Köyden Şehre Çile
Yazar: nazo | Tarih: 21.09.2008 | Gösterim: 102
Hem köyle hem de şehirle bağlantısı olanlar, sanıldığının aksine, büyük eziyet çekerler aslında. Uzaktan bakıldığın da bal-kaymak gibi görünebilir hayatları ,oysa gerçekler çok farklıdır.Şehre çalışmak için gelen ailelerin burunlarında tüter memleket. Bir çok şehirli “o zaman gelmesinler kardeşim” diyebilir.Onlarda haklı tabi, uzaktan ahkam kesmek basittir. Ya çocuğunu okutmaya gelmiştir ya da geçim derdinin sürüklemesiyle. Ya da kim bilir dertleri ne ? Kim bilir belki kanlısından kaçıyordur.
Köyden şehre gidiş gelişler insanlara eziyet gibi gelir. Hem yolcu için hem de otobüs şirketleri bu konuda oldukça şikayetçiler. Memleketten dönen yolcular , kış boyu tüketecekleri yiyecekleri çuvallarla – bidonlarla getirmiş. Otobüsler şehre yetişip , perona girince , curcuna başlıyor. Bagaj kapıları açılıyor, eşyalar indiriliyor, herkes kendi kolisine ulaşma çabasında, muavinler büyük bir çile içerisinde…Memleketten gelen eşyalar, şehir içi servislerine yükleniyor. Tabi çoğu kez koliler sığmıyor ufacık servislere. Bu kez de servis önünde ufak bir tartışma. Aslında her iki taraf haklı kendince.
Köyden gelenler için, şehir hayatı çok pahalı. Fakat ancak burada doyacak karınları biliyorlar, ne kadar doyarsa artık .
Yaz tatilleri için memlekete giderken hazırlıklı gidilir; boş bidonlar, valizler. Gelirken de tıklım tıkış oluyor o bidonlar. İçlerinde ne ararsanız var; salça, peynir, pekmez, erişte, bulgur, kuskus, süt, et, meyve, sebze... Peki neden bütün bunlar marketlerden alınmıyor? Kendilerine sorun bakalım ,ne diyecekler. İki nedenleri olabilir; daha ekonomiktir ve daha güvenilirdir. Daha ekonomik olacağı kesin de ,neden daha güvenilir diyebilirsiniz. Kendi evlerinde, kendi elleriyle ürettikleri yiyecekler onlara tabi ki daha güvenilir gelir. Marketler de satılan ürünlerin içinde ne olduğu belli değil, nasıl üretildiği hakkında bir fikrimiz yok. Tamam her ürün reklamlar da harikaymış, en iyi şartlarda üretilmiş gibi gösterilir fakat doğruluğunu ispat etmek güçtür. Hem neler neler duyuyoruz. Artık her markaya güvenmemiz gerektiği aşikar. Bu konuda Anadolu insanı iyisini yapıyor. Tek sorun , erzakların köyden kente getirilirken çekilen çile. E buda basit bir sorun sayılmaz. İşte buyüzden diyorum , her iki tarafta haklı diye; hem otobüs firmaları hem de yolcular.
Ben herkese, hem yolculara hem de otobüs firmalarına , kolaylıklar diliyorum . Her iki tarafın da işi zor.
Bu Makaleyi Derecelendir:
Toplam Oy: 0, Rating: 0/5
Yazar Hakkında:
nazan baykal
nazan baykal

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Profesyonel yorumcu olmak için Yorumlar.com'a üye olunuz!





