Makaleler

Arpacık Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?

Yazar: Hakan Kutluay

Arpacık günümüzde sıklıkla rastlanan ve görünüm itibariyle kişiye oldukça rahatsız veren bir rahatsızlıktır. Vücutta kendini sulanma, şişme ve yanma ile beraber gösteren arpacık, vücut direncinin zayıfladığına işaret etmektedir. 

Sık karşılaşılan bu rahatsızlık etkilediği gözkapağı bezine göre ikiye ayrılmaktadır. Gözkapağının dışında, gözün yüzeyini koruyan yağı diğer adıyla sebumu salgılayan kirpiklere bağlı yağ bezleri vardır. Bu salgı bezlerinin çeşitli sebeplerle tıkanması sonucunda gözün yüzeyindeki bakteriler birikerek dış arpacığın oluşmasına sebep olabilirler. 

Gözkapağının içinde üst göz kapağında yer alan ve meiboom bezleri adı verilen bir dizi bez daha vardır. Gözkapağının arka yüzüne açılan bu bezlerin tıkanması veya enfeksiyon kapması sonucunda ise iç arpacık denen rahatsızlık meydana gelir. 

Arpacığın meydana gelmesine neden olan birçok etmen vardır. Kandaki yağ oranı yüksek olan kişilerde yağ bezlerinin tıkanması sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Arpacıkların yüzde 90’ına sebebiyet veren başka bir etmen de stafilokok bakterileridir. Bu bakteri genellikle burun bölgesinde bulunan bir bakteridir. Burun silindikten ya da ellendikten sonra gözle temasa girilirse bu bakteri göze bulaşabilir. Bakteri göze yerleşerek enfeksiyona, kirpik diplerinde tıkanmalara ve iltihaplara sebebiyet verir. Kronik blefarit yani göz kapağı iltihabı olanlarda da sıklıkla arpacık görülür. Bu kişilerde göz kapağı bezleri, bakteriler tarafından sıklıkla tıkanmaktadır. Vücudun kendini dış etkenlere ve bakterilere karşı korumasındaki en büyük silahı vitamin ve minerallerdir. Vitamin ve mineraller bakımından zayıf kalan beslenme, vücudun direncinin de düşerek bakterilere karşı savunmasız kalmasına sebep olur. Dolayısıyla gözde yer edinebilecek bakterilere de davetiye çıkarılmış olur. Bu durumdan korunmanın en iyi yolu bol bol A, C ve E vitamini almaktır. Arpacığa sebep olan bir başka durum da ağır göz makyajı yapmak ve makyajı yatarken iyice temizlememektir. Ayrıca başka biriyle paylaşılan makyaj malzemeleri de arpacığa sebep olabilmektedir.

Arpacığa sebep olabilecek diğer durumlar;

  • Fiziksel yatkınlık (daha önceden arpacık sorunu yaşamış),
  • Gözde kullanılan kozmetik ürünlere karşı alerji,
  • Göz temizliğinin ihmali,
  • Ergenlik dönemi,
  • Stres,
  • Fazla yağlı yiyeceklerle beslenme,
  • Bağışıklık sisteminin yavaşlamasına sebep olan ilaçlar kullanma,
  • Yaygın bir cilt hastalığı olan seboreik dermatit,
  • Yağ bezleriyle ilgili bir hastalık olan akne rozasea.

Arpacık, genelde 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşebilen ve herhangi bir ilaca ihtiyaç duymayan bir rahatsızlıktır. Sıklıkla meydana geldiği için de günümüze kadar halk arasında geliştirilen bir çok tedavisi mevcuttur. Bunlardan en başarılısı, sıcak komprestir. Temiz bir bezin sıcak suyla güzelce yıkanıp arpacığın olduğu gözde yaklaşık 10 dakika bekletilmesi gerekir. Suyun gözü yakmayacak sıcaklıkta olmasına ve bezin muhakkak temiz olmasına dikkate edilmelidir. Bu tedavi, sonuç verene kadar günde 3-4 kez tekrarlanabilir. Arpacığın daha büyük ve acılı olduğu durumlarda bir doktora başvurmak gerekir. Doktor duruma göre tedaviye uygun antibiyotik ya da solüsyon verebilir. Her iki tedavi sürecinde de gözün kirli ellerle ovuşturulmaması, kontakt lens kullanılıyorsa kullanıma ara verilmesi, makyaj yapmaktan kaçınılması tavsiye edilir. Gözdeki arpacık sıcak kompres ya da ilaçla da tedavi olmuyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. 

Korunmanın yolları;

  • Göz temizliğine büyük önem verilmeli, ağır makyajdan kaçınılmalı, makyajın temizliği yapılmalıdır. 
  • Kirpik dipleri yüz yıkanırken ya da duştayken bebe şampuanı ya da temizleme bezleriyle temizlenmelidir. 
  • Kirli havlular, bezler ya da eller gözlerle kesinlikle temas içinde olmamalıdır.
  • Göz hastalıkları, alerjiler ya da cilt rahatsızlıklara doktora başvurularak öğrenilmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın