Makaleler

Ağız Kokusu, Nedenleri ve Önlenmesi

Yazar: Hakan Kutluay
Ağız Kokusu, Nedenleri ve Önlenmesi

Ağız kokusu günümüzde birçok insanın korkulu rüyası haline gelen, sosyal  ortamlarda kişinin kendine olan güveninin azalmasına ve incinmesine sebep olan bir sorundur. Bu sorunun yol açtığı sosyal problemler, biyolojik problemlerden çok daha fazladır.

Ağız Kokusu Nedir?

Ağış kokusu, diğer adıyla halitosis, hastalık olarak tanımlanamasa da birçok ciddi hastalığın habercisi olabilen bir durumdur. Bu sebeple ağız kokusu fizyolojik ve patolojik olarak iki kısımda incelenebilir.

Fizyolojik ağız kokusu; geçici ağız kokusu olarak da tanımlanabilecek bu türe örnek olarak sabahları yaşanan ağız kokusu verilebilir. Gece boyunca ağızda biriken gazlar ya da dil sırtında üreyen bakteriler sabahları kötü bir kokuya sebep olabilir. Bu koku, genellikle kahvaltıdan sonra ya da fırçalamadan sonra geçer.

Bir de beslenme ardından tüketilen gıdaya göre nefeste oluşabilecek bir koku vardır. Soğan ya da sarımsak gibi gıdalar, uçucu bileşenler içerir ve bu bileşenler nefesle birlikte dışarı atılır. Bu koku bir hastalık olarak görülmemelidir, tedaviye gerek de yoktur.

Patolojik ağız kokusu; ciddi bir hastalığın belirtisi olabilecek ağız kokusudur. Günlük hayatta büyük sorunlara yol açabilecek bu kokudan çoğu zaman kişinin haberi yoktur. Başka bir şikayetle diş doktoruna başvurur ve doktorun tavsiyesi ile birlikte tedavi olur. Bir kısım hastayı ise çevresindeki insanlar uyarır ya da kendisi farkına vararak doktora başvurur. 

Ağız Kokusunun Sebepleri

  • Şeker hastalığı,
  • Sinüs ve akciğer enfeksiyonları,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Açlık,
  • Düzensiz diyetler,
  • Ağız kuruması,
  • Reflü.

Ağız Kokusunun Gidermenin Yolları

Ciddi hastalıklardan kaynaklanmayan ağız kokularının gidermek için birkaç basit önlem almak yeterli olacaktır.

Dişleri düzenli fırçalayın. Ağız kokusuyla mücadelenin ilk aşaması sıkı bir ağız hijyenidir. Günde en az iki kez dişleri fırçalayarak ve bunun doğru teknikle yapmak ağız kokularını en aza indirecek, ağızda oluşabilecek çürüklere ya da dişeti hastalıklarına da engel olacaktır.

Diş ipi kullanın. Dişlerin hijyeni için sadece fırçalamak yeterli değildir. Aynı zamanda diş aralarında kalan ve uzun süre temizlenmediğinde diş taşlarına dönüşebilecek artıkları temizlemek için kaliteli bir diş ipi kullanmak şarttır.

Yatmadan önce gargara yapın. Fırçalama ve diş ipine ek olarak, yatmadan önce yapılacak gargara, gece boyunca ağızda oluşabilecek bakterileri önlemek için iyi bir yöntemdir.

Bolca su için. Tükürüksel kokuyu önlemek için yapılabilecek en iyi şey bol bol su içmektir. 

Aç kalmayın. Özellikle sabahları açken birçok insanın ağzı kokar. Bu yüzden gerek sabahları, gerekse ana öğünlerde bir şeyler yemek midenin asit salınımını düzenleyerek koku oluşumunun en aza indirgenmesine yardımcı olur.

Karanfil çiğneyin. Ağız kokusu için bilinen en eski tavsiyelerden biri karanfildir. Özellikle ağır yemeklerden sonra karanfil çiğnemek hem ağız kokusuna hem de mide rahatlamasına iyi gelecektir.

Sakız çiğneyin. İçeriğinde çinko ve prebiyotik bakteriler bulunduran sakızlar, ağız kokusunu engellemede mantıklı bir çözüm olabilir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın