Makaleler

Ürik Asit Nasıl Düşer?

Yazar: Hakan Kutluay

Ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan ve kontrol altında tutan bazı ip uçları ve doğal ilaçlar vardır. Bununla beraber uygun bir teşhis ve bir sağlık uzmanı tarafından yapılacak tedavi öncelik olmalıdır.

1. Elma suyu sirkesi: doğal bir temizleyici olmaktan ve zehirli maddeleri uzaklaştırması özelliği ile bilinen elma suyu sikesi ürik asit gibi atıkların vücuttan temizlenmesine yardımcı olur. Bu sirke içerisinde elma asidi bulundurur ki elma asidi ürik asidi parçalayarak elimine eder.Elma suyu sirkesi aynı zamanda vücuttaki alkali asit dengesini muhafaza ederek anti inflamatuar ve anti oksidan faydalar sağlar.

  • Bir çay kaşığı çiğ, organik ve pastörize edilmemiş elma suyu sirkesini bir bardak su ile karıştırın.
  • Bu karışımı günde iki ya da üç kere için.
  • Karışımınızdaki elma suyu sirkesi oranını azar azar yükselterek iki çay kaşığına kadar çıkartabilirsiniz ve bu şekilde bir içeceği ürik asit seviyeleriniz düşene kadar devam ettirebilirsiniz.

Not: Elma suyu sirkesini gereğinden fazla tüketmeyiniz zira bu vücudunuzdaki potasyum seviyesini düşürecektir. Elma suyu sirkesi diüretik ilaçların etkilerini de engelleyebilir.

2. Limon suyu: Limon suyunun vücudu daha asidik bir hale getireceği düşünülse de aslında limon suyu alkalik bir etkiye sahiptir ve ürik asidi nötralize etmeye yardımcı olur. Dahası içerisinde bulunan C vitamini ürik asit seviyesinin azalmasına katkı sağlar. 

Ilık suya bir limonun suyunu sıkın. Sabahları aç karnına bunu için. En az birkaç hafta bunu sürdürün.

Aynı zamanda dışarıdan C vitamini takviyesi de alabilirsiniz. C vitamininin uygun dozajı ve sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışınız.

3. Kirazlar: Kirazlar ve siyah böğürtlenler, vücuttaki ürik asit seviyesini düşüren kimyasallar içerirler. Dahası, mor ve mavi renkli böğürtlenler anthocyanins  denilen flavonoidleri içerirler ki bu kimyasallar ürik asit seviyesinin azalmasına yardımcı olurlar ve vücuttaki enflamasyonun azalması ve sertliğin giderilmesini sağlarlar.

Birkaç hafta boyunca günlük bir buçuk kase kiraz yiyin. Y da dört hafta kadar günde bir ya da iki bardak kiraz suyu da içebilirsiniz.

Ayrıca yiyeceklerinize yaban mersinleri, çilekleri, domatesler, biberler gibi diğer c vitamini içeren ve antioksidan özelliğe sahip yiyecekleri ekleyebilirsiniz.

4. Kabartma Tozu: Karbonat da denilen kabartma tozu ürik asit seviyesinin azaltılmasında ve gut ağrılarının giderilmesinde çok faydalıdır. Kabartma tozu vücuttaki doğal alkali dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ürik asidin daha çözünebilir bir hale gelmesini sağlayarak böbrekler yolu ile dışarı atılmasını kolaylaştırır. 

Bir buçuk çay kaşığı kabartma tozunu bir bardak su ile karıştırın.

İki hafta boyunca bu karışımı günde dört bardak olmak üzere için. Her iki veya dört saatte bir de içebilirsiniz.

Not: Bu tedaviyi devamlı olarak uygulamayınız. Eğer yüksek tansiyon rahatsızlığınız varsa bu tedaviyi uygulamayınız. 60 yaşının üstünde olan insanlar günde üç bardaktan fazla kabartma tozu karışımını içmemelidirler.

5. Zeytin Yağı: Pek çok bitkisel yağ ısıtıldıklarında ya da işlendiklerinde bozulur. Bu bozuk yağlar vücuttaki ürik asit seviyelerini kontrol etmede önemli olan E vitaminini yok ederler.

Bitkisel başka bir yağ tercih etmek veya tereyağı kullanmak veya da yemeklerinizde ve böreklerinizde kullandığınız yağlardan kısmak yerine soğuk sıkılmış zeytin yağını tercih edin. Zeytin yağı tekli doymamış yağlar içerir ve bu yağlar ısıtıldıklarında bozulmadan kalırlar. Dahası zeytin yağı E vitamini ve antioksidanlar açısaından da zengindir ve anti inflamatuar faydaları vardır.

6. Su: Çokça su içmek ürik asidin vücuttan süzülmesini optimize etmeye yardımcı olur. Su, ürik asiti seyreltir ve böbrekleri uyararak fazla miktardaki ürik asidin idrar yolu ile dışarı atlmasını sağlar. 

Dahası yeteri kadar suyu düzenli olarak tüketmek gut ataklarının tekrarlanma riskini azaltır. Amerikan Romatoloji Kolejinde 2009 ‘da yıllık toplantıda yayınlanan ve internet üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, araştırmacılar, muhtemel bir gut atağından 24 saat öncesinde beş ila sekiz bardak su içen katılımcıların gut atağını geçirme ihtimallerinin, bu süre zarfında bir ya da daha az bardak su içen katılımcıların atak geçirme ihtimallerine göre yüzde kırk daha az olduğunu bulgulamışlardır. 

  • Gün boyunca sekiz ila on bardak su içiniz.
  • Daha fazla sıvı gıdalar, taze ve bol sulu meyve ve sebze tüketiniz.

7. Düşük Pürinli Diyet: Pürinler azot içeren bileşimlerdir ve parçalandıklarında ürik asit ortaya çıkar. Bu da vücuttaki ürik asit seviyesinin artmasına sebep olur. Daha çok hayvansal proteinlerde pürinler bulunmaktadır.

Ürik asit seviyeniz yüksek ise et, sakatat, kümes hayvanları, balık gibi hayvansal proteinlerden uzak durun. Bakliyatlar, mantarlar, mayalar, kuşkonmaz ve fasulye de pürinleri yüksek gıdalardır. Birada da pürin çoktur.

8. Yüksek lifli gıdalar ve nişastalı karbonhidratlar: Yüksek lifli gıdalar vücuttaki ürik asidi absorbe edip dışarı atmaya yardımcı oldukları için ürik asit seviyelerinin düşmesine de katkı sağlarlar. Nişastalı karbonhidratları da içlerinde az miktarda pürin olduğu için tüketebilirsiniz. Tam tahıllar, elma, armut, portakal ve çilek yüksek lif içeren ve besinlerinizde bulundurabileceğiniz gıdalardır. Prin, tam tahıllı pasta, tapyoka da denilen sabudana, bitki tohumlarından elde edilen ve quinoa denilen un, patates, yulaf ve muz nişastalı karbonhidratlara örneklerdir.

Ürik asit ve gut ile ilgili problemlerinize çözüm olması için ve ürik asit üretilmesini azaltmak için yeşil papaya çayı da içebilirsiniz. Yeşil papayadaki papain maddesi vücudun alkalisini korumaya yardımcı olur ve bir anti inflamatuar görevi görür.

9. Süt Ürünleri: Düşük yağlı süt ve süt ürünleri düşük plazma ürat yoğunluğu ve gut riskini azaltması ile ilişkilendirilmektedir. Örneğin düşük yağlı süt, ürik asidin tekrar absorbe edilme oranını azaltan orotik asite sahiptir. Bu madde aynı zmaanda böbrekler yolu ile ürik asidin atılmasına yardımcı olur.

  • Günlük bir ila beş bardak yağsız süt içiniz. 
  • Aynı zamanda düşük yağlı yoğurdu ve düşük yağlı diğer süt ürünlerini de besinlerinize ekleyebilirsiniz. 
  • Tofu da plazma protein yoğunluğunu değiştirmeye ve ürik asit tasfiyesini arttırmaya yarayan bir yiyecektir. Ancak soya sütünün vücutta ürik asidi arttırıcı bir etkisi olduğu bulunmuştur.

10. Çimen Suyu: Çimen suyu kanın alkalikliğini yenilemeye yardımcı olur. Dahası C vitamini, klorofil ve fitokimyasallar bakımından zengindir ki bunlar detoksifikasyon özelliklere sahiptirler. Aynı zamanda çimen suyu, hayvansal proteinlere alternatif olabilecek iyi bir protein ve amino asit kaynağıdır. 

Basitçe bir ons (iki çay kaşığı) çimen suyunu sıkılmış limonataya karıştırıp için. Ürik asit seviyeniz düşene kadar bu içeceği günlük olarak tüketin.

İlave Öneriler

  • Alkol tüketiminiz azaltın zira alkol ürik asidin vücuttan atılmasını engelleyici bir etkiye sahiptir.
  • Yüksek furuktozlu mısır şurubundan veya glikoz furuktoz şurubundan uzak durun çünkü bu besinler ürik asidi arttırırlar. 
  • Düzenli olarak egzersiz yapın ve ideal kilonuzu korumaya çalışın. Yağ dokularının ürik asit seviyelerinin arttırma eğiliminde olduklarına inanılmaktadır.
  • Kompleks karbonhidratlarca zengin ancak protein olarak zayıf olmakla beraber dengeli bir şekilde beslenin. Beyaz ekmekler, kekler ve şekerler gibi işlenmiş karbonhidratlardan uzak durun.
  • Vücudun ürik asitleri atma yeteneğini engelledikleri için yüksek oranda yağ içeren gıdalardan uzak durun. 

İlgili Makaleler

Yorumlar
cafer ünal 2019-08-02 00:56:10

Kan sulandırıcı amaç için alınan Aspirin (coraspin), Ramipil (tansiyon ilacı Delix), Lercadip (damarlarla ilgili) olarak devamlı kullanılan ilaçların gut ile alakası nedir? Bazı sitelerde Aspirin için ürik asit yapar deniliyor. Anti pürin olarak Ürikoliz ile Aspirin uyuşmuyor(allerjik reaksiyon) birlikte kullandıgımda sırt ve göğüs der,de kırmızılıklar oldu.

Osman 2017-10-17 16:35:54

Yazı için teşekkür ederim. Ancak ürik asit ve gut ile yapılan çalışmalar yeterli değil. Ülkemizdeki bilgilerin çoğu yabancı kaynaklardan çeviri. Çerezler konusunda kafa karışıklığı var. Bazı sitelerde çerez yenebilir derken bazılarında yasaklanıyor. Kahve de aynı şekilde, bazıları fazla içmeyin diyor bazıları da içerseniz ürik asidiniz azalır diyor. Mesela ben günde 4 litre su içmeme rağmen 2 defa atak geçirdim. Önerilerin kişiye özel olması gerektiğini düşünüyorum.

telemcii 2017-09-25 21:36:46

Ben de uzun zamandır gut hastasıyım. Gittikçe ilerliyor, 15 kg verdim. Günde 3 litre su içiyorum. Limon suyu, karadut, vişne, böğürtlen, c vitamini , ısırgan otu bunun gibi şeyleri denedim. Eklemlerimde hep ağrı var hiç kesilmiyor, kortizon ,ürikoliz gibi ilaçlar kullanmaktan korkar oldum. Ölene kadar bu hastalık sizinle, bir gün değil her gün öldürüyor. Dayanmak gerçekten çok zor.

Sinan Yıldız 2017-09-25 11:48:46

Sn. Ali Yıldız. glikoz ve fruktoz kullanılmayan sektör çok az artık. Çubuk krakerden şekerlemelere. meyve sularından sakızlara hemen hemen her sektör bunu kullanıyor maalesef.

ekrem bekler 2017-08-11 16:23:52

hazırlayanlara çok teşekkür ederim.Faydasını gördüm.

İsmail Edip ACAR 2017-07-21 05:46:15

Çok güzel, her şey düşünülerek yazılmış, faydalanmak gerek. Emekleri geçenlere tşkler.

Av. Ali YILDIZ 2017-04-13 09:18:20

Gerçekten çok güzel bilgi. Hazırlayana çok teşekkür ederim. Glikoz früktoz şurubuna takıldım. Bu tatlılarda kullanılıyor galiba. Bunun dışında meyve suları vs de var mı?

halil özbakış 2017-04-07 08:24:33

Bilgileriniz için teşekkürler, yalnız anlayamadığım taraf başka yazılarda kepekli çavdarlı yulaf ekmeği tüketmeyin beyaz ekmek tüketin diye okumuştum, bu yazıda ise beyaz ekmek sakıncalı yazmışsınız. Kafam karıştı, ne tür ekmek yenebilir.

ali riza aksakal 2017-02-10 20:20:56

Çok güzel açıklama yapılmış, gerekli bilgileri aldım faydalı oldu. Hazırlayanlara teşekkür ederim. Herhesin okumasını ve uygulamasını tavsiye ederim.

Yorumunuzu Paylaşın