Makaleler

Lahana Nasıl Pişirilir?

Yazar: Çisem Soylu
Lahana Nasıl Pişirilir?

Misler gibi kapuska yemeği, dolması, coleslow salatası, lahana bayıldısı yapılan beyaz lahana, rengine vurulacağınız nefis salatalar ve leziz bir turşu için mor lahana (kırmızı lahana), dolması ve çorbası dillere destan kara lahana, minik lezzet topları Brüksel lahanası ve bizim mutfaklarımızda pek rastlamasak da kat kat yapraklarıyla bilinen en eski lahana çeşitlerinden olan Milano lahanası.

Lahana Nasıl Temizlenir?

Beyaz, kırmızı ve kara lahana:

  • Lahanayı temizlemeye başladığınızda en dış kısımdaki yaprakları soyup atın, bu yaprakları kullanmayın çünkü dış etkenlerle direkt temas halinde olan ilk kat bu yapraklardır.
  • Yaprakları ayıklamaya geçmeden önce altında yer alan kök kısmını çıkarın. Büyük bir lahana aldıysanız ortadan ikiye böldükten sonra kök kısmını temizleyebilirsiniz. Küçük bir lahananız varsa bölmenize gerek kalmadan bir bıçak yardımıyla oyarak kök kısmını temizleyebilirsiniz.
  • Daha sonra lahanalarınızı yaprak yaprak ayırın. Eğer lahana sarması değil kapuska yemeği veya salata yapacaksanız ortadan ikiye böldükten sonra şeritler halinde dilimleyebilirsiniz. Tek tek yapraklarına ayırmanıza gerek yok. Dilimlendikten sonra elinizle parçalara ayırabilirsiniz.
  • Ayırdığınız yaprakları teker teker yıkayın.
  • Geniş bir kapta 1 saat boyunca sirkeli suda bekletin.
  • Sirkeli suda bekleyen lahanaları tekrar duruladıktan sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz.

Brüksel lahanasını temizlerken de aynı şekilde dışındaki yaprakları bir kat aldıktan sonra yıkayıp sirkeli suda bekletebilirsiniz. Bu esnada ortadan ikiye bölüp yıkamak daha sağlıklı bir sonuç verecektir.

Lahana Nasıl Haşlanır?

Eğer lahana sarması yapacaksanız sarma işlemine geçmeden önce ayırıp temizlediğiniz lahana yapraklarını haşlamanız gerekir.

Haşlamaya geçmeden önce yaprakların üzerinde bulunan sert ve kalın damarları temizleyin.

Lahana yapraklarını büyükçe bir tencereye alarak üzerine kaynar su ilave edin ve yaklaşık 3-4 dakika boyunca tuzlu suda haşlayın. Böylece lahana yaprakları sarma için hazır konuma gelmiş olacaklar.

Daha sonra haşlanan lahana yapraklarını pirinç, kıyma, soğan, zeytinyağı, maydanoz ve tercih ettiğiniz baharatlarla hazırladığınız iç harç ile doldurup sarabilirsiniz. Hazırladığınız lahana sarmalarını tencereye yerleştirmeden önce yırtık ve kalın olduğu için saramadığınız yaprakları tencerenin dibine dizin. Böylece ateşle direkt temas eden tencere zeminiyle direkt temasını engellemiş olursunuz.

Tencere zeminini hazırladıktan sonra lahana dolmalarını düzgünce yerleştirip üzerini 2 parmak geçecek kadar kaynamış su ilave ederek kısık ateşte pişirin.

Brüksel Lahanası Nasıl Haşlanır?

Yıkayıp temizlediğiniz Brüksel lahanalarını üzerini birkaç parmak geçecek kadar kaynamış su ilave edin ve tuz ekledikten sonra 1 çay kaşığı karbonat ilave edinç Bu sayede renkleri daha az solacaktır. Lahanalar istediğiniz kıvamda yumuşadığında ocağın altını kapatarak haşlanmış lahanalarınızı soğuk su dolu bir kabın içerisinde birkaç dakika bekletin.

Buharda Pişirme Nasıl Yapılır?

Eğer evinizde bir buharlı pişirici yoksa ve Brüksel lahanalarınızı suya temas etmeden pişirmek istiyorsanız derin bir tencereye ve bir süzgece ihtiyacınız olacak. Süzgece temas etmeyecek miktarda suyu tencerenizde kaynatın ve süzgeci tencereye oturtun. Brüksel lahanalarını süzgecin üzerine koyarak tencerenin kapağını kapatın ve oluşan buharla pişmelerini bekleyin. İstediğiniz kadar yumuşadığında buharda pişmiş lahanalarınız hazır olacaktır.

Kırmızı (mor lahana) Nasıl Hazırlanır?

Kırmızı lahana yemeklerden ziyade salata ve turşularda kullanıldığı için pişirilmez. Şeritler halinde kestikten sonra ellerinizle ayırdığınız kırmızı lahana yapraklarını iyice temizleyin ve derin bir kaba alarak limon ve tuzla iyice ovalayın. Bu aşamadan sonra iki alternatifiniz var. Üzerine zeytinyağı ekleyerek salata olarak tüketebilir ya da bir kavanoza koyduktan sonra sirke ilave edip ağzını sıkıca kapatarak turşu olarak hazırlayabilirsiniz. Kavanozda bir iki gün beklemesi yeterli olacaktır. Eğer turşu olarak tüketecekseniz doğrarken şeritleri daha kalın tutmanızda fayda var.

Lahananın Yararları

  • Lahananın içerisinde bol miktarda potasyum ve B, C, E vitaminleri bulunur.
  • Lahana bol miktarda diyet lifi, protein, flotlar, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin içerir. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir.
  • Şeker ve romatizma hastaları için oldukça faydalı bir sebzedir. Romatizmal hastalıkların oluşturduğu reaksiyonları iyileştirir.
  • İçeriğinde fazla miktarda bulunan kükürt, arsenik ve vitaminler sayesinde kanı temizler ve cildi güzelleştirir.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır. Vücuttaki toksinlerin idrarla birlikte dışarıya atılmasına yardımcı olur.
  • Kansızlığa iyi gelir, kansere karşı koruyucu özelliği vardır.
  • U vitamini yalnızca lahana çeşitlerinde bulunur ve mide ile bağırsakların iç yüzeylerini korur. Bu bölgelerde bulunan yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Beyaz lahana organik asitlerle harmanlanmıştır.
  • Lahana güçlü bir selenyum kaynağıdır. Bu sayede yaşlanmayı önler ve kalp krizine karşı korur.
  • Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini uyarır ve bazı virüs ve bakterileri yok eder.
  • İçeriğindeki folik asit sayesinde hamile kadınlarda doğacak bebeğin spina bifida hastalığına sahip olma riskini düşürür. Bu hastalık omurganın bir yanının açık olması olarak tanımlanır.
  • Zona, dolama gibi ağrılı hastalıkları tedavi eder.
  • C vitamini açısından oldukça zengin bir kaynak olduğundan düzenli tüketildiğinde cilt sorunlarının giderilmesine ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca cildin yaşlanma sürecini geciktirerek daha uzun süre daha genç bir cilde sahip olmanızı sağlar. Bunun beraberinde içeriğindeki A vitamini sayesinde de bu faydaları desteklenir ve cildin daha berrak ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Yine içeriğindeki D vitamini sayesinde A ve C vitamininin etkileri artarak cilt sağlığına kalıcı olarak destek olur.
  • İçeriğindeki beta karoten ile göz sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Düzenli bir şekilde lahana tüketen kişilerde zihinsel hastalıkların riski azalır. Alzheimer riskini düşürür ve beyin sağlığını korur.
  • Bağırsak faaliyetlerini düzenler, bağırsakları temizler ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Kırmızı lahana ülser tedavisinde kullanılır, mide sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Lahananın yemek olarak tüketilmesinin yanı sıra lapa olarak cilde uygulanması halinde de cilt hasarlarını ve yaralarını iyileştiği görülmüştür. Sedef, egzama, sinek/böcek ısırıkları, döküntüler için lapa yapılmış lahana cilt yüzeyine sürülür ve 15-20 dakika hasarlı bölgede bekletildikten sonra durulanır.

Lahananın Zararları

  • Tüm lahana türleri diğer turpgillerde de olduğu gibi iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 defadan fazla tüketildiğinde iyotlu tuz ve iyotlu besin almayı ihmal etmemek gerekir.
  • Bazı araştırmalarda guat hastalarının tüketmemesi gerektiği yönünde bilgi verilmiştir.
  • Aşırı tüketilmesi durumunda su kaybına neden olabilir.
  • Kuvvetli bir idrar söktürücü olduğu için fazla tüketilmesi halinde idrar yollarında tahrişe sebep olabilir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın