Makaleler

Gümüşün Özellikleri

Yazar: Mehmet KÖSE

Gümüş deyince aklımıza ilke olarak gümüş kaplı aletler veya süs eşyaları gelir ve bazen de gümüş sikkeler. Fakat bu gümüş tüketiminin çok küçük bir yüzdesidir.

Gümüş, onu endüstriyel kullanımlarda çok değerli bir metal haline getiren bazı özelliklere sahiptir.

Gümüş, metaller arasında en yüksek ısıl iletkenliğe sahip olandır ve aynı zamanda iyi bir yansıtıcı ve elektriksel iletkendir. Bu özellikleri sayesinde camları kaplamak için (80lerde popüler olan aynalı camlara sahip gökdelenleri düşünün ), gümüş zar şalterler gibi elektrik bileşenleri olarak, sanayideki birçok kimyasal süreçte katalizör olarak (etilenin etilen okside dönüştürülmesi) gibi sayısız kullanımı vardır.

Gümüş ayrıca yeni ortaya çıkmaya başlayan antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Spor kıyafetlere gümüş eklemenin bakterileri ve mantarı önlemesi gibi. Bazı klime ve beyaz eşya üreticileri, bakteri ve mantar oluşumunu engellemek için ürünlerinde gümüş kullanmaya başladılar. Gümüş, bakteri oluşumunu engellediği için tıbbi kıyafetlerde de kullanılıyor.
Dünyanın gümüş kullanımının %30'u fotoğraf kağıtlarında kullanıldı ' hem renkli hem de siyah-beyaz filmlerde. Dijital fotoğrafçılıkla birlikte gümüş talebinde geçici bir düşüş yaşandı, ne var ki gümüş kendine yeni sanayi kullanımları bulmakta gecikmedi.

Gümüşün endüstriyel bir metal olarak kullanılması önündeki en büyük engellerden biri, süreçlerin gümüşü harcamasıdır. Bu şekilde harcanan gümüşler geri dönüşüme uğrayamazlar. Gümüş birçok üründe çok az miktarlarda kullanıldığı için, gümüşü geri dönüştürmek ekonomik olarak çok zor, hatta imkansızdır. Birçok insan gümüş talebinin arzı çok fazla aşacağına ve gümüş fiyatlarının duyulmamış seviyelere geleceğine inanmaktadır, tıpkı petrolde olduğu gibi gümüşün de çok değerli olacağı zamanın gelmesini öngören insanlar, gümüşe olan talep arttıkça eldeki gümüşün de sürekli azalacağını söylüyorlar.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın