Makaleler

Şifalı Bitkiler Nelerdir

Yazar: Çisem Soylu
Şifalı Bitkiler Nelerdir

İnsanlara iyi gelecek, hastalıklara şifa verecek tüm alternatifler doğanın bir yerinde sunulmuştur. Bunların bir kısmı keşfedilmiş ve bilinen bitkiler olmakla birlikte büyük bir kısmı halâ keşfedilmeyi ve denenmeyi beklemektedir. Şimdilik, bilinen şifalı bitkilere baktığımıza birçok hastalığa hızlı çözümler sunduklarını görebiliyoruz.

  • Adaçayı: Dişotu ve meryemiye olarak da bilinen adaçayı ballıbabagiller familyasındadır. Bu bitkinin yaprakları Şubat – Ekim ayları arasında çiçeklenme öncesi dönemde toplanır. Yemeklerde ve salata soslarında kullanıldığı gibi çay olarak da tüketilebilir. Bedeni güçlendirmeye yarar, kanı temizler, iltihaplı boğaz hastalıklarına iyi gelir. Solunum yollarını balgamdan temizlemeye yardımcı olur.

  • Biberiye: Tıpkı adaçayı gibi biberiye de ballıbabagiller familyasındandır. Halk arasında kuşdili olarak da bilinir. Ekildiği her yerde rahatlıkla yetişir ve her mevsim toplanabilir. Evlerde saksı içerisinde bile yetiştirilebilir. Biberiyenin güçlü bir antiseptik ve anti bakteriyel özelliği vardır. Özellikle soğuk algınlıklarına, yorgunluğa ve baş ağrısına iyi gelir. Ayrıca sakinleştirici etkisi de vardır. Biberiye yağı ile yapılan masaj romatizmal ağrılara iyi gelir.

  • Çakşır otu: halk arasında köklerinin toz haline getirilip bal ile karıştırılmasından dolayı cinsel gücü arttırıcı bir koca karı ilacı olarak bilinir. Doğu Anadolu’da halâ haşlanıp acılığı alındıktan sonra yemek olarak kullanılır ve turşusu yapılır.

  • Kimyon: Maydanozgiller familyasından olan kimyonun tohumları çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Meyvesinin ağrı kesici ve iştah açıcı özelliği vardır. Anne sütünün çoğalmasına yardımcı olur. Kurutulup öğütülerek yemeklerde baharat olarak kullanılır.

  • Bodur Otu:  Beyaz çiçekli ve sarmaşık görünümlü olan bu bitki ipekotugiller familyasındandır. Organik asitler ve amidon içerdiğinden mide ve bağırsak gazlarını gidermeye yardımcı olur. Demlenerek hazırlanan çayı limonla birlikte tüketilebilir.

  • Maydanoz: Dünyanın hemen hemen her yerinde farklı türleri yetişir. Her tür toprakta yetişebilme özelliğine sahiptir. İdrar ve safra söktürücü özelliği vardır. Aynı zamanda adet söktürücüdür. Bol miktarda A ve C vitamini içerir. Maydanoz yaprakları kaynalatılarak soğutulan suyla gözlere kompres yapılabilir.

  • Isırgan: Dalan ve cızlağan olarak da bilinir. Türkiye’nin her yerinde, bahçe ve tarlalarda kendiliğinden yetişir. Ekim – Mayıs ayları arasında toplanması uygundur. A ve C vitamini açısından çok zengindir. Kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur. Diyabete karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanı temizler.

  • Ihlamur: Çiçek ve yapraklarıyla demlenen çayı tam anlamıyla şifa kaynağıdır. Mide ve bağırsak spazmlarına iyi gelir. Sinirlere ve uykusuzluğa karşı birebirdir. Soğuk algınlığı durumlarında rahatlatıcı etkisi vardır ve migren ağrılarına iyi gelir.

  • Karanfil: Baharat olarak kullanılır ve ağrı kesici etkisi vardır. Ağız kokusunu giderir, hazmı kolaylaştırır. İshale iyi gelir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın