ü farklı ulusların vatandaşlarıdır. Yabancı nüfusun büyük bölümünü Almanlar, İtalyanlar ve Portekizliler oluşturmaktadır. Zürih’te devlet kurumları, basın kuruluşları, okullar, mahkemeler ve her tür yazılı formda kullanılan resmi dil Almancadır. Konuşma dili olarak ise Zürih Almancası kullanılır. 

Zürih’te ılıman iklim özellikleri görülür. Konum itibariyle Atlantik iklim ile karasal ikliminin değişim noktasındadır. Dolayısıyla da Atlas Okyanusu’ndan gelen rüzgarların etkisine maruz kalmaktadır. Bu nedenle de iklim kuzeyde bulunan bir şehre göre tahmin edilenden daha ılık ve daha yağışlıdır. Ara ara Doğu Avrupa’dan gelen soğuk kuzeydoğu rüzgarları hava sıcaklığını etkilemektedir. Yapılan gözlemler doğrultusunda şehirdeki yıllık ortalama ısı 8.5 °C’dir. En soğuk ay ortalama -0.5 °C ile Ocak ayıdır. En yüksek sıcaklık ise ortalama 17.6 °C ile Temmuz ayındadır. Ortalama olarak en düşük ortalama aylık ısının 0 °C altına düştüğü gün sayısı 88 olarak raporlanmıştır. En yüksek aylık ortalama ısının 25 °C’nin üstünde olduğu gün sayısı ise 30 olarak raporlanmıştır. İlkbahar ve sonbahar aylarında soğuk ve ılımlı hava gözlemlenir. 

Şehir, Kreis adı verilen 12 bölgeye ayrılmıştır. Bölgeler Kreis 1, Kreis 2… şeklinde 1’den 12’ye kadar numaralandırılmıştır. Her bir bölge de kendi içinde semtlere (Quartier) ayrılmıştır. Semtlerin toplam sayısı 34’tür. Kreis’lerde belediye işlevlerini yapan Kreisbüro  yer almaktadır. Büyük semtlerde Quartierbürolar da bulunur. Posta kodu konusunda ise farklı bir ayrım yapılmış ve Zürih 25 posta kodu alanına bölünmüştür. 

Tallin, Estonya


Estonya’nın başkenti olan Tallin aynı zamanda ana liman kentidir. Estonya’nın Harjumaa bölgesindedir. Bu kentin en büyük gölü bölgenin içme suyu ihtiyacını da karşılayan Ülemiste’dir. Baltık Denizi’nin kıyısında konumlanan bu kent, Helsinki’nin 80 kilometre güneyindedir. 2005 verilerine göre nüfusu 401 bin 694’tür. 

Tallin kelimesinin nereden geldiği bilinmemektedir. Ancak kelime kökeni olarak "Taani-linn" yani “Danimarkalılar'ın Kenti” ya da "Talu Linn" yani “Çiftçi Kenti” olduğu tahmin edilmektedir. Tallin isminin kabulü ise 1918 yılında, Estonya bağımsızlığını kazandıktan sonra gerçekleşmiştir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın