Makaleler

Yeşim Taşı Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri

Yazar: Hakan Kutluay
Yeşim Taşı Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri

Doğanın insanoğluna sunduğu büyük nimetlerden olan şifalı taşlar, insanlığın bedensel, ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı kalması için yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Uzun bir oluşum süresi geçirirler ve bu oluşum sürecinde birçok doğal enerjiyi yapılarında toplarlar. İşte bu pozitif enerji taşları değerli kılar. Her ne kadar bilimsel olarak ispatlanamasa da, insanlar deneme yanılma yöntemiyle pozitif enerjinin etkilerini hissetmişler ve hayatın her alanında kullanmaya başlamışlardır. Günümüzde taş pazarında değerli ve önemli bir yeri olan yeşim taşı da bunlardan biridir.

Doğada genel olarak yeşil renkte bulunan fakat ara ara sarı, kahverengi, kırmızı ve beyaz renklerde de görülen yeşim taşı, akik kadar değerli olan şifalı taşlardandır. Anavatanı Çin olan yeşim taşı adeta bu ülkeyle özdeşleşmiştir. Çin’le özdeşleşmesinin sebebi ise bir efsaneye dayanır. Efsaneye göre büyük Çin Ejderi’nin yeryüzüne boşalttığı tohumlar donarak yeşim taşını oluşturmuştur. İşte bu nedenle Çin için tılsım haline gelen yeşim taşı, adını tüm dünyaya duyurmuştur.

Yüzyıllardır mücevherat ve küçük heykel yapımında kullanılan yeşim taşının sertliği 6.5-7.0 arasındadır. Yeşim taşının iki çeşidi vardır. Jadeit ve nefrit.

Yeşim taşı mermerden daha sert, doğal bir taş cinsidir. Yapı olarak alüminyum, sodyum ve silikattan oluşan jadeit; magnezyum, kalsiyum ve demir silikattan oluşan nefrit olmak üzere iki çeşitten oluşur. Her çeşidin ve her rengin kendine özgü farklı özellikleri vardır. Şimdi bu iki çeşit yeşim taşının özelliklerini inceleyelim.

Jadeit Taşı

Mutluluk taşı olarak da adlandırılan jadeit taşı, faklı renklerde olabilir. Özellikle yeşilin farklı tonları başta olmak üzere sarı, kırmızı, leylak, portakal, siyah, pembe, kahverengi ve mavi renklerde olabilir. Ama en değerli olanı koyu yeşil renkte olanıdır. Volkanik olaylar sonucu oluşan Jadeit, bazı bölgelerde şahane yeşim taşı olarak bilinmektedir. Uzak Doğu ülkelerinde yüzyıllardır bilinen ve kullanılan jadeit, yapısında küçük taneciklerin bulunmasından dolayı işlenmesi oldukça zordur. Jadeit taşının sertlik derecesi 7’dir. Oldukça sert ve dayanıklı bir taştır. İşlenmesi zor olduğu içinde masrafı fazladır.

İncimsi, yağsı ve mumsu bir parlaklığı olan jadeit, opak görünüme yakın yarısaydamdır. Fazilet, sevgi ve toplumsal konumun sembolüdür. En değerli jadeit, Burma (Myanmar) Kolombiya, Kanada, ABD, Tibet ve Çin’de çıkartılır.

Şans getirdiğine inanılan Jadeit, eski çağlarda Çin’de yapılan evlerin temelinde ve çatılarında kullanılırdı. Sebebi ise; jadeit taşının evleri yıldırımlardan koruduğuna inanılmasıdır. Bunun yanında bolluk ve bereket getirmesi de diğer inançlar arasındadır.

Jadeit taşının etkisini arttırmak için arada temizlenmesi gerekir. Tuzlu ya da sirkeli suyun içinde 10 dk bekletebilir veya 1 gün güneşte bekleterek temizleyebilirsiniz. Yine jadeit taşından yapılmış takılarınızı aynı yöntemle temizlenebilirsiniz.

Nefrit Taşı

Nefrit türü yeşim taşı, jadeit türüne göre daha yaygın bulunur. Çinliler bu türü daha çok heykel yapımında kullanırlar. Çinliler oymalarını jedait taşının keşfine kadar yani 17. yüzyıldan sonra nefrit ile yapmışlardır. Renkleri genellikle yeşilin farklı tonlarıdır. Ama daha çok zeytin yeşilidir. Sertlik derececi 6,5 olan nefrit, kolay kırılan bir taştır. Jadeit taşı kadar sert yapıda değildir. Taşın yarısaydam ve mat görüntüsünün yanında,  incimsi ve mumsu bir parlaklığı vardır ve iri parçalar halinde bulunur. Belli işlemlerden geçip, satışa sunulurken cilalandığı için daha parlak görünebilir. Cennet taşı olarakta bilinen nefrit, fazilet ve saadetin sembolüdür. Gizli özellikleri ve etkileri vardır. Üzerinde nefrit taşı taşıyan kişiler, onun güzelliklerinden ve faziletlerinden faydalanırlar.

Dünya üzerinde en önemli nefrit yatakları, Çin’deki Khotan ve Kaşgar bölgelerinde bulunur. Çin dışında Sibirya, Yeni Zelanda’nın Kuzey ve Güney Adası, Rusya, Kanada, Meksika, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan, Zimbabve, Almanya, Polonya ve İsviçre’de nefrit yatakları vardır.

Uzun yıllar Yeni Zelanda’da Maoriler tarafından süs ve silah yapımında kullanılmıştır. Günümüzde mücevher yapımı için kullanılan nefritin madenciliği kısıtlanarak, kontrol altına alınmıştır.

Böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen nefrit taşı, Uzak Doğu ülkelerinde çok değer verilen bir taştır.

Yeşim Taşı Nerelerden Çıkartılır?

Yeşim taşı dünya üzerinde ABD, Rusya, Yeni Zelanda, Meksika, Myanmar, Çin, Türkistan ve Guetamala gibi ülkelerden çıkartılmaktadır. Çinliler tarafından kutsal kabul edilen yeşim taşının bir tek mor rengi ülkemizde bulunmaktadır. Diğer ülkelerden yoğun bir talep alan mor yeşim taşı Türkiye’nin komşu ülkelerinde yaşayan bazı işadamlarının sık kullandığı ve yanlarından ayırmadığı değerli bir taştır.

Yeşim Taşının Faydaları

Fiziksel ve metafiziksel birçok faydası olan yeşim taşı özellikle Çinliler tarafından çok sık kullanılmaktadır. Çinliler yeşim taşının ticaret hayatında bereket ve şans getireceğine inanırlar. Özellikle iş hayatına başlamadan önce yeşim taşından yontulmuş hayvan figürlü tılsımlara dokunup, okşarlar. Böylece daha fazla kazanç elde edeceklerine inanırlar.

Yeşim taşı ruhu ve bedeni tüm hastalıklardan korur. Hastalıkları iyileştirici özelliğe sahiptir. İnsanın içinde bulunduğu ruhsal gerginlikleri azaltarak,  ruhu rahatlatır ve dinlendirir. Ruh ile beden, duygu ve düşünceler arasındaki dengeyi sağlayarak, insanı karmaşadan kurtarır.

İnsanı ikilemde bırakan karışık duygulardan kurtararak daha net olmanızı sağlar. Aşırı duygusallığın insana verdiği zararı engelleyerek, duygusallığın normal ölçülerde yaşanmasına yardımcı olur. En önemlisi insanları duygularının esaretinden kurtarır.  

İnsana, ikili ilişkilerde ve toplumsal ilişkilerde, karşı tarafı etkileme gücü verir.

Pozitif enerji ve sıcaklık veren yeşim taşı, yüzük, bileklik ve kolye olarak kullanıldığında, insana cesaret verir. Akıl ve iradesini güçlendirir. Dürüstlük ve adalet gibi kutsal duyguların ortaya çıkmasını sağlar.

Yersiz korkuları yok eden ve endişeyi azaltan yeşim taşı, sınava giren öğrencilerin odaklanma problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Bunun içinde yeşim taşını sol elinizde taşımalısınız ya da kalbinize yakın bir yere takmalısınız. Yeşim taşı, kullanan insanlar da kibir duygusunun oluşmasını engeller, düş gücünüzü artırarak, güzel rüyalar görmenizi sağlar. İnsanı, sihir ve büyünün olumsuz etkilerinden koruyan değerli bir taştır. Yeşim taşını elinizin içinde tuttuğunu da ısındığınızı ve rahatladığınızı hissedersiniz.

Yeşim taşı bir tür antioksidandır. Denge ve şifa verici özelliğinden dolayı toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.  Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak, uzun ve dinç bir yaşam sağlar. Yeşim taşının bilinen en önemli faydası diş ağrısına çok iyi gelen şifalı bir taş olmasıdır. Yeşim taşını ağrıyan dişinize yapışık bir şekilde tuttuğunuzda, diş ağrınızın hafiflediğini hissedeceksiniz. Ayrıca yeşim taşı, diş yapısının gelişimine de katkı sağlamaktadır.

 Göz bozukluğuna iyi gelir ve göz hastalıkları için şifa kaynağıdır. Bunun için yeşim taşının içine bakarak, göz teması sağlamanız gerekir.

Dengeli ve iyileştirici özelliğini yeşil renginden alan yeşim taşı, günlük kullanım için çok uygun bir taştır. Safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Özellikle mesane hastalıklarını iyileştirdiği söylenir. Yine adet sancılarını hafiflettiğine ve doğumu kolaylaştırdığına inanılır.

Yeşim taşının, baş ağrılarını hafifletici özelliği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Kalp, damar ve diyabet hastalıklarının tedavisinde de yeşim taşından yararlanılır. Yüksek tansiyonu düzenleyerek, normal seviyeye inmesine yardımcı olur. Ayrıca yeşim taşının akıl hastalığına da iyi geldiğine inanılır.

Yeşim taşı, ikizler, koç, boğa, terazi ve başak burçlarının uğurlu taşıdır.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın