Bolca Sebze Tüketelim
Yazar: nazo | Tarih: 06.11.2008 | Gösterim: 68
Sağlıklı bir yaşam için bolca sebze tüketmek gerek. Sebze az yiyenlerde bazı hastalıklar daha fazla görülüyor. Bu hastalıkların yanı sıra, daha az ömürlüde olurlar. Yani sebze şart!Sebzelerde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok şey vardır. Bazı sebzelerin faydaları hakkında bilgi vermek isterim:
1-Lahana: Lahana kansere karşı en etkili sebzedir. En çokta rahim, bağırsak ve meme kanserine karşı etkili olduğu söylenebilir. B, C ve E vitamini içerir. Şeker ve romatizma hastaları için de oldukça faydalı olan bir sebzedir. Kandaki şeker miktarını düşürmektedir. Ayrıca kanı temizler ve cildi güzelleştirir. Vücutta zaman içinde birikmiş olan zehirli maddelerin atılmasını da sağlar. Safra kesesi ve sarılık hastalıklarına karşı etkilidir de. Lahananın kansızlığı da giderdiği biliniyor.
2-Patates: Patates aslında kilo aldıran bir sebze değildir. Lakin çoğunlukla kızarmış bir şekilde yeriz. Kızarmış patateste elbette kilo aldırır. Yoksa, dediğimiz gibi, patates kızartılmadığı sürece kilo aldırmaz. Kalori değeri çok düşüktür ve kabızlığı önler. Patateste bol miktarda B, C ve E vitamini bulunur. Ayrıca kalsiyum, demir, potasyum, protein ve karbonhidratta içerir. Ki karbonhidratta vücuda enerji verir. Halsizliğe karşı etkili bir savaşçı olan patates, sindirimi de kolaylaştırır. Böbrekleri ve bağırsakları da temizler. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir husus var ki oda şudur: Patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğu, kabuğunun hemen altında veya yakınındaymış. İşte bu sebeple patatesin, kül ya da buharda pişirildikten sonra soyulması gerekir.
3-Domates: Kansere karşı etkili bir savaşçıda domatestir. Vitaminleri ve mineralleri oldukça bol bir sebze olan domates, yaşlanmayı hem zihinsel hem de bedensel olarak yavaşlatır. Çok az miktarda tuz bulunan bu sebze, zengin bir potasyum kaynağıdır da. Vücudu gençleştirir, damarları yumuşatır. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Kalp, böbrek, kalp bozukluklarına ve prostat kanserine karşıda çok etkilidir. Domates, böbrekleri çalıştırır ve hazmı kolaylaştırır.
4-Maydanoz: Kan şekerini normal seviyede tutar. Tam bir demir deposu olan maydanozda potasyum, kalsiyum, kükürt ve A vitamini bulunur. Böbrekleri çalıştırdığı gibi kanseri de önler. Ayrıca karaciğeri ve de idrar yollarını temizlemeye yardım eder.
Bu Makaleyi Derecelendir:
Toplam Oy: 0, Rating: 0/5
Yazar Hakkında:
nazan baykal
nazan baykal

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Profesyonel yorumcu olmak için Yorumlar.com'a üye olunuz!





