Makaleler

Ali Saydam Kimdir?

Yazar: Hakan Kutluay
Ali Saydam Kimdir?

Türkiye’nin en önemli halkla ilişkiler ve iletişim uzmanlarından biri olan Ali Saydam, gazeteci, yazar ve öğretim görevlisidir. Bersay İletişim Grubu Yönetim Kurulu Onursal Başkanı da olan Saydam, 14 Aralık 1946 Ankara doğumludur. Ali Saydam, 1965 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1965-1974 yılları arasında Bern Üniversitesi’nde kimya öğrenimi görmüştür. Goethe Enstitüsü’nde Almanca öğretmenliği kurslarına da devam eden Ali Saydam, 1978 yılında yabancı dil olarak Almanca öğretmenliği sertifikası almıştır. Sertifikasını aldıktan sonra Milliyet Gazetesi’nde (Hey Dergisi) muhabir olarak çalışmaya başlamıştır. Ali Saydam o dönemlerde hem muhabirlik mesleğini yapmış hem de Goethe Enstitüsü’nün İstanbul şubesinde Almanca öğretmenliği yapmıştır.

Ali Saydam, 1982-1986 yılları arasında Karacan Yayınları’nda yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlük görevlerini üstlenmiştir. Aynı zamanda 11 yayınında grup editörlüğünü yürütmüştür. Aralık 1985’te yayın hayatına başlayan Playboy Türkiye Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmıştır. 1986-1988 yılları arasında da Sabah Dergi Grubu genel müdürü olarak görev yapmış, 1988 yılında da Güneş Yayınları’nın kurucu ortağı ve genel müdürü olmuştur. Ali Saydam görev yaptığı süre içerisinde her iki yayınevinde çok sayıda kitap ve derginin yayınını yönetmiştir.

1993-1997 yılları arasında TRT kanalında yayınlanan iki programın danışmanlığını ve TRT-2’de yayınlanan ‘Ne Var Ne Yok’ adlı programın sunuculuğunu yapmıştır. Aynı dönemde TRT-2’de yayınlanan ‘Cumhuriyete Kanat Gerenler’ belgeseli ve ‘Ondan Sonra’ adlı magazin programının sorumluluğunu üstlenmiştir. 2000-2001 yılları arasında Kanal 7’de ‘İletişimde Ne Var Ne Yok’ adlı programın sunuculuğunu yapmıştır. Ali Saydam 1998’de kurulan halkla ilişkilerde medya araştırma, değerlendirme ve ölçümleme hizmeti veren PRNET’in kurucularındandır. Saydam, günümüzde Bersay İletişim Danışmanlığı, Kesişim Yayıncılık ve Tasarım, Gravital Dijital İletişim Danışmanlığı ve Bersay İletişim Enstitüsünün oluşturduğu Bersay İletişim Grubu’nun Yönetim Kurulu Onursal Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Ali Saydam 2002 yılında Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığına başlamış, 2006 yılına kadar da gazetede her alanda yaşanan iletişim sorunları, reklam ve PR üzerine eleştiri yazıları yazmıştır. 2006-2012 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde köşe yazılarına devam eden Saydam, 11 Eylül 2012 tarihinden itibaren Yeni Şafak Gazetesi’nde ve 1 Ocak 2005 tarihinden beri de Marketing Türkiye Dergisi ve Finans Dünyası Dergisi’nde iş iletişimi üzerine yazılar yazmaya devam etmektedir. Saydam ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM’in dergisi ‘TİM Report’a ve Yeni Şafak Grubu’nun ekonomi dergisi Derin Ekonomi’ye de köşe yazıları yazmaktadır.

Ali Saydam, 10 yıl süreyle İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde lisans ve yüksek lisans sınıflarına ders vermiştir. Hala Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nde Özel Müşteri İlişkileri Yönetimi (Account Management) dersi ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi Komutanlığı’nda Algılama Yönetimi ve Stratejik İletişim dersleri vermektedir.

Ali Saydam, İstanbul Erkek Liseliler Vakfı (İELEV), Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Türkiye Halkla İlişkiler Deneği (TÜHİD), Türkiye Yeni Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Üyesidir.

Çok yönlü bir iletişim uzmanı olan Ali Saydam, kitap okumanın her insanın hayatını zenginleştireceğine ve değiştireceğine inananlardandır. İşte Saydam’ın hayatını zenginleştiren bu önemli kitaplardan bazıları; Ahmet Hamdi Tanpınar- Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Albert Camus- Yabancı, Ülkü Karaosmanoğlu-İsyanın Bin Yüzü, Philip Kotler-Pazarlama Yönetimi’dir.

Türkiye’de halkla ilişkiler denilince akla ilk gelen önemli isimlerden olan Ali Saydam, Türk yayın hayatına önemli eserler kazandırmıştır. İletişim alanında başucu kitabı niteliğinde olan bu eserler ise şunlardır:

Algılama Yönetimi

Ali Saydam’ın 2005 yılında çıkan kitabı, beş baskı yapmıştır. Algılama Yönetimi, 2013 yılında Perception Management adıyla İngilizce ve daha sonra da Almancaya çevrilmiştir. Altı bölümden oluşan kitapta iletişimin sistematiği ve algılama yönetiminin temel kuralları ele alınmıştır. Halkla ilişkiler konusunda ufuk açıcı bir kitap olan Algılama Yönetimi, Ali Saydam’ın bilim adamlarına, akademisyenlere ve öğrencilere halkla ilişkiler konusunu genel özellikleri ve Türkiye’de nasıl uygulandığını öğrenmek isten tüm yöneticilere başucu kitabı olarak önerilen önemli bir kitaptır.

Eş ve Müşteri Nasıl Kaybedilir?

Ali Saydam’ın 2010 yılında yayınlanan ve dört yılda yayına hazırlanan kitabı Eş ve Müşteri Nasıl Kaybedilir? İlişkilerdeki bir numaralı düşmanı, kimin kimi yöneteceği, ilişkilerdeki 7 ölümcül günah, aşk ve nefret arasındaki ince çizgi, dinlememek ve ısrarın dozu gibi birçok soruna ipuçlarıyla birlikte yanıt aramaktadır. Kitap, okura, eş ve müşteri kaybetmeme refleksi kazandırmayı amaçlamaktadır.

Vazgeçmek Özgürlüktür 

2011 yılında yayınlanan ve Ali Saydam’ın üçüncü kitabı Vazgeçmek Özgürlüktür’tür. İletişim alanındaki dönüşümcü düşüncelerini bu kitabında toplayan Ali Saydam, bazı sorulara yanıt aramaktadır. Bu sorulardan bazıları ise şunlardır:

  • Yönetici mi yoksa lider mi olmak gerekir? 
  • Kendimizi farklılaştırarak ön plana çıkaracak değerler nelerdir? 
  • İtibar, özellikle zor günlerde insanları da kurumları da nasıl korur? 
  • Gerçekliğimizin değerine yakışan algılamayı nasıl oluşturdunuz? 
  • İnsan kaynak mıdır, kıymet midir? 
  • Kriz iletişiminde bireysel sezgi, hız, deneyim ve becerinin rolü nedir? 
  • Marka ruhunun altını çizmek için nelerden vazgeçmeliyiz? 

İktidar Yalnızlıktır

2012 yılında yayınlanan İktidar Yalnızlık’tır, Ali Saydam’ın Vazgeçmek Özgürlüktür kitabının devamıdır. İletişim alanına ilgi duyan bütün meraklılar ve uzmanlar için bir amentü kitabı niteliğindedir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın