Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Türkiye'de Düzenlenen En Meşhur 12 Festival (Müzik - Film ve Dahası)

yazar: Büşra Sunal

Türkiye çok sayıda festivale ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallerin büyük çoğunluğu bahar ve yaz aylarında düzenlenmekte ve yine büyük çoğunluğunun ev sahipliğini büyük şehirler ve tatil beldeleri yapmaktadır. Bununla birlikte diğer birçok şehrimizde de yılın çeşitli zamanlarında birbirinden farklı festivaller düzenlenmektedir. 

Ülkemizde düzenlelen festivallerden bazıları şunlardır:

İstanbul Film Festivali


İKSV (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) tarafından her sene düzenlenen İstanbul Film Festivali şehirdeki çeşitli sinema salonlarında gerçekleşmektedir. 1982 senesinden beri varolan bu festivalde çok sayıda film izleyiciyle buluşmaktadır. Filmlerin yanısıra çeşitli toplantılar ve sergiler de düzenlenmektedir. 1984’ten bu yana Nisan aylarında gerçekleşen İstanbul Film Festivali 2017’de de yine Nisan ayında gerçekleşecektir.

İstanbul Caz Festivali


1994 senesinden bu yana düzenlenen İstanbul Caz Festivali şehrin çeşitli mekanlarında gerçekleşmektedir. Bu festival de yine İKSV tarafından düzenlenmekte olup bugüne kadar Natalie Cole, Marcus Miller ve Tony Bennett gibi önemli müzisyenleri ağırlamıştır. İstanbul Caz Festivali caz müziğinin yanısıra blues, pop, rock gibi farklı müzik türlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

İstanbul Müzik Festivali


40 yıldan fazla bir süredir düzenlenen İstanbul Müzik Festivali ülkemizin önemli klasik müzik etkinliklerinden bir tanesidir. Bugüne kadar Fazıl Say, Suna Kan, Juan Diego Florez, Anne Sophie Mutter ve İdil Biret gibi solistleri misafir eden İstanbul Müzik Festivali de yine İKSV tarafından düzenlenmektedir.

İstanbul Shopping Fest


İstanbul Shopping Fest adından da anlaşılacağı üzere bir alışveriş festivalidir. Ancak İstanbul Shopping Fest’e katılacakları alışverişten fazlası beklemektedir. Birçok AVM’de ve şehrin çeşitli noktalarında konserler, etkinlikler, defileler düzenlenmekte; böylelikle insanlar bir yandan alışveriş yaparken bir yandan da keyifli zaman geçirebilmektedirler. Ayrıca festival süresince birçok markada indirimler ve kampanyalar da olmaktadır. İstanbul Shopping Fest 2017 senesinde 1-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecektir.

One Love Festival


İlki 2002 senesinde Efes Pilsen tarafından düzenlenmiştir. One Love Festival’e katılanlar hem müzik dinlemekte hem de açık havada keyifli bir gün geçirebilmektedirler. Ayrıca gün boyunca çeşitli aktiviteler de düzenlenmektedir. 17 Temmuz 2016 tarihinde 15.sinin düzenlenmesi planlanmış ancak daha sonra etkinlik iptal edilmiştir. Festivale ait internet sitesinde 2017 senesinde buluşulacağı belirtilmektedir.

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali


!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali 2002’den bu yana düzenlenmektedir. Festival süresince sinemaseverler dünyanın birçok yerinden farklı bakışlarla tanışmaktadır.Festival her sene Şubat ve Mart aylarında İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Cinemaximum Sinemalarında izleyiciyle buluşmaktadır.

Zeytinli Rock Festivali


Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenen Zeytinli Rock Festivali’nde her sene birbirinden önemli sanatçılar sahne almaktadır. 2016 senesinde Zeytinli Beldesi Dalyan Sahili’ndeki festival alanı binlerce ziyaretçiyi ve Hayko Cepkin, Teoman, Selda Bağcan, Şebnem Ferah gibi sanatçıları misafir etmiştir.

Marmaris Denizcilik ve Bahar Festivali


Muğla’nın ilçelerinden bir tanesi olan Marmaris de birden fazla festivale ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallerden bir tanesi her sene mayıs ayında düzenlenen Denizcilik ve Bahar Festivali’dir. Festival süresince konserler, çeşitli aktiviteler ve yat yarışları düzenlenmektedir. Ülkemizin önemli tatil beldelerinden olan Marmaris’te ayrıca Uluslararası Marmaris Yat Festivali, Uluslararası Marmaris Kısa Film Festivali ve Uluslararası Marmaris Müzik Festivali gibi festivaller de düzenlenmektedir.

Uluslararası Alanya Caz Günleri


Ülkemizin bir diğer önemli turistik noktası olan Alanya da Uluslararası Alanya Caz Günleri’ne ev sahipliği yapmaktadır. 2016 senesinde 13.sü düzenlenen bu etkinlikte dünyaca ünlü caz sanatçıları performans sergilemektedir.

Nilüfer Müzik Festivali


Bursa hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken şehirlerimizden bir tanesidir. Şehir çok sayıda tarihi esere, birbirinden güzel köylere ve de doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Hal böyle olunca da seyahat severlerin ilgisini çeken şehirler arasında yer almaktadır. Bursa’da ayrıca çok sayıda festival de düzenlenmektedir. Bu festivallerden bir tanesi olan Nilüfer Müzik Festivali 2016 senesinde 2-3-4 Eylül tarihlerinde Balat Atatürk Ormanı’nda düzenlenmiş ve festivalde Duman, Athena, Pinhani, Ceylan Ertem, Kalben, Deniz Tekin gibi isimler sahne almıştır. Nilüfer Müzik Festivali’nin 2017’de 10-11-12-13 Ağustos tarihlerinde yine Balat Atatürk Ormanı’nda yapılması planlanmaktadır.

Alaçatı Ot Festivali

2017’de de 8.si yapılması planlanan Alaçatı Ot Festivali otları tanıma ve toplama gezilerine, çeşitli seminerlere, yemek atölyelerine ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Festival süresince çok sayıda blogger, aşçı ve akademisyenlerin söyleşileri ve atölyeleri düzenlenmektedir. 

Holifest İzmir 2017


Holifest geleneksel Hint kültürünün en büyük bayramlarındandır ve dünyanın birçok ülkesinde coşkuyla kutlanmaktadır. Türkiye’de ise ilki 2016 senesinde İstanbul’da kutlanmıştır ve 2017 senesinde de İzmir’de kutlanması planlanmaktadır. Etkinlikte Hint mutfağının lezzetlerinin tadılabileceği restoranlar, Hintli DJ’ler, Hint kınası atölyeleri ve çok daha fazlası olacaktır. Bu festivale katılacakları rengarenk, dolu dolu ve eğlenceli bir cumartesi günü beklemektedir.

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali

Uzun yıllardır düzenlenen festivallerden bir tanesi olan Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali film gösterimlerinin yanısıra çok sayıda etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin alanındaki en büyük etkinliklerden bir tanesi olan bu festivalin ilki 2000 senesinde düzenlenmiştir. 

İzmir ayrıca Boyoz Festivali, Kitap Okuma Festivali, Avrupa Caz Festivali, Uluslararası İzmir Kukla Günleri, Urla Enginar Festivali ve Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali gibi festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

Son Olarak…

Türkiye festivaller bakımından zengin bir ülkedir ve ülkedeki bütün festivalleri bir yazıya sığdırabilmek pek mümkün değildir. İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde ve Marmaris, Alanya gibi tatil beldelerinde birçok festival düzenlenmektedir. Bununla birlikte ülkemizin diğer birçok noktası da bazı festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Bağbozumu Festivali (Bozcaada), Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Beypazarı Havuç Festivali, Tekirdağ Kiraz Festivali ve Kızılcahamam Su Festivali bunlardan sadece birkaç tanesidir.

İlgili Makaleler