Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Çıtır Muffin Börekler

yazar: Çisem Soylu

Fırından yeni çıkmış mis gibi el açması bir böreğe günün hangi saatinde olursa olsun hayır diyemeyiz ancak her zaman evde yufka açacak vakit ya da enerjiyi bulamayabiliriz. Böyle durumlarda hazır yufkalar kurtarıcı olabiliyor. Önemli olan hazır yufkayı nasıl ıslattığınız ve iç harcını nelerle, ne şekilde hazırladığınız. Biraz özen ve ayrıntı ile hazır yufkadan da parmakları yedirecek börekler yapmanız oldukça mümkün.

Börek yaparken genellikle normal yufka kullanılır ancak biraz daha farklı ve çıtır çıtır bir lezzet elde etmek istiyorsanız yapmanız gereken şey böreklik değil baklavalık yufkayı seçmek. Baklavalık yufka adından ötürü sadece baklava yapımında kullanılan bir yufka gibi anlaşılsa da size nefis börekler yapma imkanını da tanıyor.

Mutfakta olmaz diye bir şey yok, önemli olan canınızın ne istediği ve yaratıcılığınızı kullanmanıza ne kadar izin verdiğinizdir.

Çıtır muffin börekler için gereken malzemeler:

  • 6 adet baklavalık yufka ( Her bir börek için 1 adet baklavalık yufka kullanacağız ) 
  • 7-8 tane sosis 
  • 1 adet çarliston biber ya da sivri biber 
  • Kaşar peyniri 
  • 7 yemek kaşığı süt 
  • 7 yemek kaşığı soda 
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • Tuz, karabiber 

Baklavalık yufka ile herhangi bir şey yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey onu harç öncesinde kuru tutmak. Baklavalık yufka çok ince formlu ve narin bir ürün olduğu için ıslak bir zeminle ya da ıslak parmaklarınızla temas ettiğinde zarar görebiliyor. O yüzden onu mümkün olduğunca kuru tutmaya özen göstermeniz gerekli.

Bu tarifteki ölçüler 6’lı muffin kabı için verilmiştir. Eğer daha fazla sayıda börek yapacaksanız ölçüyü buna göre değiştirebilirsiniz.

Öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayıp alt üst pişirmede fanlı ayarda ısınmaya bırakalım.

Sosisleri halka halka dilimleyelim. Biberin iç çekirdeklerini temizledikten sonra boydan görde bölüp küçük parçalara ayıralım. Az miktarda sıvıyağda hafifçe kavuralım.

Kaşar peynirini küp küp doğrayıp kenara alalım.

Silikon muffin kalıbı kullanacağımız ve börekleri sıvı harçla ıslatacağımız için kalıbı ayrıca yağlamamıza gerek yok.

Yufkaları ikiye bölerek yarısını muffin kalıbının içine gelişigüzel bir şekilde yerleştirip güzelce bastıralım.

Üzerine hazırladığımız sosisli harçtan ve küp küp doğradığımız kaşar peynirlerinden koyalım.

Daha sonra yufkanın diğer yarısını yine gelişigüzel bir şekilde böreklerin üzerini kapatmak için kullanalım, iyice bastıralım.

Son aşamada süt, soda ve sıvıyağı bir kâsede karıştırıp her bir böreğin üzerine 3 yemek kaşığı dökerek börekleri güzelce ıslatalım. Bu ıslatma işlemi esnasında 3 kaşığı ardarda dökmek yerine tüm böreklere birer kaşık döküp harcı emdikten sonra ikinci ve üçüncü kaşık harçları dökelim.

Isınan fırında orta rafta 25-30 dakika pişirelim.

Altlarının iyice kızarması için son 5 dakikada fırının en alt rafına alalım.

Afiyet olsun.


İlgili Makaleler