Makaleler

Kabızlığa Ne İyi Gelir

Yazar: Hakan Kutluay
Kabızlığa Ne İyi Gelir

Günlük hayatta bir çok insanın dikkat edemediği bir konudur beslenme. Yoğun iş hayatına ya da günlük işlere sahip olanlar düzenli yeme içme kuralına çoğu zaman uyamazlar. Dikkat edilmeyen beslenme düzeniyle birlikte vücut da bir takım sinyaller vermeye başlar. Günümüzde sıklıkla görülen mide rahatsızlıkları ve bununla dolaylı olan sindirim sorunları da bu şikayetlerdendir.

Daha belirgin olmak gerekirse sindirim bozukluklarının en yaygın örneklerinden biri kabızlıktır. Sebepleri çok çeşitli olabilen kabızlık, beslenme düzeninde yapılacak birkaç ufak değişiklik sonucunda kolaylıkla giderilebilir.

Üretiminin nasıl yapıldığından şüpheli olduğunuz, ağır yağlı, bolca işlemden geçmiş, lif ve yağ asitleri açısından zayıf yiyeceklerden uzak durmak, kabızlık için alabileceğiniz bir önlemdir.

Eğer ki hali hazırda kabızlık yaşıyorsanız bazı gıdaları sıkça tüketerek bu şikayetinizden kurtulabilirsiniz.

Bunların en başında su gelir. Su sadece kabızlık şikâyetleriyle değil, sürekli tüketilmesi gereken bir  hayati bir sıvıdır. Vücut için gerekli mineralleri sağlayan su, sindirim sisteminin daha iyi ve düzenli çalışmasını sağlar. Sabahları herhangi bir yiyecekten önce tüketilecek su, gün boyu yapılması gereken bağırsak aktivitesine de yardımcı olur. Gün içinde içilen çay, kahve ya da gazlı içecekler sıvı olsa da su, haricen tüketilmelidir. Normal bir insanın tüketmesi gereken miktar 2 litre iken, kabızlık yaşayanlar en az 2,5 litre su içmelidir.

Besin liflerine sahip olan meyveler de kabızlık için yararlı olan yiyeceklerdir. Aşırı olmamak kaydıyla tüketilen meyveler, sindirim faaliyetlerine yardımcı olur. Fazlası gaz yapacağı için önerilmez. Meyveler kurutulmuş olarak tüketileceği gibi, sıkılarak suyu da içilebilir. Asitli olanlar haricinde (reflü ve gastriti olanlara zararlı olacağından) her meyvenin suyu faydalıdır. Özellikle erik, üzüm, incir, elma, ananas ve muz gibi meyveler hem tokluk hissi yaratır hem de sindirime çok faydalıdır.

Meyveler gibi yine lif bakımından zengin olan baklagiller de sindirime yardımcı olmaktadır. Haftada en az 3 kez tüketilecek fasulye, barbunya, nohut ya da mercimek, bağırsaklarınızı yumuşatarak tuvalete daha rahat çıkmanızı sağlar. Fazla tüketimi ise gaza sebep olacağı için önerilmez.

Yeşil yapraklı, lifli sebzeler de baklagillerle aynı oranda sindirime iyi gelir. Pişirmeden bile tüketilebilecek olan bu sebzeler arasında lahana, enginar, ıspanak, kıvırcık, roka vardır. Lif bakımından bir hayli zengin olduğu bilinen brokoli ise, gaza sebep olduğu için fazla tüketilmemelidir.

Yediğimiz yemeklerin yanında tükettiğimiz ekmeğin de sindirim sistemi için önemi büyüktür. Mide asitlerinin hazmedilmesi için tüketilmesi gereken ekmeğin de kepekli, çavdarlı ya da mısır ununda yapılmış olanları tüketilmelidir.

Bu gıdalara ek olarak doğal bitkilerin karışımıyla yapılacak çaylar da yaşanan kabızlık sorununa çare olabilir. Rezene, keten tohumu, sinameki gibi bitkilerin sindirim sistemi için çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bu bitkilerin ayrı ayrı ya da birlikte kaynatılması ile oluşturulan çaylar kabızlığa iyi gelir. Bu çayların hazır olarak satılanlarından ziyade doğal olarak hazırlananları tercih edilmelidir.

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler ve içeceklerden tüketmek kadar, kabızlığa yol açabilecek şeylerden uzak durmak daha da faydalıdır. Hayvansal yağ içeren, fast food gibi çeşitli işlemlerden geçen gıdalardan uzak durarak, öğünleri azar azar yiyerek, yiyecekleri fazla çiğneyerek kabızlığı engelleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın