Makaleler

Nevzat Çiçek Kimdir?

Yazar: Hakan Kutluay
Nevzat Çiçek Kimdir?

Timeturk yazarlarından olan Nevzat Çiçek, 1977 yılında Adıyaman’ın Gerger ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul eğitimini Gerger’de alan Çiçek, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul Bahçelievler’ de tamamlamıştır. Lise eğitimin ardından üniversite için Kazakistan’a gitmiştir. Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü, konservatuar ve kamu yönetimi bölümlerini yarıda bırakan Çiçek, 5 yıl süreyle aile şirketinde çalışmaya başlamıştır. Nevzat Çiçek, üniversite eğitimine Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’ nü bitirerek tamamlamıştır. Çiçek, öğrencilik dönemlerinde üniversitenin televizyon ve radyosunun kurulmasına katkı sağlamıştır.

Nevzat Çiçek, "Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda" ‘En İyi Röportaj’ ödülünü kazanarak, dalında Türkiye ikinciliğini almıştır. Daha sonra Kanal D haberde stajını tamamlamıştır. Gazeteci yazar yine aynı dönemlerde Habertürk televizyonunda çalışmış ve TRT’ de yayınlanan ‘Ne Yapmalı’ isimli programında da görev almıştır.

Aktif gazetecilik yaşamına üniversite 2. Sınıfta Nokta Dergisi’nde muhabir olarak başlamıştır.  Nokta Dergisi’ndeki arkadaşları ile beraber hazırladıkları 12 Eylül haberi sebebiyle derginin kapatılmasına neden olanlar arasında yer almıştır. Derginin kapatılmasının ardından Bugün Gazetesi’nin, istihbarat servisinde çalışmaya devam etmiştir. 

Nokta Dergisi’nin bir süre sonra Alper Görmüş’ün genel yayın yönetmenliğinde tekrar yayın hayatına dönmesiyle Nevzat Çiçek de dergiye dönmüştür. Nokta Dergisi’nin daha önce hazırladığı ‘darbe günlükleri’ haberinin devamı niteliği taşıyan ‘günümüzdeki sivil eylemler ne kadar sivil?’ haberi bu defa Nevzat Çiçek imzasıyla yayınlanınca dergi tamamen kapatılmıştır. Nokta Dergisi’nin ikinci kapatılma sürecine kadar yayınlanan 25 sayısından, 7 kapak haberi Nevzat Çiçek tarafından hazırlanmıştır.

Bu olay üzerine Nevzat Çiçek, ‘Kürtlerde sivilleşme ve din olgusu’ konusunu araştırmak, incelemek ve alan çalışması yapmak üzere Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ ya gitmiştir.

15 Kasım 2007 tarihinde Türkiye çapında ulusal ve günlük gazete olarak yayın hayatına başlayan Taraf Gazetesi’nin kuruluşunda yer alan Çiçek, gazetede uzman muhabir olarak çalışmaya başlamıştır. Daha sonra yurt haberler müdürlüğü görevi ile gazetecilik hayatına devam etmiştir.

Taraf Gazetesi’nde de bir süre çalışan Çiçek Sabah Gazetesi’ne transfer olmuştur. Sabah Gazetesi’nin ardında da Özgün Duruş Gazetesi’nde genel yayın yönetmeni olarak çalışmıştır.

Nevzat Çiçek, Suriye, Irak, Kazakistan, Sudan ve Pakistan ve gittiği birçok coğrafyada bulunan İslami cemaatler, tarikatlar ve medreseler hakkında incelemeler yapmıştır. Ayrıca Mısır, Kenya, Patani, Kenya, Somali, Tunus, Küba, Sudan, Bangladeş, Keşmir, Pakistan, İran, Irak, Kazakistan ve Suriye başta olmak üzere birçok yardım organizasyonunda önemli görevler alarak,  organizasyonlara dair raporlar hazırlamıştır.

Çiçek, Kürt sorunu ve İslami cemaatler hakkında ulusal ve uluslar arası pek çok kongreye katılarak konferans vermiştir. Bunun yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluşa da danışmanlık hizmeti vermiştir.

Kişisel bir bloguna da sahip olan gazeteci yazarın yurtiçinde ve yurtdışında yayınlanan birçok makalesi vardır. Yayınlanan makalelerinden bazıları şunlardır:

  • Siyasete Sıkıştırılan Nevroz
  • Atatürk’ün Yasakladığı Said Nursi Kasetleri
  • Hakan Fidan Mı Hedef Yoksa Yeni Mit Mi?
  • 4431 İhale – Uludere Ve PKK
  • Oğuzhan Asiltürk Ve Ergenekon
  • Faili Meçhullerle Nasıl Yüzleşmeliyiz?
  • Kayseri’ de Kraldan Çok Kralcılar
  • Uğur Mumcu Gaffar Okan Ve Jitem Kemikleri
  • Kck Terör Örgütü Sınıfına Alınıyor
  • İslami TSK’ ların Uludere Raporu
  • Mazlumun Dini Sorulmaz

Nevzat Çiçek kendi kurduğu Lagin yayınevi ile yayın hayatına devam etmektedir. Bir yandan aktif gazetecilik hayatına devam ederken bir yandan da medya sektörü başta olmak üzere farklı disiplinlerde iletişim danışmalığı yapmaktadır.

Çiçek aynı zamanda Uluslar Arası Af Örgütü, Tema, Malum-Der, Toplum Gönüllüleri Ve Doğu Güneydoğu Platformu üyeliği yapmaktadır.

Türk Medyasında Adını Duyurması

1974 yılında Abdullah Öcalan tarafından kurulan, PKK terör örgütüyle tanışan Türkiye’nin zor günler yaşanmaya başlamasıyla birlikte terör, Türkiye gündeminin bir numaralı sorunu olmuştur. Yıllar geçtikçe daha büyük eylemler yapmaya başlayan terör örgütünü, tamamen bitirme ve ortadan kaldırma çabalarına giren Türkiye’ ,de her kesimden birileri terör örgütüne yönelik fikirler yazıyordu. İşte böyle bir dönemde özellikle Kürt meselesi ve PKK terör örgütü üzerine yazılan yazılar, haberler ve yapılan yorumlar ülke gündemine çok çabuk yerleşiyordu.

Nevzat Çiçek’in de Kürt meselesi üzerine yazdığı yazılar, yaptığı haberler ve televizyon ekranlarında yaptığı yorumlar kısa sürede büyük ses getirmiştir. Sadece Kürt meselesi ile değil, yakın tarih, Kürt İslam’ı ve İslam dünyasına dair söyledikleri ve yazıklarıyla da hatırı sayılır bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır.

"İtirafçı" Adlı Eseri ve Ulusal Medyadaki Yankısı

Nevzat Çiçek’in ulusal medyada adını duyuran diğer bir önemli gelişmede kaleme aldığı ‘İtirafçı’ adlı eseri olmuştur. Ezberleri bozmak üzerine kurulu bir gazetecilik anlayışına sahip olan Çiçek, hiçbir zaman klasik bir gazeteci olmamıştır. Bu nedenle bildiklerini yazmaktan ve haykırmaktan geri durmamıştır. İtirafçı eseri de bu anlayışın ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Kitapta, faili meçhul cinayetler ve PKK ile yapılan mücadelede ki kanunsuzlukları anlatmıştır. Ergenekon soruşturması çerçevesinde itirafta bulunan itirafçıların nasıl bir psikoloji de olduklarını kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu itirafçıların aslında hain mi yoksa kahraman mı olduklarını kamuoyu tartışmasına açmıştır.

Kitapta Kimler İtirafta Bulunuyor ve Kimlerden Bahsediliyordu?

Kitapta İbrahim Babat, Kahraman Bilgiç ve Abdülkadir Aygan gibi itirafçılar işledikleri cinayetleri ve PKK terör örgütüne nasıl katıldıklarını ayrıntılarıyla anlatılıyor. Kendilerinin nasıl itirafçılık yaptıklarını, PKK’ dan JİTEM’e, Susurluk sürecinden, Ergenekon sürecine kadar geçirdikleri süreçler anlatılıyor. Kitap ayrıca o dönemde itirafçı oldukları iddia edilen Erdal Sarızeybek ve Hasan Kundakçı gibi önemli komutanların anlatımlarına da yer veriyor.

Türk demokrasi hayatında karanlık bir dönemi aydınlatmak amacıyla yazılan bu kitap, Çiçek’ i gündemin üst sıralarına taşımayı başarmıştır.

Nevzat Çiçek’in yazdığı diğer kitaplar ise şunlardır:

Puşi ve Sarık, (2008)

Konusu: Türkiye’nin en önemli sorunlarından Kürt sorununa farklı bakış açısı getirerek, AK Parti’nin seçimlerde Güneydoğu’da ki başarısının çözüm sürecine nihai ve kalıcı çözüm sağlayabilecek mi? Sorusunun cevabı aranıyor. Bu süreç içerisinde Nevzat Çiçek’in bu kitabı kılavuzluk görevini üstleniyor.

Dağlıca Kod Adı Düğün, (2010)

Konusu: Türkiye’yi yol ayrımına getiren Dağlıca baskınının perde arkasında yaşanan olayları okuyucuya sunuyor.

Sivas Kampı 27 Mayıs’ın Öteki Yüzü, (2010)

Konusu: 27 Mayıs Askeri Darbesi’nden sonra şekillenen Sivas Kampı’nın 50 yıllık büyük sırrı ilk defa  “27 Mayıs’ın Öteki Yüzü: Sivas Kampı” kitabında belge ve fotoğraflarıyla anlatılıyor.

İran Tarihin Kavşağında Açık Hedef, (2013)

Yazarlar: Nevzat Çiçek, Kadir Sarıkaya, Hicabi Kırlangıç, Cihan Aktaş, Edip Yüksel, Prof. Dr. Mehmet Kanar, İbrahim Karagül, Aylin Günay, Sencer İmer, Mehmet Şahin, Atasoy Müftüoğlu

Gerçek Cellat Kim? Abdülkadir Aygan Anlatıyor Tetiği Çeken Mi, Çektiren Mi? (2009)

Nevzat Çiçek bu kitabında Abdülkadir Aygan’ın hayatını, Jitem’e geçişini, Jitem’ de ki faaliyetlerini ve PKK yıllarını ilk ağızdan okuyucuya aktarıyor.

Nevzat Çiçek’in Hedef ve Planları

Meslek yaşantısında sürekli sahada olmak isteyen ve haber yapmak peşinde olan Çiçek, gazetecilik mesleğine donanımlı daha fazla eleman kazandırmak için dersler vermektedir. Bunun yanında akademik kariyerini de devam ettirmek isteyen Çiçek, uzun planlar yapmak yerine kısa ama temelleri sağlam planlar yapmaktadır. Türk basınına yeni bir düşünce iklimi getirmek ve bunun için çalışmak Çiçek’ in diğer planları arasındadır. Batı basınına olan ilgisi nedeniyle yakın zamanda batı basınını bizzat yerinde incelemek, araştırmak ve bunları bir kitap haline getirmek istemektedir.

Nevzat Çiçek, Cahide Hayrunnisa Yağcı ile 17 temmuz 2010 tarihinde dünya evine girmiştir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın