Makaleler

Suluboya ve Anilin Boya Teknikleri

Yazar: Ahmet Polatlı

Suluboyalar tablet bi şekilde veya tüpte olmak üzere, tek tek veya takım halinde satılır. şeffaf veya örtücü bir şekilde kullanılabilir. Mürekkep kıvamındaki anilin boyalar ise cam şişelerde satılır. Yüksek yoğunluktaki renkler suyla karıştırılarak açılabilir.

Suluboya tekniğinin en belirgin özelliği, renklerin şeffaf ve canlı kullanımıdır. Boyamaya açık tonlarla başlanır. Renk tonları lazım bölgelere katmanlar halinde sürülerek güçlendirilir veya koyulaştırılır.

Suluboya; sabır ve titizlik isteyen bir tekniktir. ak rengin kullanılacağı bölgelerde boyama yapılmaz, kağıdın beyazından yararlanılır.

İyi bir suluboya kağıdı, pamuk esaslı ve emicidir. Parlak yüzeyli kağıtlar fırça izlerini gösterir ve istenmeyen lekelerin oluşmasına niçin olur. Kağıdın greni arttıkça, renk geçişleri yapmak kolaylaşır. Suluboya kağıtları tabaka veya bloknot halinde satılmaktadır. Kağıt, çalışma sırasında ıslandıkça; kıvrılıp, dalgalanmaya başlar. Bunun önüne geçmek sebebiyle, suluboya veya anilin boya çalışmasında kullanılacak kağıdın ıslatılarak gerilmesi gerekir. Islatılan veya süngerle nemlendirilen kağıt tabakası, bir tahta veya sunta üzerine serilir ve dört kenarından bantlanarak kurumaya bırakılır. Çalışma bittikten ve bütünüyle kuruduktan sonraları, kağıt tabakası sunta veya tahta üzerinden maket bıçağı birlikte kesilerek çıkarılır.

Suluboya ve anîlinle yapılan çalışmalarda iyi kalitede samur fırçalar tercih edilmelidir.

Suluboya ve anilin boya birlikte yapılan illüstrasyonlarda; maskeleme sıvıları (latex, kauçuk çözeltisi vb) ve maskeleme filmlerinden de yararlanılır. Maskeleme sıvıları; kağıt üzerine fırça birlikte uygulanır ve çalışmanın sonunda kağıt yüzeyinden kolayca temizlenir.

Suluboya ve anilin boya birlikte yapılan illüstrasyonlarda iki çeşit boyama yöntemi kullanılır.

  1. Kuru Boyama Yöntemi: Renk tonları açıktan koyuya doğru sürülür ve bütün defasında bir önceki boya katmanının kuruması beklenir. detaylı çalışmalarda bu metot tercih edilmelidir.
  2. Sulu Boyama Yöntemi: Daha deneysel olan ve ustalık isteyen bu yöntemde renk katmanları; kurumaları beklenmeksizin üstüste uygulanır. Renkler birbirleriyle karışarak daha soyut ve organik şekiller oluşturur.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın